2012. máj 26.

F1 Rosberg volt a leggyorsabb a monacói időmérő előtt

írta: FormaNet
F1 Rosberg volt a leggyorsabb a monacói időmérő előtt

Nico Rosberg volt a leggyorsabb a Monacói Nagydíj utolsó szabadedzésén, a német mögött mindössze szűk négy századmásodperccel maradt el Felipe Massa, míg a harmadik legjobb időt a tavalyi monacói győztes, Sebastian Vettel futotta.


 
Mivel a csütörtöki nap az időjárás miatt közel sem volt ideális a csapatok számára, így az utolsó, egy órás edzés mozgalmasnak ígérkezett. Nem volt meglepő, hogy Kimi Räikkönen iratkozott fel elsőként a tabellára, hiszen a finn száraz pályán alig vezetett ezen a hétvégén, mert az első szabadedzést teljesen ki kell hagynia. Räikkönennel együtt érkeztek a Mercedesek, majd negyed óra elteltével már csaknem hiánytalan volt a névsor.
 
Az edzés első felében a lágy Pirellik kapták a főszerepet, amikkel Grosjean és Hamilton közelítette meg elsőként a csütörtöki 1:16-os időket. A francia hamarosan 1:15.811-re faragta le az etalont, amire Rosberg néhány perc múlva 1:15.159-cel válaszolt, igaz már a szuprelágy gumikon, majd a két Ferrari szintén az opciós keveréken befurakodott kettőjük közé. Alonso öt századdal maradt el Mercedestől, de csapattársa, Felipe Massa is mindössze hét századmásodpercet kapott Rosbergtől.
 
Az utolsó 20 percben lassan mindenkinél előkerültek a lágyabb abroncsok, így a hajrára várható volt némi átrendeződés. Ekkor az első öt sorrendje Rosberg, Alonso, Massa, Grosjean és Button volt, míg Vettel és Hamilton valahol a középmezőnyben foglalt helyet. A piros jelölésű Pirelliken mindketten javítottak, sőt Vettel felugrott a harmadik helyre, míg Massa csapattársa második helyét vette át. Rosberg leggyorsabb körét azonban senki nem tudta túlszárnyalni. Az hajrában előkerült a piros zászló is, ami az edzés végét jelentette. A megszakítás okozója Pastor Maldonado volt, aki a Casinónál korlátnak ütközött, és alaposan összetörte Williamsét.
 
Grosjean az ötödik helyre csúszott vissza, őt követte a két McLaren, illetve Schumacher, Pérez és Webber fért még be a legjobb tízbe. Kimi Räikkönen csak a 12. legjobb időt autózta, a finnt még a Toro Rosso újonca, Jean-Eric Vergne is megelőzte, aki a csütörtöki naphoz hasonlóan most is gyorsabb volt csapattársánál, Daniel Ricciardónál.
 
 
 
Maldonado incidensén kívül nem történt komolyabb galiba a nem egészen 60 perc alatt. A csütörtök délután vizes aszfalton igen népszerű Mirabeau bukóterét most csak Kobajasi Kamui vette használtba, de a japán a pályabírók segítsége nélkül is vissza tudott térni a pályára. Hamilton is kicsúszott egyszer, de ő az első kanyarban, a Ste Devote-ban. A mclarenes Kobajasihoz hasonlóan szintén könnyedén visszatért az ideális útvonalra.
 
Harmadik szabadedzés eredménye:
 
FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

mercedes f1 formula 1 szabadedzés nico rosberg monacói nagydíj