2012. júl 19.

F1 McLaren: A változtatások legfontosabb területei láthatóak lesznek...

írta: FormaNet
F1 McLaren: A változtatások legfontosabb területei láthatóak lesznek...

A média számára a Német Nagydíj előtt az egyik legjobban figyelemmel kísért alakulat egyértelműen a McLaren. Az autó jelenlegi sebessége, Hamilton szerződése, és a főszponzor, Vodafone esetleges távozása, vagy éppen a helyére érkező támogató, a Coca-cola, mind komoly érdeklődésre tarthat igényt a tudósítók részéről. Ezek természetesen zavaró körülmények az istálló számára a versenyre való felkészülésben, ám a csapatfőnök, Martin Whitmarsh úgy gondolja, a legfontosabb az összes kérdés közül, hogy sikerül-e végre nyerő helyzetbe hozni az MP4-27-est. A Formula-1 hivatalos weboldalának adott telefonos interjúban a csapatfőnök beszélt többek között a Német Nagydíjra tervezett fejlesztésekről, a gumikérdésről, és egyéb a csapatot érintő prioritásokról...

jenson_button 2012.JPG

Az utolsó két verseny meglehetősen nagy csalódás volt a McLaren számára. Hogyan szemléltetné az autó sebességét? Mi volt a legmeghatározóbb a csapat számára az elmúlt héten?

Martin Whitmarsh: Nos, ahogy az önök is tudják, a Formula-1 nagyon gyorsan változik. Az értékek képesek voltak megváltozni az erős kanadai verseny után, ahol egyértelmű volt a helyzetünk, és most az előző pár verseny egyértelműen csalódás volt. Úgy hiszem, a silverstone-i hétvége meglehetősen szokatlan volt. A fókuszban nálunk mindig is az autó fejlesztése áll. Németországba egészen sok, és igencsak észrevehető fejlesztésekkel érkezünk. Azt gondolom, hogy mindenki, és nem csak a McLaren próbálja megérteni a gumik helyes működését, ami meglehetősen fontos kihívás. Szóval a hibák kiküszöbölése, az autó teljesítményének fejlesztése, és a gumik jobb megértése után láthatjuk, mennyire tudjuk majd jobban kihasználni azt, amit a listánk alapján elvégeztünk.

Lewis Hamilton azt nyilatkozta, hogy a nyári szünetben szeretne leülni a csapattal, és megbeszélni a jövőjét. Nem gondolja, hogy még pár rossz verseny és az jelentősen megerősítheti pilótájuk tárgyalási pozícióját?

MW: Nem, nem gondolom, mert az elkövetkező két versenyen is megpróbálunk nyerni, és minden versenyre így érkezünk. Lewis ennél sokkal intelligensebb, és remélem, hogy ez a médiának is jó."

Térjünk vissza Silverstone-ra. Az egy olyan verseny volt, ahol minden ki jó eredményt várt a csapattól, mert a pálya karakterisztikája is megfelelő az autónak. Kielemezték már pontosan, hogy mi volt a gond? Említette a frissítéseket, ezeket hol keressük majd?

MW: A sidepods (oldaldoboz) az autó elejétől a hátuljáig meglehetősen különbözik majd az előzőtől, ezeket sokan észre fogják venni, és vannak apró részek, melyeket az élesebb szeműek láthatnak. És egyértelmű, hogy lesz néhány rész, amit nem lehet majd látni. A változtatások legfontosabb területei azonban láthatóak lesznek.
Silversetone-ban sikerült a gumik működésével, a hőmérsékletükkel és a szemcsésedéssel kapcsolatban előrelépni. Az opciós gumik viszont szemcsésedtek.
Lewis autóján az első szett elsődleges gumi nagyon erősnek bizonyult. Tíz körrel később, amikor a második szett elsődleges gumin futottunk, hasonló nyomáson, hasonló hőmérsékleten, hasonló előkészítés után, fél távnál Lewis közölte, hogy ezek a gumik meglehetősen különböznek az előzőtől, amellyel sikeresen futott. Ezt nehéz értelmezni, kivéve, ha nagyobb volt a gumikopás. Nyilvánvaló, hogy gyengék voltunk Silverstone-ban az időmérőn. Azt hiszem, az intermediate gumikon viszont igen versenyképesek voltunk.
A száraz gumikat, és az eső gumikat viszont nem tudtuk megfelelően felmelegíteni, úgy mint a köztes abroncsokat, ezért küszködtünk az időmérőn, és ez tette meglehetősen nehézzé a versenyt is.

000 facebook_banner.jpg

Mi a helyzet a Vodafone szponzori támogatásával, folytatódik? Van információja a 2014-es tervekről, beszélne a Coca-Coláról?

MW: Próbálják meg elképzelni, hogy mi nem beszélgetünk kereskedelmi üzleti kérdésekről. Élvezzük a nagyon jó, és nagyon sikeres partnerséget a Vodafone-nal. Még egy ideig együtt is leszünk velük, és majd közösen megbeszéljük, hogy meghosszabbítjuk-e a jelenleg már hosszú ideje meglévő szerződést. Vannak további tárgyalások is meglévő, és esetleges új partnerekkel. De biztos, hogy nem tudom elképzelni, hogy ezek a tárgyalások nyilvánosságra kerüljenek.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 mclaren forma1 formula1 martin whitmarsh német nagydíj mp4-27