2012. már 31.

Egy film Francois Cevertről, az egykori csapattárs, Jackie Stewart közreműmödésével

írta: FormaNet
Egy film Francois Cevertről, az egykori csapattárs, Jackie Stewart közreműmödésével

Sir Jackie Stewart a napokban elárulta, hogy belekerült két autósportról szóló film forgatásába – az egyik az egykori csapattársáról Francois Cevertről szól majd, illetve dolgozik a híres "Weekend of a Champion” felújított változatán.
 
 
A háromszoros világbajnok, Jackie Stewart segíti azt a filmet, amely egykori csapattársa Francois Cevert tragédiáját dolgozza fel.
 
Cevert 1971-től volt Stewart csapattársa a Tyrrellnél, ahol már ebben az évben megszerezték a konstruktőri trófeát. 1972-ben bajnokesélyesként indult, de az autó megbízhatatlansága és Emerson Fittipaldi keresztülhúzta számításait. 1973-ban egyedül ő tudott lépést tartani Stewarttal, hat második helyet szerzett, ebből háromszor csapattársa mögött végzett. Ennek ellenére a bajnokságban végül csak a negyedik helyen végzett, mert a szezonzáró versenyhétvégén - első győzelmének helyszínén, Watkins Glenben – a szombati edzésen halálos balesetet szenvedett.
 
A baleset: A szombati edzésen fél óra körözés után Cevert a pole pozíció reményében úgy döntött, hogy változtat az autó légterelőinek beállításán. A pálya Esses kanyarkombinációjában azonban kisodródott, szalagkorlátnak csapódott, majd átrepült a pálya másik oldalára, ahol a védőkorlátnak ütközve autója darabokra tört.
 
Csapattársa, és jó barátja halála után a már világbajnok Stewart azonnal szögre akasztotta sisakját, és az évad utolsó versenyén nem állt rajthoz.
 
A két pilóta kapcsolatáról szóló film producere Bill Stewart Pohlad és Brokeback Mountain, Jackie Stewart szerepét pedig valószínűleg Ewan McGregor kapja meg.
 
"Azt hiszem ez egy jó film lesz, keményen dolgoznak rajta. A történet arról szól, hogy két pilóta, aki a pályán ellenfél, csapattársként igazán közel kerül egymáshoz. Billnek mindent elmeséltem arról a kapcsolatról, ami köztünk volt. Sok könnyes rész lesz” – mondta a filmről a háromszoros világbajnok legenda.
 
A film 1971-től dolgozza fel a páros kapcsolatát egészen addig a bizonyos szombat reggelig, amikor Watkins Glenben Cevert balesetet szenvedett, Stewart pedig feladta F1-es pályafutását.
 
"Tudjuk, hogy mi lesz a vége, de a körülmények nagyon komplikáltak - Francois-t akkoriban nagyon ostromolta a Ferrari, én pedig nyugdíjba készültem, bár ezt még Helennek (Stewart felesége) még nem mondtam. Szóval volt dráma bőven, úgyhogy azt hiszem ez egy nagyon jó film lesz”- vélekedett a 72 esztendős skót legenda. 
 
Stewart ezen kívül Roman Polanskival is együtt dolgozik a 40. évforduló alkalmából újrakevert "Weekend of a Champion” filmen, ami az 1971-es Monacói Nagydíjon aratott sikerét dolgozza fel.
 
"Polanski újra készíti HD-ben a filmet. Ugyanazokat a dolgokat fogjuk csinálni, amit az eredeti filmben, csak felelevenítjük 40 évvel később. Szóval újra körbemegyünk majd a pályán, és ugyanabban a lakosztályban fogunk beszélgetni a Hotel de Parisban. Nagyon érdekes lesz”- árulta el a másik produkcióról Stewart.
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 

  

Szólj hozzá

film f1 jackie stewart formula 1 francios cevert