2012. jún 27.

F1 Európa Nagydíj - Statisztikák érdekességek

írta: FormaNet
F1 Európa Nagydíj - Statisztikák érdekességek

Fernando Alonso Valenciában megszerezte 29. nagydíj győzelmét, és ezzel az örökranglistán megszilárdította ötödik helyét. A spanyolt immár két első hely választja el Nigel Manselltől, aki a futamgyőztesek statisztikájában a negyedik helyen áll Michael Schumacher, Ayrton Senna és Alain Prost mögött. Alonsónak ez volt a második haza diadala, a 2006-os Spanyol Nagydíj után, melyet még a Renault színeiben nyert meg Barcelonában.

Alonso Valencia 2012 dobogó.jpg

Fernando Alonso a múlt hétvégén a 11. rajtkockából indulva nyerte meg az Európai Nagydíjat, ám F1-es pályafutása alatt a spanyol ennél hátrébb rajtolva is diadalmaskodott: 2008-ban a (később botrányba fulladt) Szingapúri Nagydíjon a 15. helyről kezdte meg versenyét, végül elsőként szelte át a célvonalat.

Miután a valenciai futam hajrájában Lewis Hamilton kiesett a versenyből, így a mezőnyből már csak Alonso az egyetlen pilóta, aki az idei szezon eddigi nyolc nagydíján minden alkalommal pontot szerzett. Ha a tavalyi évet is hozzávesszük, akkor a spanyol zsinórban huszadjára ért célba pontszerző helyen (2011 Európai Nagydíj – 2012 Európai Nagydíj). Ha a következő négy versenyhétvégén is meg tudja tartani ezt a tendenciát, akkor beéri a rekorder Michael Scumachert, aki a 2001-es Magyar Nagydíj és a 2003-as Malajziai Nagydíj között sorozatban 24 alkalommal ért be pontszerző helyen.

Idén eddig csak a kétszeres bajnok tudott duplázni, ráadásul a hét futamgyőztes közül ő az egyetlen, aki nem az első sorból rajtolva nyerte meg a versenyt, sőt Malajziában a 9. helyről indult, míg legutóbb a 11. rajtkockából.
Alonsóhoz hasonlóan, a második helyen is csak egy versenyző tudott eddig duplázni, mégpedig Kimi Räikkönen, aki a bahreini hétvége után, Valenciában ismét a 18 pontot érő második helyen futott be. A finn versenyzőnek ez volt idei harmadik-, F1-es pályafutásának pedig 65. dobogós eredménye. Ezzel az eredménnyel Räikkönen jelenleg az előkelő hatodik helyen áll a dobogósok ranglistáján, és a legközelebbi „riválisa" Rubens Barrichello.

Dobogós helyezések örökranglistája:

1. Michael Schumacher - 155
2. Alain Prost - 106
3. Ayrton Senna - 80
4. Fernando Alonso - 77
5. Rubens Barrichello - 68
6. Kimi Räikkönen - 65

Az Európai Nagydíj volt az ötödik alkalom, hogy Alonso, Räikkönen és Schumacher együtt ünnepelhetett a dobogón, legelőször még 2005-ben a Francia Nagydíjon. Érdekesség, hogy ebből az öt alkalomból mindannyiszor Alonso állt a pódium tetején.

Sebastian Vettel F1-es pályafutásának 33. pole pozícióját szerezte meg a 2012-es szezon nyolcadik nagydíjának időmérő edzésén, ami megegyezik a legendás Jim Clark és a négyszeres világbajnok, Alain Prost kvalifikációs teljesítményével. Vettel így a két bajnokkal együtt immár a harmadik helyet foglalja el a legtöbb pole pozíciót szerző versenyzők statisztikájában, Michael Schumacher és Ayrton Senna mögött .

Összehasonlításképpen, Jim Clark összesen 72 nagydíjon szerzett 33 rajtelsőséget, Alain Prost 199 versenyhétvégén gyűjtött be ugyanennyi pole-t, míg Vettel eddig 89 nagydíjon állt rajthoz, és ez alatt az idő alatt 33-szor bizonyult a kvalifikáció leggyorsabb pilótájának. Arányaiban tehát már megelőzte a francia legendát.

Vettel műszaki problémája előtt kényelmesen vezette a valenciai futamot, így ő az, aki idén eddig a legtöbb kört töltötte az élen, míg a második Fernando Alonso.

Élen töltött körök száma - 2012 Top 5:

1. Sebatian Vettel - 119
2. Fernando Alonso - 108
3. Mark Webber, Jenson Button - 61
4. Lewis Hamilton - 51
5. Nico Rosberg – 48

Michael Schumacher a 2006-os Kínai Nagydíj után Valenciában újra a dobogón pezsgőzhetett. Éppen 100 verseny telt el a német legenda 2006-os sanghaji győzelme óta, bár ebbe beletartoznak Schumacher három éves kihagyása alatti futamok is. Mi sem bizonyítja jobban az idei mezőny versenyképességét, mint az, hogy a hétszeres bajnok volt a 11. különböző versenyző, aki ebben a szezonban dobogós helyen ért célba.

A 43 éves és 173 napos, Schumacher volt az 1970-es Brit Nagydíj óta a legidősebb versenyző, aki pódiumra állhatott. Akkor Jack Brabham 2. lett a Brabham Ford Cosworth-szal.

000 facebook_banner.jpg

Nico Rosberg F1-es pályafutása során harmadik alkalommal futotta meg a verseny leggyorsabb körét Valenciában – legutóbb 2009-ben az Ausztrál Nagydíjon bizonyult leggyorsabbnak a futam egésze alatt. Ezzel az eredménnyel Rosberg beérte többek között édesapját, Keke Rosberget. A Mercedes gyári csapatának ez volt a 10. versenyen elért leggyorsabb köre.

Nico Hülkenberg eddigi királykategóriás karrierének legjobb eredményét szerezte meg a múlt hétvégén, amikor ötödikként haladt át a célvonalon.

Már csak három versenyző, Alonso, Rosberg és Räikkönen mondhatja el magáról, hogy idén eddig minden versenyen célba ért, azaz a nyolc nagydíj összesen 498 körét száz százalékosan teljesítette.

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 forma1 fernando alonso kimi raikkönen formula1 michael schumacher európa nagydíj 2012