2012. máj 12.

F1 Hamiltont a rajtrács végére sorolták, Maldonado a pole-ban

írta: FormaNet
F1 Hamiltont a rajtrács végére sorolták, Maldonado a pole-ban

A Spanyol Nagydíj időmérő edzésén fél másodperccel a mezőny előtt végző Lewis Hamiltont a versenybíróság a kvalifikációt követő értekezleten megfosztotta a pole pozíciótól, mivel gyorsköre után megállt a pályán, azaz autóját nem tudta elkormányozni a  parc ferméig.

 
Lewis Hamilton a Q3 hajrájában megfutott gyorsköre után a csapat utasítására lehúzódott, és megállt a pályán, és az interjúszobában még nem tudott magyarázatot adni ennek okára. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh az utasítással kapcsolatban elmondta, hogy a boxutcában történt technikai probléma vezetett oda, hogy a brit versenyzővel leállítatták az autót.
 
"Egy technikai probléma történt a garázsban, és hogy ne akadályozza az autó teljesítményét, ezért megállítottuk az autót, amikor még 1.3 liter üzemanyag volt benne. Tehát technikai probléma vezetett mindehhez, de nem nekem kell eldöntenem, hogy ez vis major volt avagy sem, ezt majd a stewardok eldöntik" - nyilatkozta Whitmarsh, és abban a tekintetben hajthatatlan volt, hogy Hamilton autójában lett volna annyi üzemanyag, hogy elérjen a parc fermébe úgy, hogy egy liter üzemanyagot még mintavételre ki tudtak volna venni.
 
A versenyirányítás az eset után megvizsgálta Hamilton autóját, és úgy látták, hogy nem volt elegendő üzemanyag a tankban, illetve az FIA Charlie Whiting által vezetett testülete nem látta igazolva a vis majort (technikai probléma…stb). Egyértelműen úgy vélték, hogy az autóban nem volt elegendő üzemanyag, ami a szabályok értelmében a kisebb súly miatt előnyt jelenthetett a brit pilótának.
 
Mindezek tükrében Hamiltont kizárták az időmérő edzésről, a versenyen való indulást azonban engedélyezték, így vasárnap a 2008-as világbajnok a rajtrács legvégéről kezdheti meg a 66 körös Spanyol Nagydíjat.
 
A Technikai Szabályzat 6.6.2-es cikkelye alapján az autóknak önerőből kell eljutniuk a parc fermébe, és az üzemanyagtankban még legalább egy liter üzemanyag kell, hogy legyen a mintavételhez.
 
 
Az élről így a Williams venezuelai versenyzője, Pastor Maldonado rajtolhat.
 
A döntésről természetesen már tájékoztatták Hamiltont, aki a szankció ellenére úgy számol, hogy egy jó versenyt futhat vasárnap.
 

A versenyirányítás a 107 százalékon kívül rekedt Narain Karthikeyannak engedélyt adott a holnapi versenyre.  

FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

barcelona f1 formula 1 lewis hamilton időmérő