2012. ápr 13.

Lewis Hamilton volt az esős 1. szabadedzés legjobbja Kínában

írta: FormaNet
Lewis Hamilton volt az esős 1. szabadedzés legjobbja Kínában

A szezon harmadik versenyhétvégéjének nem túl eseménydús, esős első szabadedzésén Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a sanghaji versenypályán, míg a McLaren után a két Mercedes és a két Sauber bizonyult a legjobbnak.
 
 
 
Az éjszakai eső után még nedves aszfalton, 14 fokos hőmérsékletben kezdődött a sanghaji hétvége első szabadedzése, ahol három tesztpilóta is lehetőséget kapott csapatától. Giedo van der Garde a Caterhamnél Vitalij Petrovot helyettesítette, a Williamsnél Valtteri Bottas ismét Bruno Senna helyét vehette át, illetve Jules Bianchi megkapta Paul di Resta Force Indiáját.
 
A csapatok többsége kisebb-nagyon frissítésekkel érkezett a szezon harmadik állomására, közülük a Lotus például két tizedmásodperces javulásra számít az új első szárnytól, az új padlólemeztől és motorborítástól. A csapat nagyon szeretne már egy tökéletes hétvégét, de ez egyelőre nem jön össze, ugyanis Kimi Räikkönen autójában meghibásodott a DRS rendszer.
 
A Ferrari az F2012 hátsó szárnya nyomjelző festék miatt sárga színben pompázott, és a McLaren is mérőműszerekkel szerelte fel az MP4-27-est, bár végül nem nagyon használták.  A wokingiak csapatvezetője, Martin Whitmarsh a Sky Sportsnak adott nyilatkozatában elárulta, hogy Lewis Hamilton pénteken még a hibás váltót kapja meg (aminek borításán repedés keletkezett), és a nap végén ugyan megvizsgálják majd az alkatrészt, de szinte biztos benne, hogy ki kell cserélni, vagyis marad az öt rajthelyes büntetés.
 
A legtöbben intermediate abroncsokon kezdték meg a munkát, és bár néhányan megkockáztatták a slickeket, de az újra eleredő esőben ez nem bizonyult jó választásnak, többek között Narain Karthikeyan és Jean-Eric Vergne is kicsúszott, illetve Felipe Massa a 10-es kanyarnál, Pastor Maldonado a 14-esnél hibázott, de mindannyian folytatni tudták útjukat.
 
Egy óra elteltével mindössze tíz pilóta neve mellett szerepelt mért kör, közülük Mark Webber - még szárazpályás Pirelliken megfutott - 1:39.558-as körideje volt a legjobb. Az ausztrál mögött Romain Grosjean már bő másfél-, míg Pastor Maldonado több mint két másodperccel lemaradva bérelte ki a második-harmadik helyet. Negyed órával a leintés előtt még ugyanez a sorrend volt, és mindössze annyiban változott a nem túl mozgalmas szabadedzés, hogy további öt pilóta iratkozott fel a tabellára, de a nagyok közül például a két McLaren, valamint Fernando Alonso és Sebastian Vettel még nem volt köztük.

 
Az utolsó percekre végül mindenki kimerészkedett a pályára, ami már eléggé száraz volt a slick gumikhoz, így közvetlenül a leintés előtt Webber egészen a hatodik helyig csúszott vissza a top helyről.
Lewis Hamilton egyedüliként futott 1:37-es kört, mögé Nico Rosberg és Michel Schumacher zárkózott fel, több mint egy másodperces hátrányban, míg a két Mercedest a Sauberek követték Sergio Pérez és Kobajasi Kamui sorrendben.
Sebastian Vettel csapattársa mögött a hetedik lett, de a német köztes abroncsokon futotta meg 1:39-es körét. A top10-be még Jenson Button és a két Toro Rosso került be.
A legszorgalmasabb pilóta 16 körrel, a kilencedik helyen záró Daniel Ricciardo volt.
 
Első szabadedzés eredménye: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 mclaren formula 1 lewis hamilton kínai nagydíj első szabadedzés