2012. jún 18.

F1 Button: Szó nincs arról, hogy nyafognék

írta: FormaNet
F1 Button: Szó nincs arról, hogy nyafognék

A McLaren versenyzőjének, Jenson Buttonnak jelenleg nem fekszik annyira az MP4-27, mint csapattársának, Lewis Hamiltonnak, és erre jó példa volt a legutóbbi verseny is, a Kanadai Nagydíj, ahol Hamilton futamgyőzelmet aratott, míg brit kollégája nem csak, hogy pont nélkül távozott Montrealból, de egész hétvégén szenvedett az autóval. Button eddigi gyengélkedése miatt természetesen a kritikusok is előkerültek, és többen nyafogósnak titulálják a 2009-es bajnokot, amiért csapatrádión folyton mérnökének panaszkodik.

Jenson_button.JPG 

A Formula-1 rajongótáborának idén nem csak az tűnhet fel, hogy a McLaren versenyzői igen felemás teljesítményt nyújtanak, hanem kettőjük közül Jenson Button gyakori panaszkodása is. A 32 esztendős bajnokot idén már többször is hallhattuk panaszkodni a csapatrádión, ám Button ragaszkodik ahhoz, hogy ezek a „nyafogásnak” tűnő rádióbeszélgetések mindössze fontos információk annak érdekében, hogy minél előbb orvosolni tudják a felmerülő problémákat.

"Ez nem nyafogás. Az emberek mindig azt hiszik, de szó nincs erről. Ez arról szól, hogy az autót a verseny alatt is fejlesszük, és ez  a versenyzők feladata is. Ha csak vezetsz körbe-körbe, és semmit nem mondasz a verseny alatt, akkor valamit rosszul csinálsz” – indokolta többek között montreali rádióbeszélgetéseit Button, aki azt is elmagyarázta, hogy a versenyző futam alatti kommunikációja elengedhetetlen ahhoz, hogy a kiküszöbölhető problémákat minél hamarabb kezelni tudják, lehetőleg még a verseny során.

"Ha túlkormányzottságra vagy alulkormányzottságra panaszkodunk, az azért van, hogy lehetőleg a következő etapra meg tudjuk oldani a kérdést. A boxkiállásnál változtathatnak az abroncs nyomásán, vagy állíthatnak az első légterelőn, és így amikor visszatérünk, jobb lehet a helyzet. A versenyzőnek nem csak az a dolga, hogy vezessen, hanem ugyanúgy hozzájárul az autó mérnökeinek munkájához. Ha felmerül egy probléma, akkor meg kell próbálni még a verseny megoldani.”

000 facebook_banner.jpg

"Ha megvárod a futam végét, majd azt mondod, hogy az első etapban nagyon alukormányzott volt a kocsi, akkor a mérnökök azt fogják mondani, ’Miért nem szóltál nekünk? Meg tudtuk volna oldani a következő etapra.’ Remélem, hogy a következő versenyre, Valenciára megtaláljuk a megoldást.”


FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 mclaren jenson button formula-1