2012. jún 23.

F1 Button a leggyorsabb az időmérő előtt

írta: FormaNet
F1 Button a leggyorsabb az időmérő előtt

Jenson Button volt a valenciai utolsó szabadedzés leggyorsabb versenyzője, míg a brit mögött a két Lotus és a két Force India sorakozott fel.

button-valencia.JPG 

A pénteki naphoz hasonló időjárási körülmények, azaz nem túl nagy hőség, 25 fok körüli hőmérséklet fogadta a száguldó cirkusz mezőnyét.

Az installációs köröket követően rövid időre elcsendesedett a valenciai versenypálya, majd bő 10 perc elteltével a két Lotus nyitotta a sort. Romain Grosjean 1:40.136-tal kezdett a közepes Pirelliken, mögötte csapattársa, Kimi Räikkönen első nekifutásra közel fél másodperces hátránnyal kezdett. A finn következő körében már csak nyolc ezreddel maradt el csapattársától, majd hamarosan a mezőnyből elsőként autózott körbe 1:40 alatt a valenciai pályán, de csak néhány pillanatig élvezhette elsőségét, mert az érkező Lewis Hamilton három ezreddel túlszárnyalta.

A Ferrarik és a Red Bullok bújtak elő utolsóként a garázsból, nagyjából félidőnél. Ekkor az első hármas sorrendje: Hamilton, Räikkönen és Button volt.

Vettel első nekifutásra 1:39-es időt futott, amivel besorakozott Button elé, néhány körön belül pedig már az élen állt 1:39.448-as idővel. Mire az energiaitalosok, és a Ferrarik munkához láttak, addigra egyeseknél lassacskán előkerültek az opciós Pirellik. Itt is a Lotus francia pilótája volt az első vállalkozó, és 1:38.655-tel újra kibérelte a top helyet.

Mark Webbernek nem tartott sokáig az időmérő előtti gyakorlás. Az ausztrál mindössze négy kör után fékhiba miatt volt kénytelen befejezni a munkát.

Tíz perccel az egyórás szabadedzés leintése előtt a két Lotus bérelte ki az első két helyet, ám a nagyok még csak ezután váltottak a gyorsabb abroncsokra. Közülük azonban Jenson Button volt az egyetlen, aki átugrotta a két Lotust. Sebastian Vettelnek is majdnem sikerült, de a leggyorsabb első két szektort követően a német kicsúszott, így végül maradt a 13. helyen.Német riválisához hasonlóan, Alonso is hibázott és maradt a 12. helyen.

Az élen Button, Grosjean és Räikkönen trió végzett, közvetlen mögöttük pedig a két Force India bizonyult a leggyorsabbnak. 

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye:

3.szabadedzés-valencia.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 mclaren valencia európa nagydíj szabadedzés jenson button formula-1