2012. már 17.

Räikkönen: Az autóval nincs probléma, én hibáztam

írta: FormaNet
Räikkönen: Az autóval nincs probléma, én hibáztam

A Lotus F1 Team igen csak felemás napot zárt, miután Romain Grosjean átmentette a csapat téli formáját Melbourne-re, és a harmadik rajtkockából vághat neki a vasárnapi versenynek, ezzel szemben nagy csalódást keltett, hogy a két év után visszatérő világbajnok, Kimi Räikkönen a kvalifikáció első szakaszából sem tudott továbblépni, így csak a 18. helyről rajtolhat.
 
 
Romain Gosjean rendkívül boldog a sikeres kvalifikációs eredménye miatt, sőt álomszerűnek tartja, hogy 2009 után ilyen remek formában sikerült visszatérnie, finn kollégája, Kimi Räikkönen azonban - érthető okokból - kevésbé elégedett, bár túlzottan azért nincs elkeseredve. Kimi a gyenge szereplésért csak saját magát teszi felelőssé, és nem a kocsiban jelentkező problémákat.
 
"Ma nem ment annyira jól, mint ahogy azt terveztük. Az autóval nincs probléma, én hibáztam, és volt egy rosszul időzített kommunikációs kérdés, végül kicsúsztam az időből, és nem tudtam még egy kört futni. Ez most a egy jó pozícióba került, de olykor előfordul az ilyesmi. Könnyen bent lehettünk volna a Q2-ben. Ez nem éppen a legjobb rajthely, de a versenyből megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni. Az autó sebessége nagyon jó, a kormány is jól működik. Nem tökéletes, és nem pontosan azt csinálja amit szeretnék, de ez nem befolyásol a vezetésben. Biztos vagyok abban, hogy holnap képes leszek a 18. helynél előrébb végezni, de majd meglátjuk mi lesz.”
 
Alan Permane, a csapat vezető pályamérnöke a két nagyon különböző időmérő eredményről így vélekedett: "Összességében nagyon boldogok vagyunk. Egyértelmű, hogy nagyon jó az autónk üteme itt az Albert Parkban, és ezt bizonyítja Romain (Grosjean) időmérős teljesítménye is, ami meghaladja saját elvárásainkat is. Igaz, hogy Kimi tekintetében a dolgok nem egészen úgy alakultak, ahogy szerettük volna. Kimi némiképpen késésben volt a saját programjával, és vétett néhány hibát. Ha ez nincs, akkor ő is sokkal kényelmesebb pozícióban végezhetett volna.”
 
A szakembert arról is megkérdezték, hogy az erősorrendet illetően mit sikerült megtudni.
 
"Egész télen hittük, hogy jó az autónk, de ezt azért sosem lehet pontosan tudni, hogy az ellenfelekhez képest hogy állunk. Ma az Albert Parkban meglehetősen jól szerepeltünk, ami egy nagyszerű start, és ami meghaladta elvárásainkat. Az után, hogy a télen kihagytunk pár tesztnapot, ez mindenképpen nagyszerű dolog, hiszen keményen dolgoztunk azon, hogy gyors autónk legyen. Az E20 eddig még mindig kényelmes volt. Az alapbeállítások az eddigi három különböző pályán is jól működtek, szóval eddig minden rendben. Reméljük, hogy mindezt sikerül folytatnunk a további 19 pályán is.”
 
 
Permane továbbá arról is beszélt, hogy a két nagyon különböző eredmény miatt két teljesen eltérő stratégiával futhatnak az autók.
 
"Mint mindig, most is elemeznünk kell az adatokat, hogy megtudjuk, milyen lehetőségeink vannak. Romainnal kapcsolatban nagyjából világos, hogy mi lehet a legjobb stratégia, Kiminél pedig majd meglátjuk, hogy sikerül-e kitalálni valami okos dolgot, amivel segíthetjük, hogy előrébb lépjen. Pozícióját tekintve Kimi egyértelműen alulmúlta a lehetőségeket, de ennek van annyi előnye, hogy maradt három szett új abroncsa, ami sokat segíthet neki."
 
 
FormaNet, Vaga Viktória
 
 

  

Szólj hozzá

f1 formula 1 kvalifikáció kimi raikkönen melbourne ausztrál nagydíj