2012. júl 22.

F1 Alonso idei harmadik diadalát aratta Hockenheimben

írta: FormaNet
F1 Alonso idei harmadik diadalát aratta Hockenheimben

Fernando Alonso nyerte a Formula-1 59. Német Nagydíját, és ezzel 34 pontra növelte előnyét a bajnokságban, a második helyen álló Mark Webberrel szemben. A második-harmadik helyen Sebastian Vettel és Jenson Button küzdött meg egymással, végül a német az utolsó előtti körben vette vissza a rajtnál elfoglalt helyét.


fernando alonso hockenheim_1.jpg 

A kvalifikációhoz eredményéhez képest alaposan átrendeződött a rajtrács, hiszen négy versenyző öt rajthelyes büntetéssel vághatott neki a 67 körös versenynek. Mark Webber, Romain Grosjean és Nico Rosberg váltócsere miatt, míg Sergio Pérez az időmérőn történő feltartása miatt (a sauberes Fernando Alonsót és Kimi Räikkönent tartotta fel gyorskörén a Q2-ben) kapta meg a büntetést.

A verseny napja egy kisebb botránnyal indult, melyben a Red Bull Racing volt érintett. Az FIA technikai delegáltja vizsgálta, hogy az energiaitalosok megszegték-e Technikai Szabálykönyv 5.5.3-as cikkelyét. A gyanú szerint az RB8-asokban úgy állították át a Renault motor oknyomatékát, hogy az a közepes fordulatnál aerodinamikai előnyhöz juttatja a versenygépet. Végül a red Bull a szabályok nem egyértelmű megfogalmazása miatt megúszta a büntetést, bár előzőleg többen máris arról cikkezte, hogy valószínűleg Vettel és Webber csak a boxutcából rajtolhat. Végül ez az ügy már nem kavarta fel a sorrendet.

Mivel szombaton a kvalifikáción esőgumik kaptak főszerepet, így versenyre a csapatok szabadon választhatnak a gumikeverékek közül. A mezőny nagy része a lágy keveréken sorakozott fel a rajtrácsra, kivéve Jean- Eric Vergne, Charles Pic, Nico Rosberg és Timo Glock akik a keményebb Pirelliken kezdtek.

A rajt meglehetősen sima volt, az első négy versenyző Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Michael Schumacher és Nico Hülkenberg is megtartotta pozícióját,  Force India mögé pedig a nagyszerűen rajtoló Jenson Button zárkózott fel.

A középmezőnyben azonban már volt egy kis tumultus, aminek következtében Felipe Massa, Romain Grosjean és Bruno Senna máris boxlátogatásra kényszerült. Lewis Hamilton kicsivel később, a negyedik körben, bal hátsó defekt miatt szintén kénytelen volt meglátogatni szerelőit. Természetesen így mind a négyen a mezőny legvégéről kezdték meg a felzárkózást.

Az ötödik helyen autózó Buttont Pastor Maldonadó és Mark Webber követte, mögöttük pedig Paul di Resta és Kimi Räikkönen vívott nagy csatákat, melyből a finn került ki győztesként. Néhány körön belül az utolsó pontszerző helyre (a büntetése miatt csak a 17. rajtkockából induló) Sergio Pérez zárkózott fel.

Az élen Vettel nem hagyta leszakadni Ferraris riválisát, kicsivel hátrébb pedig Button csapott a lovak közé, és a brit a 11. körben már Schumachert megelőzve dobogós helyen száguldott. Nagyjából ebben az időben megkezdődtek az első kerékcserék is.  A top háromból legkorábban (18 kör) az élen álló Alonso, utoljára pedig az őt üldöző Vettel váltott. Hármójuk sorrendje nem változott, Räikkönen közben tovább menetelt, és Button után a ő is hátrébb tessékelte a hazai közönség kedvencét, Schumachert. Sergio Pérez szintén nagy vadászatot mutatott be, és miközben sorra futotta meg a leggyorsabb köröket, a 23. körben már a 6. helyen haladó Hülkenberget támadta. Az utolsó három pontszerző hely Webberé, Di Restáé és Kobajasié volt.

A 25. körben Felipe Massa másodjára is megkapta a közepes abroncsokat, majd a 14. helyen folytatta versenyét, miközben élen autózó csapattársa nyakára megérkezett a Red Bull német bajnoka, sőt Button is öt másodpercen belülre került előtte haladó ellenfeleihez. A brit ekkor a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, és a 33. körben már Vettel nyomában loholt, és nem mellesleg közben a második kerékcseréje után 18. helyre visszatérő Hamilton is becsatlakozott segítőként. A második helyen haladó Red Bull éppen lekörözte a 2008-as bajnokot, aki a friss gumikon külön csatát indított, és pillanatokon belül visszavette körét, amivel kissé kibillentette lendületéből a dühösen integető regnáló bajnokot.

A kerékcserét követően Vettel nem hogy Alonso támadási lehetőségétől esett el, de Button egy körrel (40.) előbb váltott friss gumikra két legfőbb riválisánál, és a rendkívül gyors kerékcserének (2.4 másodperc!) köszönhetően pozíciót nyert Vettellel szemben. Mögöttük Räikkönen, Schumacher és Kobajasi trió sorakozott fel, az első tízbe pedig még Hülkenberg,  Pérez, Rosberg és Webber fért be.

A verseny hajrája hatalmas izgalmakat ígért, ugyanis amíg többen már a 3. kerékcserét vállalták be, addig Schumacher kivételével az élmezőny nem tervezett több boxlátogatást. Ennek eredményeként izgalmasnak ígérkezett, hogy ki alatt bírja tovább a Pirelli.

Button előzési távolságba is került a futamgyőzelem felé haladó Alonsóhoz, és miközben a győzelemért hajtott, addig az 58. körben csapattársa, Hamilton feladta versenyét. Valószínűleg azért, mert pontot úgy sem szerezhetett volna, így legalább büntetlenül kaphat új sebességváltót a jövő heti Magyar Nagydíjra. Hamilton volt egyébként a verseny egyetlen kiesője.

A hajrában Button nem tudta felvenni a versenyt a Ferrarival, sőt hamarosan már Vettelre kellett figyelnie, aki az utolsó előtti körben meg is előzte, bár a brit szerint szabálytalanul. (Vettel előzését a versenyirányítás vizsgálni fogja)

Alonso idei harmadik győzelmével megszilárdította helyét a bajnoki tabella élén, Vettel egy második helllyel örvendeztette meg közönségét, Button pedig hősies küzdelemmel a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

Pontszerzők további sorrendje: Raikkönen, Kobajasi, Pérez, Schumacher, Webber, Hülkenberg, Rosberg.

A verseny leggyorsabb körét Michael Schumacher futotta meg.
 
000 facebook_banner.jpg

Német Nagydíj eredménye:

futam-hockenheim.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

 

Szólj hozzá

ferrari f1 fernando alonso hockenheim német nagydíj formula-1