2012. már 25.

Alonso győzött, a nap hőse Sergio Pérez

írta: FormaNet
Alonso győzött,  a nap hőse Sergio Pérez

Hatalmas meglepetés győzelem született a kaotikus Maláj Nagydíjon, ahol az abszolút esélytelennek tartott Ferrari ünnepelhetett a dobogó legmagasabb fokán. A hétvége hőse azonban a parádés versenyt futó Sergio Pérez, aki második helyével könnyeket csalt Peter Sauber szemébe. A harmadik helyen a pole-ból rajtoló Lewis Hamilton végzett, a top pilóták közül többen pont nélkül maradtak.


 
A malajziai időjárás a hétvége eddigi részében kegyes volt a csapatokhoz, a versenyre azonban megérkezett az eső, mindenkinél előkerültek az intermediate abroncsok, de hamarosan már ez is nagyon kevésnek bizonyult, és hatalmas káosz vette kezdetét...
 
A rajtnál a McLarenek megtartották vezető helyüket, Lewis Hamilton és Jenson Button sorrendben, mögöttük azonban nagy tumultus alakult ki, aminek legnagyobb vesztese Michael Schumacher lett. A Lotus francia versenyzője, Romain Grosjean hátulról meglökte a Mercedes jobb hátsó kerekét, aminek következtében mindketten megpördültek, a német a 16, Grosjean a 20. helyre esett vissza. A francia pilótának - a szezonnyitóhoz hasonlóan - most sem tartott sokáig a versenye, ugyanis az egyre inkább szakadó esőben a 4. körben kavicságyban fejezte be a Maláj Nagydíjat.
 
A rajt után a két Red Bull állt a harmadik-negyedik helyen, ám a helyezkedést tovább bonyolította az extrém időjárás, ami miatt a komplett mezőny esőgumikra váltott.
A negyedik helyen álló Sebastian Vettel kerékcseréjét kissé elrontották, mert a németnek várakoznia kellett csapattársa mögött, így visszaesett a hatodik helyre. Rosszul taktikáztak Kimi Raikkönennél is, de például Sergio Pérez sokat nyert azzal, hogy már az első körben meglátogatta szerelőit, illetve Felipe Massa is nyert két pozíciót a kerékcseréket követően.
 
A hetedik körben a versenyirányítás berendelte a SafetyCart, majd két kör után előkerült a piros zászló, és egy hosszas szünet vette kezdetét.
A leintéskor az első hat sorrendje a következő volt: Hamilton, Button, Pérez, Webber, Alonso Vettel. Jean-Eric Vergne nem váltott esőgumikra, ezért megszakítás pillanatában a hetedik helyen állt, őt követte Felipe Massa és Nico Rosberg, majd az utolsó pontszerző helyre a HRT indiai versenyzője, Narain Karthikeyan keveredett be, ennek oka, hogy a HRT versenyzői már a rajtnál extrém esőgumikat kaptak.
 
Az újraindítást követően ismét nagy kavalkád alakult ki, mert a mezőny máris köztes abroncsokra váltott. A McLaren csapatnál szerencsétlenül alakultak a dolgok, Hamilton sokat időzött a boxban, így a harmadik helyre esett vissza, Alonso és Pérez mögé. Közben a brit csapattársa ráfutott az előtte kóválygó Karthikeyan autójára, majd egy törött első szárnnyal kénytelen volt visszahajtani a szerelőkhöz. Button a 21. helyre tért vissza.
 
A dobogósok mögött Rosberg, Vettel, Räikkönen és Webber sorakozott fel, de a Mercedes már kissé feltartotta a mögötte lévő Red Bullt, és a DRS zónában a 23. körben először Vettel, majd hamarosan Räikkönen és Webber  is elment Rosberg mellett, aki már nagyon elkoptatta abroncsait, és ki is menekült a boxba, ezt követően a 15. helyre tért vissza. Hasonlóan szenvedett Schumacher is (bár kevésbé mint csapattársa), vagyis a csapat egyelőre mégsem talált megoldás a gumiproblémákra.
 
Miközben Alonso az élen autózott Pérez és Hamilton előtt, addig brazil csapattársa kiszorult a pontszerző helyről, amihez egy kicsúszás, majd egy harmadik kerékcsere segítette hozzá. Massa a 16. helyre, Jenson Button elé tért vissza, ami látványos csatát eredményezett. Kettőjükre ráadásul Daniel Ricciardo is megérkezett, végül Button és az ausztrál is áthámozta magát a Ferrari pilótáján.
 
A futam utolsó szakaszára már előkerültek a slick gumik, elsőként Ricciardo és Massa autóján, miközben az élmezőnyben a gumi kímélő stílusáról híres Pérez sorra futotta meg a leggyorsabb köröket, és megérkezett Alonso nyakára. A Ferrarinál azonban jól reagáltak, és a spanyolt kihozták a Sauber elől gumicserére. A következő körben Pérez és Hamilton is száraz pályára való keverékekre váltott, a sorrend pedig változatlan maradt.  
 
A mexikói kemény Pirelliket kapott, ám ezzel is jóval gyorsabb tempót diktált az élen álló Alonsónál, és 49. körre már egy másodpercen belül volt, azaz használhatta a DRS zónát. A nagy csata végül elmaradt, miután a sauberes az egyik kanyarban kisodródott, a spanyol pedig fellélegezhetett.
Miközben az élen nagy izgalmak alakultak ki, a negyedik helyen álló Vettel versenyét a 47. körben lekörözött Karthikeyan tönkretette, amikor hátulról eltalálta a Red Bull bal hátsó kerekét. Vettel egy defekt után végül a 11. lett. 
 
A dobogósok mögött Webber, Raikkönen, Senna, Di Resta, J-Eric Vergne, Hülkenberg és Schumacher ért be pontszerző helyeken. 
A verseny leggyorsabb körét (1:40.722) Kimi Räikkönen futotta meg az 53. körben. 
 
Maláj Nagydíj eredménye:
 
 
 
 
A futamgyőztes Fernando Alonso jelenleg 35 pontjával vezeti a világbajnoki pontversenyt.
2. Lewis Hamilton 30 pont
3. Jenson Button 25 pont
4. Mark Webber 24 pont
5. Sergio Pérez 22 pont
6. Sebastian Vettel 18 pont
7. Kimi Räikkönen 16 pont
8. Bruno Senna 8 pont
9. Kobajasi Kamui 8 pont
10 Paul di Resta 7 pont
 
Formanet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá