2012. már 17.

McLaren első sor az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon

írta: FormaNet
McLaren első sor az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon

Lewis Hamilton F1-es pályafutásának 20. pole pozícióját szerezte meg az idei szezon első időmérő edzésén, míg Jenson Button második legjobb idejével biztosította a McLaren első sort. Mögöttük nagy meglepetésre egy Lotus és egy Mercedes végzett, míg a Ferrarik a top10-be sem kerültek be.
 
 
Szép időben, 22 fokos hőmérsékletben indult az időmérő edzés, és ami egyértelműen kiderült az évad legelső kvalifikációjából az az, hogy a McLaren és a Mercedes valóban remek formában van, míg a Ferrari nem blöffölt sem a teszteken, sem pedig akkor, amikor a problémákról, és a szezon eleji dobogós remények lemondásáról beszélt. A maranellóiak versenyzői ugyanis nem kerültek be a top10-be, és az F2012 látványosan küzd a tapadással, azaz annak hiányával. Fernando Alonso edzésének ráadásul egy kicsúszás vetett véget. Kimi Räikkönen ugyan már a Q1-ben kiesett, ugyanakkor csapattársa remek szerepléséből látszik, hogy Lotus is folytatja a teszteken mutatott jó formáját. A Red Bull jelenleg nincs rivaldafényben, sőt a kétszeres bajnoknak és ausztrál kollégájának csak a harmadik sor jutott a rajtrácson. 
 
 
Q1
 
A kvalifikáció első szakaszában viszonylag gyorsan előkerültek a Pirelli lágyabb abroncsai elsősorban a középmezőnynél, és ennek köszönhetően a még közepes abroncsokon autózó top pilóták egyre hátrébb szorultak a tabellán. A Ferrari is kénytelen volt a lágyabb keverékekre váltani, ehhez képest Felipe Massa mindössze a 17. helyen jutott tovább.
A legjobb köridő (1:26.182) a sauberes Kobajasi Kamui neve mellé került, mögötte Jean-Eric Vergne és Romain Grosjean végzet a legjobb háromban. Ez utóbbi versenyző csapattársa, Kimi Räikkönen azonban nem jutott tovább, a finn mögött pedig Heikki Kovalainen, Vitalij Petrov, Timo Glock, Charles Pic, Pedro de la Rosa és Narain Karthikeyan volt a kiesők sorrendje. A HRT mindkét pilótája 107 százalékon kívül ragadt, így valószínűleg a tavalyi évhez hasonlóan vasárnap 22 fős mezőnnyel indul el a szezonnyitó verseny.
 
Q2
 
Már az első 20 percben is több csúszkálás történt, de a második etapban a piros zászló is előkerült. Fernando Alonso csúszott ki az első kanyarban, és Ferrarija a sóderágyban parkolt le. A látványosan dühöngő spanyol végül a 12. helyre csúszott vissza, míg brazil csapattársa csak a 16. helyre elegendő időt autózta. Még a kényszerszünet előtt 1:25.626 másodperces idővel Hamilton állt az élen, majd az újraindítást követően Rosbeg és Schumacher is beelőzte a 2008-as bajnokot. A Mercedes és a McLaren párosa után Grojean, Vettel és Maldonado trió sorakozott fel, míg az utolsó két továbbjutó helyet Mark Webber és Nico Hülkenberg kaparintotta meg.
Kiesők sorrendje: Jean-Eric Vergne, Fernando Alonso, Kobajasi Kamui, Bruno Senna, Paul di Resta, Felipe Massa, Sergio Pérez.
 
Q3
 
Az utolsó 10 perc első felében Hamilton 1:24.922 másodperces körével adta fel a leckét riválisainak, mögötte Vettel és Webber már bő fél másodperccel maradt el. A hajrában végül senki nem tudta túlszárnyalni a brit idejét, a Red Bullokat viszont többen is átugrották. Grosjean a leggyorsabb harmadik szektorral bejött a két McLaren mögé a harmadik helyre, mellőle pedig Schumacher indulhat a második sorból. A német három tizeddel volt gyorsabb a hetedik helyen záró csapattársától. A két Mercedes között a Red Bull foglal helyet, Webber és Vettel sorrendben, mögöttük pedig szintén nagy meglepetése a Williams versenyzője, Pastor Maldonado előzte be Nico Hülkenbeget és a Toro Rosso újoncát, Daniel Ricciardót. 
 

Időmérő végeredménye:

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 mclaren formula 1 lewis hamilton időmérő melbourne ausztrál nagydíj