2012. máj 11.

F1 Alonso uralta a hazai pályát az első szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Alonso uralta  a hazai pályát az első szabadedzésen

Fernando Alonso közel négy tizedmásodperces előnnyel végzett az élen Sebastian Vettel előtt az első európai versenyhétvége péntek délelőtti szabadedzésén. 

 

 
Péntek délelőtt négy tesztpilóta kapott lehetőséget, közülük ketten, Dani Clos és Alexander Rossi  első alkalommal vezethettek. Dani Clos a HRT-nél Narain Karthikeyant helyettesítette, az amerikai Alexander Rossi pedig Heikki Kovalainent (Caterham). Rajtuk kívül a Force India tesztpilótája, Jules Bianchi Paul Di Resta autóját kapta meg, míg a Williamsnél Valtteri Bottas most is Bruno Senna helyett vezetett.
 
Nem meglepő, hogy a csapatok több frissítéssel érkeztek az első európai helyszínre, a McLaren például összehasonlítást végzett a Spanyolországba hozott magasabb orr-résszel. Jenson Button autóján az új, magasított orrkúpot használták, Lewis Hamilton pedig egyelőre a régi kapta meg. A wokingiak a pénteki edzések után döntenek arról, hogy a hétvége további részében melyik használják.  A csapat a boxmunkálatokat is átszervezte, és ennek részeként a jelzőlámpa rendszert is átalakították.
 
A Ferrarinál elárulták, hogy senki ne számítson „B” autóra, a fejlesztések elsősorban az aerodinamikát érintik. A maranellóiak Mugellóban csak egy részét próbálták ki az újításoknak, így Barcelonára is maradt bőven tennivaló.
 
Az installációs körök megtétele után Charles Pic és Timo Glock nyitotta meg a barcelonai első szabadedzést, és fél óra elteltével is csak hét versenyző iratkozott fel a tabellára, a sort Kobajasi Kamui vezette 1:25-ös idővel. A következő 30 percben lassan mindenki munkához látott, és megszülettek az első 1:24-es köridők is, előbb Kobajasinak, majd Sebastian Vettelnek köszönhetően, aki fél órával a leintés előtt 1:24.808-cal bérelte ki a top helyet.
 
Utoljára a két McLaren és Fernando Alonso csatlakozott, akinek autóján néhány bemelegítő kör után kisebb változtatást eszközölt a csapat. A Ferrari kétszeres bajnoka második mért körén átugrotta az élen álló Red Bull, majd tovább javított, és közel négy tizedet vert a regnáló bajnokra.

 
A leintésig már nem történt változás, Alonso,Vettel, Kobajasi trió mögött Button már öt tizeddel maradt el a Ferraritól, viszont az első 11 versenyző egy másodpercen belül volt a tabellán. Alonso csapattársa, Felipe Massa éppen csak kiesett ebből a körből, végül a 12. helyen zárt. Button után még Bottas, Schumacher, Grosjean, Hamilton, Räikkönen és Hülkenberg fért be a top 10-be.
 
A másfél órás tréning legszorgalmasabb versenyzője Räikkönen volt 29 körrel, míg a legkevesebb időt (15 kör) Schumacher töltötte kint a pályán. 

 

 Első szabadedzés eredménye: 

FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

barcelona ferrari f1 formula 1 fernando alonso szabadedzés spanyol nagydí