2012. júl 27.

Az F1-es pilóták többsége nem fog programot igazítani az Olimpiához a nyári pihenés alatt

írta: FormaNet
Az F1-es pilóták többsége nem fog programot igazítani az Olimpiához a nyári pihenés alatt

A Magyar Nagydíj hétvégéjén megrendezett hivatalos sajtótájékoztatón a pilóták közül, Narain Karthikeyan (HRT) Kamui Kobayashi (Sauber), Heikki Kovalainen (Caterham), Kimi Räikkönen (Lotus), Fernando Alonso (Ferrari) és Pastor Maldonado (Williams) válaszolt az újságírók által feltett kérdésre, ahol többek között a mai napon kezdődő Olimpia is szóba került...

hungaroring sajtótájékoztató.JPG 

A Hispania Racing Team versenyzője, Narain Karthikeyan pozitívan ítélte meg az autó fejlődését.

„Azt hiszem hosszú volt az út Ausztráliában bemutatott és a jelenlegi teljesítményünk között. Minden egy fedél alatt van, egy tervezőiroda, ahol rengeteg ember dolgozik és az autónk is egyre jobb. Ez pozitív lépés volt, remélhetőleg ez a jövőben is így folytatódik. Néhány frissítés várható a szünet alatt, bízunk benne hogy jól működnek majd, és felzárkózhatunk. Az autónk a Marussiához hasonlít leginkább, de fejlődni szeretnénk.”

Kamui Kobayashi és a Sauber fantasztikus eredményt ért el az előző nagydíjon. De Németországban hiányzott a puzzle néhány darabja, ami közül az egyik az időmérő volt.

A száraz pályán elég jól futottunk, de mikor esni kezdett, az abroncsok melegítésével szenvedtünk. Azt hiszem száraz pályán határozottan jó az autónk, de vizes pályán még van mit dolgozni. A gyárban továbbra is keményen dolgoznak az autó fejlesztésén.”

Heikki Kovalainent, jövőjéről faggatták a sajtó képviselői.

„Elérkeztünk a szezon azon részéhez, ami az átigazolásoktól hangos. Ezek legtöbbje csak pletyka. Az egyetlen dolog amire figyelek, hogy a csapat és az autónk is javul, és a legtöbbet kihozzuk abból amink van. Aztán egyszer majd leülünk a Caterham vezetőivel és meglátjuk mi lesz a jövőben.”

Kovaleinen első, és ez idáig egyetlen futamgyőzelmét a Hungaroringen ünnepelhette, ettől független véleménye szerint ez is csak egy verseny a naptárból.

„Hasonlók az érzéseim, mint más pályákon, hiszen túl régen nyertem már itt. Ez is egy hétvége a naptárban. Természetesen finnként egy kicsit hazai pályámnak tekintem, mert mindig sok hazai rajongó látogat ki ide. Ezért jobb érzés itt lenni, mint néhány más versenyen."

A finnek szeretnek ralizni, de a Carerham pilótája csak visszavonulása után fogja élvezni, akkor is csak hobby szinten.

Kísértés a rali, de Kimi esetét is látjuk, hogy nem könnyű, főleg egyenesen World Rally szinten kezdve. Csak a móka kedvéért ülnék be, elvárások nélkül, sok időbe telne a versenyszintet elérni. Jelenleg a Formula-1 -en van a hangsúly az életemben, néhány éve itt építem a karrierem. Minden erőfeszítésünkkel azon vagyunk, hogy javítsuk az autót. Majd ha megöregszem, talán akkor veszek egy Escort MK2-est, de csak a mókázás kedvéért."

Pastor Maldonado idén Barcelonában megszerezte F1-es pályafutása első győzelmét, azóta viszont nem nyújt kiemelkedő teljesítményt. Arra a kérdésre, hogy a magyar pályán sikerülhet-e újabb szép eredmény elérni, a venezuelai természetesen igennel felelt.

"Remélem igen. A bajnokság nagyon kiélezett és izgalmas, remélem, jó eredményt érünk el. Fontos lesz megérteni az abroncsok viselkedését, és egyszerre megtalálni a tökéletes beállítást a kvalifikációra és a versenyre is. Nagyon technikás, mentálisan és fizikálisan is nehéz pálya, nagyon szeretem, és jó eredményt, pontokat várok a csapattal.”

A lotusos Kimi Räikönnenről a Német Nagydíj leintését követően napvilágot látott néhány furcsa kép, így a média persze ez sem hagyta ki, illetve a már sok fejtörést okozó szervókormány is szóba került.

„Megbotlottam és majdnem sikerült elesnem Németországban. Nem túl érdekes a dolog” – zárta le Kimi a témát, a kormánnyal kapcsolatban pedig elárulta, hogy még mindig nem tökéletes számára.

„Mint már annyiszor mondtam, még mindig nem tökéletes, de sokat javult mióta elkezdtük a kormány szerelését. Ha kész lesz, fél-, vagy akár egy másodpercet is javulni tudunk. Dolgozunk ezen, de nem egy egyszerű dolog.”

Fernando Alonso és csapattársa Felipe Massa a hockenheimi versenyt követően erkölcsi kötelességének érezte, hogy ellátogasson a főhadiszállás melletti földrengés túlélőihez.

„Ellátogattunk a táborba, még mindig sokan vannak ott, nem világos számukra sem, hogy mikor mehetnek haza, mert a legtöbb épületre még ráfér a javítás. Az biztos, hogy ez nem könnyű helyzet, szomorú érzés, kicsit próbáltuk támogatni őket. A földrengés után mindenki odafigyelt erre, de így pár hónap eltelte után az emberek hajlamosak elfelejteni. Együtt érzek velük, és  kívánom, hogy napról-napra jobb legyen nekik, és mielőbb visszaálljanak a normális élethez” – nyilatkozta a listavezető Fernando.

Minden bizonnyal fantasztikus formája miatt felreppent az a hír is, hogy a Ferrarinál csak Maestróként emlegetik a spanyolt. Hogy mi igaz ebből erről így mesélt.

„A Ferrarinál is rendesen Fernandónak hívnak. Olyanok nekem, mint egy család. A szabadidőm 80 százalékát Olaszországban töltöm, a legjobb barátom ott dolgozik. Ebben az évben már nem lehet hibázni, nagyon szoros a rács, egy tizedre van négy-öt autó.”

Egy kérdésre Fernando Alonsón kívül mindenki válaszolhatott. Nem nehéz kitalálni, a kérdés témája maga a kétszeres világbajnok volt. Megnyeri Alonso a bajnokságot?

Narain Karthikeyan: Úgy gondolom, Fernando nagyon jól megy, igen, neki minden támogatása megvan, így azt hiszem, meg tudja csinálni.

Kobajasi Kamui: A bajnokság? Azt hiszem, Fernando egyértelműen a legerősebb ebben a szezonban. Azt hiszem, megteszem.

Heikki Kovalainen: Fernando kétségtelenül a legjobban áll ebben a pillanatban, de szerintem nem lefutott még a bajnokság. Azt hiszem, mindenki számára  izgalmas lesz a szezon vége, és nem csak a csapatoknak, a pilótáknak, hanem a nézők számára is.

Kimi Räikkönen: Fernando kétségtelenül a legjobb helyzetben van jelenleg, de mint ő maga is mondta, elég egy vagy két rossz hétvége, és valaki más hirtelen megelőzi. Gyorsan változnak a dolgok.

Pastor Maldonado: Igen, Fernando idén nagyon következetes és erős, legalábbis a eddig, a szezon felében. Az biztos, hogy ő áll a legjobb helyen. Kívánok neki minden jót ebben a szezonban, és a Ferrarinak szintén.

000 facebook_banner.jpg

A mai nappal megkezdődő nagy sporteseményről, az Olimpiáról is kérdezték a fiúkat. Általánosságban mindenkit érdekel, de nem fogják ehhez igazítani a nyári szünetüket.

NK: Olimpia? Nem, nem fogom nézni, megyek vissza Indiába.

KK: Azt hiszem, talán majd néhány sportágat megnézek, de nem vagyok nagy rajongója az Olimpiának, úgyhogy csak az eredményt nézem meg néha.

HK: Ami az olimpiai játékokat illeti igen, abszolút nézni fogom őket, amennyit csak tudok. Van egy jó pár finn sportoló kint. Talán a legérdekesebb számomra a férfi gerelyhajítás. Van egy pár srác, akik nem feltétlenül állnak a rangsor tetején ebben a pillanatban, de remélhetőleg a felkészülés sikerült, így éremre esélyesek. Ez nagyszerű lenne.

KR: Azt hiszem, hogy nehéz nem észrevenni az Olimpiát akkor is, ha nem szeretném. Nem követem őket figyelemmel rendszeresen, de az biztos, hogy lesz néhány szám, amit megnézek a tévében.

PM: Szurkolni fogok a venezuelai csapatnak az Olimpián. Nem vagyok nagy rajongója, az olimpiai játékoknak, de az biztos, hogy a venezuelai csapatnak szurkolni fogok.

FA: Igen, azt hiszem, nézni fogom, amennyit csak tudok, de természetesen nyaralni szeretnék, és ha például strandon leszek, akkor nem szaladok haza, hogy sport megy a TV-ben. Megnézem az ismétlést este.

FormaNet, Márkus Alexandra

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

 

Szólj hozzá

f1 hungaroring magyar nagydíj sajtótájékoztató formula-1