2012. jún 24.

GP3 Kiss Pál Tamást kilökni sem tudták, pontot szerzett Valenciában

írta: FormaNet
GP3 Kiss Pál Tamást kilökni sem tudták, pontot szerzett Valenciában

Kiss Pál Tamás a 9. helyről indult a GP3 szombat délutáni első futamán Valenciában és a 9. helyen is ért célba, ám egy valamit nehezen lehetne állítani a versenyéről: hogy eseménytelen lett volna. A rajt után beleszálltak hátulról, aztán majdnem rápréselték a falra, visszaesett a 14. helyre, majd onnan folyamatosan előzve vissza riválisait végül a két pontot érő 9. helyen végzett.

kiss pál tomi - valencia.JPG 

A 21 éves pilóta azok után rajtolhatott a 9. helyről, hogy a kvalifikáció után Antonio Felix da Costát megbüntették technikai szabálysértés miatt. A rajtot kiválóan kapta el, ám nem sokáig örülhetett.

"A rajtom nagyon jól sikerült, de ahogy fordultam volna be az első kanyarba, átugrattak a hátsó kerekemen. Ekkor még nem veszítettem pozíciót, de egyből éreztem, hogy elment az autó súlyelosztása, és a következő kanyarban blokkoltak is a kerekeim. Alice Powell mellém ért, és majdnem rászorított a falra, úgy, hogy el kellett vennem a gázt, majd beleszállt a saját csapattársába és persze pont előttem tolta el őt keresztbe, ezért kénytelen voltam kimenekülni előlük a bukótérbe. Ott felszedtem egy csomó koszt a gumira, majd visszatértem a pályára a 14. helyen, a csapattársam mögé, vagyis rengeteget veszítettem" – elevenítette fel a verseny első körének történéseit a pilóta.

Idén ez már a második alkalom, amikor a magyar pilóta egy versenyzőtársa figyelmetlensége miatt kerül hátrányba egy futamon, hiszen Barcelonában William Buller, míg most Robert Visoiu és Alice Powell indokolatlanul agresszív manőverének itta meg a levét. Tamás becsületére legyen mondva, hogy egy pillanatra sem adta fel a harcot, ihletett formában kezdett el vezetni – sérült autóval is körökön át õ volt a 3. leggyorsabb pilóta a pályán a két éllovas után –, és több szép előzést is bemutatva egészen a 9. helyig kapaszkodott fel a leintésig.

 "Az első kanyarban történt ütközés után valahogy nem volt az igazi az autó, ezért menet közben rengeteget kellett állítanom a fékerőn, és teljesen más stílusban kellett vezetnem, mint ahogy szeretek. Ennek ellenére úgy tűnik, elég jó tempót sikerült diktálnom, hiszen a csapattársamat nagyon hamar megelőztem, és utána is végig zárkóztam fel az előttem levőkre. Mindent megtettem, hogy utolérjem a többieket, ami sikerült is, de a nagy hajszában a gumik megóvására már egyáltalán nem tudtam figyelni, így a végén a 8. helyért sajnos már nem tudtam támadni, mert addigra teljesen elkoptak a gumik az autómon" – mondta el az Atech CRS GP versenyzője. 

Ilyen kezdet után persze örülni kell ennek a két pontnak, még akkor is, ha tempója alapján ennél jóval előrébb kellett volna végeznie a magyar fiúnak. Ami különösen fájó, hogy épphogy csak lemaradt a 8. helyről, és mivel a második futamra csak az első nyolc helyezett sorrendjét fordítják meg, így nem az 1., hanem a 9. helyről rajtolhat, ráadásul a második futamon már csak nyolcan szereznek pontot, vagyis muszáj lesz ismét támadnia.

"Ma újra bebizonyosodott, hogy sokszor nem elég jól végezni a munkánkat és gyorsnak lenni, a jó eredményhez bizony szerencsére is szükség van, és rengeteg mindennek kell összejönnie egy időben. A történtek fényében örülök a két pontnak, de bosszant, hogy így alakult ez a verseny, mert tudom, hogy ennél sokkal jobb eredményt is elérhettem volna. A második futamon próbálok majd annyi pozíciót előrejönni, amennyit csak lehet. Ez nem lesz egyszerű, mert az első futam leggyorsabbjai rajtolnak majd közvetlenül előlem, de úgy érzem, elkaptuk a fonalat az autóval és a tempóm alapján nem jelenthet gondot a felzárkózás. Reméljük, holnap több szerencsénk lesz" – zárta optimistán nyilatkozatát Kiss Pál Tamás.

A GP3 második futamát vasárnap reggel 9 óra 25 perckor rendezik Valenciában.

Borbás Bálint - P1race.com

Fotó: Paolo Pellegrini

 

Szólj hozzá

valencia gp3 kiss pál tamás