2012. júl 14.

F1 McLaren: Semmi alapvető probléma nincs az autóval

írta: FormaNet
F1 McLaren: Semmi alapvető probléma nincs az autóval

A McLaren technikai igazgatója, Paddy Lowe meg van róla győződve, hogy nincs semmi alapvető probléma az idei konstrukcióval, egyszerűen csak nem találták meg a megfelelő beállításokat. A csapat két versenyzője, a tavalyi nürburgringi verseny győztese, Lewis Hamilton és csapattársa, Jenson Button elszántan készül a soron következő Német Nagydíjra.

mclaren.JPG 

A legutóbbi két versenyhétvégén, Valenciában és Silverstone-ban frusztráló eredményekkel kellett szembesülniük a wokingiaknak, hiszen a két nagy rivális, a Ferrari és a Red Bull is legyőzte őket, sőt mostanában időnként még a Lotus, a Williams és a Sauber is feladja a leckét a legendás alakulat bajnokainak. Silverstone-ba pedig jelentős frissítésekkel érkezett a csapat, ennek ellenére mindössze öt ponttal kellett beérniük, ráadásul a konstruktőri versenyben a már nem csak a Red Bull és a Ferrari, de még a Lotus is beelőzött. A Brit Nagydíjat követően mindkét versenyző értetlenül állt a tempóvesztés okai előtt, és leginkább Button sürgette az azonnali megbeszéléseket, és a megoldások keresését.

A technikai igazgató, Paddy Lowe azonban úgy gondolja, nincs akkora baj, mint az kívülről látszik.

„Meg sem nézik, csak rámondják, hogy az autó alapjában véve egy katasztrófa. Ez ismét egy olyan történet, amiből megpróbálják a legtöbbet kihozni. Pedig az autó nagyon erős volt az esős körülmények között az előző hétvégén, de ha nincs meg a megfelelő leszorítóerő, úgy nehéz azonnal teljesítményt találni. Ez a következetesség az, amivel mostanában küszködtünk" - ecsetelte a szakember, és hiszi,  hogy a Brit Nagydíjon mutatott teljesítmény nem tükrözi Az MP4-27 valós potenciálját.

„Természetesen folyik a fejlesztési verseny a csapatok között, és mi is vittünk frissítéseket, a többiekhez hasonlóan. Bizonyára sok csapat volt gyors, és voltak olyanok is, akik nem tudták befejezni a versenyt. Ha pesszimisták lennénk, azt mondanánk, jó hogy a nyolcadik és tizedik helyen végeztünk, és szerencsések vagyunk a Sauber és Maldonadó vesztesége miatt, mert ő előttünk végezhetett volna."

„Nehezen mondanám, hogy az összes csapat hatalmas teljesítményt ért el az autókkal az elmúlt hónapokban hozzánk képest. Ám azt hiszem, nekünk csak végezni kell tovább a házi feladatainkat, és figyelni, hogyan állítsuk be az autókat."

A McLaren a Német Nagydíjra további fejlesztésekkel készül, mely szemmel is jól látható lesz az autó hátsó részén, és a Magyar Nagydíjon is további frissítéseket vetnek majd be.

„Van egy jelentős frissítési programunk az elkövetkező két versenyre. Ez nagyon izgalmas lesz, mert mindenki nagyon keményen dolgozik a nyári szünet előtt. Magyarországon versenyt nyerni remek dolog lenne, már csak érzelmi tekintetben is. Az elmúlt három évben kétszer is nyerni tudtunk ott, a nyári szünet előtt. Most is nagyon jó lenne az utolsó versenyt megnyerni a szünet előtt, nem igaz?"

A hungaroringi verseny előtt azonban jövő hétvégi Német Nagydíj is kiemelkedő jelentőségű lesz a wokingi gárda számára, hiszen egyrészt motorszállítójuk, a Mercedes hazai versenyére készülhetnek, másrészt pedig 2008-as világbajnokuk, Lewis Hamilton 100. nagydíját futja Hockenheimben. Hamilton minden eddigi versenyét a McLarennél teljesítette, és ez alatt az idő alatt 21 pole pozíciót, 46 dobogós helyezést, ebből 18 futamgyőzelmet könyvelhetett el. Mindemellett már első, újonc idényében mindössze egy ponttal maradt le a világbajnoki címről, melyet a következő szezonban már nem engedett ki a kezei közül. A 27 esztendős versenyző tavaly megnyerte a Nürburgringen Német GP-t, és jubileumi futamán hasonló eredményre készül.

„Hamar túljutottam a csalódást keltő silverstone-i hétvégén. A verseny után futhattam az olimpiai lánggal, ezt követően pedig minden figyelmemet Hockenheimre fordítottam. Hihetetlen, hogy a következő lesz a 100. nagydíjam. Tényleg hihetetlen, hiszen úgy emlékszem az első versenyemre, mintha csak tegnap lett volna - azt hiszem ez a Formula-1 hatása."

„Mindig is sajnáltam, hogy későn érkeztem a Formula-1-be ahhoz, hogy még a klasszikus, régi vonalvezetésű hockenheimi pályán versenyezhessek, ahol a pálya mérföldeken át az erdőn keresztül vezetett, és csak néhány viszonylag gyors kanyar törte meg. Hihetetlen csaták lehettek, minimális leszorítóerő mellett be lehetett bújni az ellenfél szélárnyékába, és várni a pillanatra, hogy lecsapj és megelőzd."

„Az új pálya is nagyon élvezetes - hátsó egyenes utáni hajtű egy klasszikus előzési pont, és úgy tűnik, hogy az egész vonalvezetés nagyon csábít arra, hogy megelőzd a riválisodat. Ez lesz az első alkalom, hogy a DRS segítségével versenyzünk majd Hockenheimben, szóval minden bizonnyal még izgalmasabb lesz."

000 facebook_banner.jpg

Jenson Button még inkább nehéz időket él át a csapatnál, hiszen legutóbb hazai versenyén mindössze egy pontot tudott hozzátenni az egyébként sem túl sikeres idei eredményeihez, így a 32 esztendős brit pilóta nem csak Hockenheimben, de a tavalyi Magyar Nagydíj győzteseként a Hungaroringen is szeretne visszakapaszkodni az élmezőnyhöz.

A nyári szünet előtt, most két versenyünk lesz egymás után, ezért nagyon fontos lesz a csapat számára: szeretnénk magunk mögött hagyni ezt a néhány kiábrándító hétvégét, ezért fontos, hogy kihasználjuk a lehetőségeinket Németországban illetve Magyarországon."

„Mindig is élveztem Hockenheimben versenyezni. Már régi pályán is versenyeztem, még mielőtt az erdős részt kivették volna belőle. 2004-ben egy nagyszerű versenyt futottam ott, második helyen értem célba, úgy, hogy motorhiba miatt kaptam egy büntetést, és csak a 13. helyről indulhattam. Ez egy olyan pálya, ahol lehet támadni, és az átalakított vonalvezetés a nézők számára is jobb."

Azt nehéz pontosan megjósolni, hogy a versenyt illetően hol állunk majd, hiszen a valenciai és a silverstone-i egy nehéz futam volt, de a tempónkat illetően nem igazán volt reprezentatív. Ebben az évben valóban problémamentes hétvégére van szükségünk ahhoz, hogy maximálisan kiaknázzuk az autóban rejlő potenciált – és pont ez az, amiben reménykedünk a következő hétvégére."

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

f1 mclaren lewis hamilton hockenheim jenson button német nagydíj paddy lowe formaul-1