2012. már 21.

Alonso: Malajziában a versenyen ismét védekeznünk kell

írta: FormaNet
Alonso: Malajziában a versenyen ismét védekeznünk kell

Fernando Alonso a Maláj Nagydíjat megelőzően saját blogbejegyzésében elárulta, nem számít arra, hogy könnyebb hétvégéje lesz csapatának, és véleménye szerint elsősorban a védekezésre kell majd összpontosítani a versenyen.
 
 
Fernando Alonso már hétfőn megérkezett a Maláj Nagydíj helyszínére annak érdekében, hogy minél jobban megszokja a klímát, és a nagy hőség és páratartalom ne befolyásolja hétvégi teljesítményét.
 
"Már hétfő óta Kuala Lumpurban vagyok. Ahogy azt az edzőm, Edoardo Bendinelli már korábban kifejtette, fontos, hogy minél inkább alkalmazkodjunk az extrém körülményekhez, különösen, hogy Európából jöttünk a világ másik sarkába. Tegnap például golfoztam Edoardóval és a menedzseremmel, és csak mi voltunk egyedül a pályán, mert ebben a nagy hőségben senki nem hajlandó kimerészkedni. Ez a leghosszabb versenytáv, de mindenekelőtt fizikai szempontból a legfárasztóbb, így elengedhetetlen, hogy a lehető legjobban felkészüljünk, mert ez a verseny végére akár nagy különbségeket is jelenthet. Én minden tőlem telhetőt megteszek, hogy felkészüljek erre a hétvégére, mint ahogy a csapat is ezt teszi mind Maranellóban, mind pedig a srácok is itt a sepangi garázsban, akiknek szintén meglehetősen kimerítő ilyen körülmények között egész nap dolgozni.”
 
A spanyol elismerte, hogy mivel ugyanazzal az autóval vág neki a hétvégének, mint az első versenyen, ezért nem számít könnyű menetre. Mindemellett úgy véli, hogy az abroncsok is más képet mutathatnak a tavalyi tapasztalatokhoz képest, és nem csak az új Pirellik miatt, hanem mert 2011-ben nem ezt a kombinációt szállította a gumigyártó Sepangba.
 
"Malajziában a versenyen ismét védekeznünk kell. Nincs más lehetőségünk, hiszen az F2012 gyakorlatilag ugyanaz, mint ami Ausztráliában volt. Azon leszünk, hogy megpróbáljunk valamiféle kiigazításokat végrehajtani rajta, de tudjuk, hogy nem lesz könnyű. Két dologra fogunk nagy figyelmet fordítani: megtalálni a megfelelő kompromisszumot az aerodianimkai egyensúly illetve a gumikopás területén. A sepangi két hosszú egyenesben valóban megmutatkozik az autó ereje, hiszen ha itt nincs meg a megfelelő végsebesség, akkor azért magasabb árat kell fizetni, mint Melbourne-ben, ahol jól jött, hogy a DRS zóna rövidebb volt. Most az is kiderül, hogyan viselkednek a Pirelli gumik magas hőmérsékleten. Idén a közepes és a kemény keverékeket kapjuk, míg tavaly lágy és a kemény gumikkal futottunk. Tekintettel arra, hogy idén a négy fajta vegyület sokkal közelebb áll egymáshoz a teljesítményt illetően, így elképzelhető, hogy másfajta képet kapunk.”
 
A kétszeres bajnok az időjárás viszontagságaira is kitért, és bár egyelőre nem foglalkozik az előrejelzésekkel, azt azonban fontosnak tartja, hogy csapat minél gyorsabban reagáljon az akár percek alatt megváltozó körülményekre.
 
 

"A pénteki második szabadedzésen már pontosabb benyomásokat kellene kapnunk. Azért teszem hozzá, hogy „kellene”, mert itt bármikor, főleg délután megérkezhet az eső. Nincs egy másik ilyen hely a Formula-1 világában, ahol napsütéses időből néhány perc alatt heves esőzés lehet. Még Spa változatosságát is felülmúlja. Folyamatosan az időjárást jelző radaron kell tartani a szemünket, és készülni az esetleges változásra. Jelenleg az előrejelzések nagy eséllyel mondanak csapadékot mind az időmérőre, mind pedig a versenyre, de, hogy őszinte legyek, nem nagyon hiszek az előrejelzésekben. A lényeg, hogy gyorsan reagáljunk és megragadjunk minden lehetőséget. Az egyetlen dolog, ami teljesen biztos, az a nagyon nagy hőség.”

Szöveg: FormeNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

blog ferrari f1 formula 1 fernando alonso maláj nagydíj