2012. júl 21.

GP3 Kiss Pál Tamás 9. az áramszünet miatt félbeszakított szabadedzésen

írta: FormaNet
GP3 Kiss Pál Tamás 9. az áramszünet miatt félbeszakított szabadedzésen

Meglehetősen kaotikus módon kezdődött a hockenheimi hétvége a Formula-1 egyik betétsorozataként futó GP3 mezőnye számára. A péntek délutáni szabadedzés félig vizes pályán indult, majd áramszünet miatt egy kényszerpihenőt is be kellett iktatni, végül az újraindítás után a felszáradó pályán egy 15 perces tűzijáték következett, amit Kiss Pál Tamás a 9. helyen zárt.

kiss pál tamás hockenheim.JPG 

Volt itt minden, mint a búcsúban! Félig vizes pálya, áramszünet, száraz pálya, folyton változó körülmények – minden, ami általában a pilóták rémálmaiban jön elõ egy szabadedzés kapcsán, fõleg egy olyan pályán, ahol mindannyian most mennek elõször jelenlegi versenysorozatukban, a GP3-ban. Ilyen kezdés után elképesztõen izgalmas hétvége vár nemcsak Kiss Pál Tamásra, de az összes többi fiatal pilótára is, hiszen kis túlzással úgy kell szombat reggel nekivágniuk az idõmérõ edzésnek, hogy semmi biztos fogódzópont nincs a kezükben, mivel pénteken egyikük sem tudott igazán konzekvens, érdemi munkát végezni.

Az Atech CRS GP magyar versenyzője a lehetőségekhez képest mindenesetre igen biztató teljesítményt nyújtott, hiszen történhetett bármi körülötte a pályán és változhattak bárhogy a körülmények, egy dolog állandó volt: Kiss Pál Tamás szinte végig a top10-ben szerepelt. Az utolsó negyedórában a 2. és a 10. hely között ingázott a neve az eredménylistán, és a fokozatosan felszáradó pályán gyakorlatilag csak az döntötte el, hogy hol végez, hogy a pálya mely pontján éri a kockás zászló.

"Nem éppen ilyen szabadedzést vártam, de szerintem erre senki sem számított. Az első negyedórában egy mértkört sem futottam, mert egyszerűen nem lett volna értelme. Majdnem száraz volt a pálya, de volt három kanyar, ami viszont nagyon vizes volt, ezért igazából sem az esős, sem pedig a slick gumikon nem lehetett volna gyorsan menni, köztes esőgumi a GP3-ban pedig nincs. Ráadásul, összesen két esős gumit kell beosztanunk az egész hétvégére, úgyhogy kénytelenek voltunk a bokszban ülni és várni, pedig nem ezért jöttünk ide" – kezdte a pénteki nap végi értékelését Tamás.

"Aztán mentem egyetlen egy óvatos gyorskört, de rögtön utána piros zászlóval megszakították az edzést egy áramszünet miatt, pont amikor elkezdhettünk volna érdemben dolgozni. Ehelyett megint jött a várakozás, utána pedig már csak 15 percünk maradt a munkára, ami gyakorlatilag semmire nem volt elég. Visszaállítottuk az autót száraz pályás beállításokra, majd tudtam menni nyolc kört egyhuzamban, és kész, véget is ért az edzés, anélkül, hogy bármit is ki tudtunk volna próbálni. Szeretek esőben menni, szeretek szárazon is, de ez a köztes állapot a legrosszabb, mert így most az időmérőn elég sokat kell majd improvizálni és szerintem kicsit szerencsejáték az, ami most ránk vár" – fogalmazott a pilóta.

"A végén az autó beállítása nem tetszett, mert valamiért nem volt meg a kellő végsebességünk és rengeteg időt vesztettünk az egyenesekben. Sosem ideális, amikor az időmérő közben kell még állítani az autón, hiszen ott már tétre megy a játék, de most kénytelenek leszünk ezt tenni. A helyzet nem tragikus, kilencedikek vagyunk, és remélem, innen csak előrébb vezet majd az utunk a hétvége folytatásában" – zárta bizakodóan nyilatkozatát Kiss Pál Tamás.

A hétvége programja szombaton 9 óra 45 perctől az időmérő edzéssel folytatódik.

Borbás Bálint - P1race.com

Fotó: Paolo Pellegrini

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

hockenheim gp3 kiss pál tamás