2012. máj 12.

F1 A Pirelli csattanós válasz adott Schumacher ismételt megjegyzésére

írta: FormaNet
F1 A Pirelli csattanós válasz adott Schumacher ismételt megjegyzésére

Úgy tűnik, tovább folyik a szópárbaj Michael Schumacher és a Pirelli között. A Spanyol Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján a Mercedes német világbajnoka elmondta, egyáltalán nem bánja, sőt örül annak, hogy vitát indított el azzal, hogy kritizálta az olasz gumiszállítót, mivel a gumiknak túlzott jelentőségük van a versenyek kimenetele szempontjából. A Pirelli válasza sem váratott sokáig magára.
 
 
Az olasz cég egyértelművé tette, hogy továbbra sem fog változtatni a gumik összetételén, és úgy általában azon a hozzáálláson, ami jelenleg jellemző az F1-es szereplésükre, még annak ellenére sem, hogy ezt a legendás német pilóta tette szóvá.
Schumacher még Spanyolországba érkezése előtt egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Pirelli gumikon vezetve néha olyan érzése van, mintha nyers tojásokon kellene versenyeznie.
 
Pénteken a Pirelli motorsport igazgatója Paul Hembery elmondta, hogy nem tervezik az abroncsok átalakítását, és az egyetlen ok, amiért megváltoztatnák eddigi hozzáállásukat az az, ha a csapatok kérnék azt tőlük, bár a szakember úgy véli, azzal a sport veszíthetne az izgalmakból, és ezzel együtt népszerűségéből.
 
„Az utolsó dolog amit el tudok képzelni, hogy egy-két egyén akaratát kövessük. Ha a 12 csapat leül, majd azt kéri tőlünk, hogy változtassunk, akkor igen, de ez nem történik meg.”
 
"Az elmúlt pár versenyen volt egy különös megjegyzés. De a tavalyi szezon végén, senki sem jött el hozzánk azért, elégedetlenségét fejezze ki, és az idei szezonban is csak egy ember az. Szóval ez meglehetősen pragmatikus.”

"Mi teljes mértékben megértjük Michael nézőpontját, és azt, hogy mit szeretne látni, és ha végül a rajongók is azt akarják majd, akkor szerintem a csapatok és mi magunk is azt akarjuk majd, talán jobban is, mint a rajongók.”

"De akkor is, egy kiegyensúlyozottabb nézőpont alapján, és több nézőpontból vizsgálva a dolgot. Nem mehetünk olyan fórumokra, ahol a túlnyomó többséget sajnálatos módon félretájékoztatják. Mindenkinek érdeke lenne a kicsit jobb tájékoztatás. Sokan úgy gondolják, hogy ezeket a dolgokat saját maguktól csináljuk, pedig nem így van.”
 
A motorsport igazgató elmondta, hogy a jelenlegi abroncsoknak alternatívája lehet az olyan gumi is, ami egyáltalán nem kopik, bár véleménye szerint akkor a versenyek egyszerű körözéssé alakulnának át.
 
"Mi azt tesszük amit a sport akar. Ha azt akarják, hogy a gumi kopás nélkül tartson ki az egész versenyen, akkor azt csináljuk. Ha azt szeretnék, hogy olyan legyen mint most, akkor azt tesszük, és ha valami köztes megoldást szeretnének, akkor olyat csinálunk, de ez nem valami olyan dolog, amin öt percenként akarunk változtatni.”
 
Hembery azt is elárulta, hogy nem haragszanak Schumacherre, bár némiképpen zavarban vannak, mert pont a Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn volt az, aki leghatározottabban kérte, hogy a gumik kihívást jelentsenek mind a csapatok, mind a pilóták számára.
 
 
Amikor Schumacher reakciójáról kérdezték, Hembery így válaszolt: "Megértjük, hogy egy nagy bajnok, és megvan minden joga ahhoz, hogy elmondja a véleményét, de ez csak egy a sok közül, és mi megpróbáljuk az összes véleményt figyelembe venni.”
 

"Nem azt mondták, hogy ismét olyan gumik kellenek, amik teljes futam alatt nem kopnak el, és a versenyből végül körmenet legyen. Pont a csapatfőnöke volt az, aki azt mondta, hogy ismételjük meg a 2010-es kanadai futamot” - nyilatkozta a Pirelli motorsport főnöke Spanyolországban. 

FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 michael schumacher 2012 spanyol nagydíj