2012. jún 12.

F1: Alonso: Senki nem nyer hét futam alatt bajnokságot, de van aki már kezdi elveszíteni

írta: FormaNet
F1: Alonso: Senki nem nyer hét futam alatt bajnokságot, de van aki már kezdi elveszíteni

A Kanadai Nagydíjat követően immár túl vagyunk a szezon egyharmadán, és az eddigi hét futamgyőztes az évad hátralevő részére is hatalmas izgalmakat jósol, Ferando Alonso azonban úgy véli, már most vannak olyan top pilóták, akiknek a kezéből kezd kicsúszni a világbajnoki cím megszerzésének lehetősége.


alonso-2012.JPG 

A Ferrari spanyol versenyzője, Fernando Alonso egy helytelen stratégiai döntésnek köszönhetően elveszítette a kanadai győzelmet, sőt végül még a dobogóról is lecsúszott, ezzel együtt nem sikerült megőriznie elsőségét a pilóták pontversenyében. A kétszeres bajnok ennek ellenére nyugodt a folytatással kapcsolatban, mivel eddig minden versenyen, így Montrealban is sikerült pontot szereznie, és sok riválisához hasonlóan úgy véli, hogy a legfontosabb jelenleg az egyenletes teljesítmény.

Alonso az El Pais című napilapnak a vasárnapi versenyt követően így nyilatkozott: "Senki nem tudja hét futam alatt megnyerni a világbajnokságot, de néhányan már kezdik elveszíteni.”

A spanyol ugyan csalódott volt, hogy végül nem sikerült megnyernie a Kanadai Nagydíjat, de továbbra is igyekszik a dolgok jó oldaláról megközelíteni a helyzetet. Ez esetben Fernando annak örül, hogy több pontot szerzett, mint például Jenson Button, aki idén már negyedik alkalommal nullázott, vagy éppen Kimi Räikkönen, aki csak a 8. helyen ért célba Montrealban.

Valóban, amíg a mclarenes Lewis Hamilton futamgyőzelmet ünnepelhetett, és a pilóták pontversenyében is az élre került, addig Jenson Button továbbra is igen gyenge formát mutat, és bár a wokingiak csapatfőnöke, Martin Whitmarsh egyértelművé tette, hogy a 2009-es bajnok problémáiért a csapat felelős, de ettől még tény, hogy Button jelenleg a 8. helyen áll a bajnoki küzdelemben. Közel fele annyi pontja van, mint az élen álló csapattársának, és a problémák miatt elveszített értékes pontok a végelszámolásnál nagyon hiányozhatnak.

A montreali versenyt követően egy riporter megkérdezte Jensont, hogy véleménye szerint számára véget ért-e a bajnoki címért zajló csata?

"Nem tudom. Nem fogom feladni, de nem gondolkodom a világbajnoki címről. Amikor egy ilyen versenyen vagyok túl mint ez, olyankor biztosan nem gondolok erre” - válaszolta nem túl optimistán a 32 esztendős pilóta.

Hamilton ugyan azt gondolja, hogy brit kollégája vissza fog térni a csúcsra, ugyanakkor egyetért Alonsóval abban, hogy a 2012-es idényben a siker kulcsa az egyenletes teljesítmény és a következetesség.

"Hihetetlen látni, hogy mennyire szoros a bajnokság. Megszereztük a győzelmet, és a vele járó 25 pontot, ennek ellenére csak két ponttal vezetem a pontversenyt, szóval valóban hihetetlen, mennyire szoros a dolog, és azt hiszem, ez így is marad a szezon végéig. Éppen ezért kiemelten fontos a következetesség” - jelentette ki idén már sokadjára Hamilton.

Hogy ez a lassan már közhelyszerűvé váló megállapítás mennyire igaz, mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy hét versenyt követően a mezőnyből már csak a bajnokság első két helyezettje, Fernando Alonso és Lewis Hamilton mondhatja el magáról, hogy eddig minden futamon pontot szerzett.

Annak ellenére, hogy a Ferrari a kezdeti bukdácsolást követően a Kanadai Nagydíjig komoly fejlődésen ment keresztül, az olasz médiától meglehetősen sok kritikát kapott a montreali rossz stratégiai döntés miatt.

A La Stampa egyenesen úgy fogalmazott, hogy az egy kiállásos taktika egyfajta harakiri volt a Ferrari részéről, míg a La Republica szerint „Pazza davvero pazza”, azaz „Őrült, igazán őrült” döntés volt.

.fejlec.jpg

Természetesen a maranellóiak csapatvezetője, Stefano Domenicali igyekezett megvédeni a taktikát leginkább azzal, hogy utólag könnyű okosnak lenni. Alonso szintén kiállt csapata döntése mellett, még úgy is, hogy ennek köszönhetően a dobogóra sem sikerült felállnia.

"Grosjean egy kiállással majdnem megnyerte a futamot, így ennek tükrében megfelelő volt ez a stratégia. Igyekeztünk megnyerni a versenyt, de ez most nem működött. Ezzel együtt elégedett vagyok mind a hozzáállással, mind pedig a pontokkal.”

Az olasz sajtóban is akadtak olyanok, akik a Scuderia védelmére keltek: "Ez volt idén az első alkalom, hogy a Ferrari kockáztatott a győzelemért, ami most visszafelé sült el, de ezek a dolgok olykor megtörténnek. Most nem érte meg kockáztatni” - írta a La Gazzetta delo Sport napilap.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari f1 lewis hamilton fernando alonso formula-1 kanadai nagydíj