2012. jún 24.

F1 Hamilton egy jó rajtot, és tökéletes stratégiát szeretne

írta: FormaNet
F1 Hamilton egy jó rajtot, és tökéletes stratégiát szeretne

Kanadai győzelme után Lewis Hamilton nagy esélyeként, és nem mellesleg a bajnokság éllovasaként utazhatott az Európai Nagydíjra. A hétvége eddigi része azonban nem volt zökkenőmentes a McLaren csapatnál, így a brit bajnok maga is meglepődött azon, hogy Valenciában az első sorból vághat neki az 57 körös versenytávnak. Hamilton egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy már a verseny elején átvegye a vezetés, mivel a pálya poros oldaláról indul, ezért leginkább egy jó rajtra, ezt követően pedig tökéletes stratégiára összpontosít.A 2009-es bajnok szerint a pole-ból induló Sebastian Vettel mellett még Romain Grosjean az, akire oda kell figyelnie.

Hamilton-valencia.jpg 

Figyelembe véve, hogy ugyanazzal a beállítással futottál mint pénteken, elégedett vagy a kvalifikáción elért eredményeddel?

Lewis Hamilton: Nagyon elégedett vagyok, hiszen küszködtünk ezen a hétvégén. Ahogy az életben is, itt is előfordulnak ilyen dolgok, de leszegett fejjel dolgozni kell tovább. Sokat szenvedtünk a beállításokkal, és azzal a gondolattal vágtam neki az időmérőnek, hogy megpróbálok minél előrébb végezni, hogy vasárnap minél több pontot szerezzek. Hoztunk néhány frissítést, de ezek nem feltétlenül a teljesítménynövelést szolgálják. Ha megnézzük a többiek frissítéseit, láthatjuk, hogy a Force India hirtelen nagyon gyors lett, a Red Bull nagyon erős, és a Ferrari is javult. Szóval az első sor meglehetősen sokkoló volt számomra, de természetesen nem bánom.

Mennyire változtak meg a feltételek, a hőmérséklet és pályahőmérsékletet is figyelembe véve?

LH: A hétvége során folyamatosan javulnak a feltételek. Ami a hőmérsékletet illeti, izzadunk rendesen, de egyébként rendben van. Holnap természetesen érdekes lesz ilyen körülmények között óvni az abroncsokat. Nagyon nehéz lesz 30 kört kint maradni egy szett gumival. Este az adatok elemezésénél a legutóbbi versenyt figyelembe véve a szárny-beállítások, a guminyomás és a hőmérséklet kap majd szerepet, hogy meggyőződjünk arról, hogy vasárnap a lehető legtovább bírják majd az abroncsok.

Ami a többi versenyzőt illeti, mit gondolsz, kire kell figyelni?

LH: Sebastian Vettel mellett biztosan ott lesz Romain Grosjean, mivel van egy nagyon gyors autója, és közülünk övé legjobb hosszú etap. Ami a többieket illeti, azt kell mondjam, bármi megtörténhet. Akár a 15. helyre is visszaeshetünk. Ezért magunkra kell összpontosítanunk, és arra, hogy a többiek előtt kell célba érni.

Elég hosszú az út az első és a második kanyarig. Mekkora esélyt látsz arra, hogy meg tudod őrizni a pozíciódat?

LH: Sajnos a pálya piszkos részéről rajtolok, így persze hosszú lesz az út ott elől. Biztosítanom kell, hogy ne veszítsek túl sok helyet, vagy még jobb lenne, ha egyáltalán nem veszítenék pozíciót. Cél az, hogy megtartsuk a jelenlegi helyzetet, majd ezután jó stratégiára van szükségünk.

000 facebook_banner.jpg

Mit gondolsz, nyomást gyakorolhatsz majd Sebastian Vettelre a futam során?

LH: Hogy őszinte legyek, nem látom, hogy nagyon küszködne. Azt hiszem, az új, frissített csomaggal most nagyon gyorsak. Egyik edzésről a másikra egyszer csak előhúzott négy tizedet, így biztos vagyok benne, hogy a Red Bull nagyon versenyképes lesz. Ez azt jelenti, hogy nekünk a saját versenyünkre kell összpontosítanunk, és azonnali támadás helyett inkább a stratégiára kell figyelni.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

f1 mclaren valencia lewis hamilton európa nagydíj formula-1