2012. júl 31.

F1 Jövőre betiltják a szuper DRS-t?

írta: FormaNet
F1 Jövőre betiltják a szuper DRS-t?

Úgy tűnik, a száguldó cirkusz idén sem nélkülözi a jó ötletek elleni kampányt, ugyanis az Autosport arról értesült, hogy a Mercedes által már az év elejétől használt, és nagy vitát kiváltó dupla DRS-t - melynek saját verzióját az elmúlt két versenyhétvégén már a Lotus is tesztelte - jövőre betiltják.

mercedes dupla drs.JPG 

Az év elején a rendszerrel kapcsolatban számtalan vita és panasz született, ráadásul a Red Bull mellett az egyik leghangosabb ellenző a Lotus F1 Team volt. Miután az FIA műszaki delegáltja többször is megvizsgálta a Mercedes által kifejlesztett alkalmazást, majd szabályosnak találta, a csapatok saját „megnyugtatásukra” szerettek volna bővebb információhoz jutni a rendszerrel kapcsolatban. Végül csak a Lotus volt az, aki elindította saját fejlesztését.

A legtöbb csapat úgy vélekedett, hogy mivel az autó alapvetően nem a rendszer köré épült, ezért költséges lenne a már meglévő konstrukcióra kialakítani.

A dupla DRS leginkább az időmérőkön segíti az autók teljesítményét, mivel aktiválásához az állítható hátsó szárny nyitás szükséges.

Az ügy (annak ellenére, hogy az FIA többször is legálisnak nyilvánította az alkalmazást) továbbra sem sikkadt el, és az F1 Technikai Munkacsoportja megvitatta a rendszerrel kapcsolatos koncepciót, ahol a csapatok nagy része úgy döntött, hogy javasolják annak betiltását a következő évtől.

Természetesen a Mercedes nem ért egyet a véleményekkel, de a többséggel szemben nem tudta megvédeni álláspontját. A legfőbb kifogás természetesen a magas költség volt.

000 facebook_banner.jpg

A szezon elején a Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn már kifejtette, hogy maga a szuper DRS - az autó teljes hosszában végigfutó csatornával együtt - mindössze néhány tízezer dolláros tétel, ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy a barckley-i gárda eleve a rendszerhez igazítva építette meg idei konstrukcióját. Brawn továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a rendszer egyáltalán nem költséges, nagy kérdés azonban, hogy az FIA Motorsport Világtanácsa hogyan látja ezt a kérdést, hiszen minden új szabály a testület jóváhagyásával lesz érvényes.

 

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

 

Szólj hozzá

mercedes f1 formula-1 dupla drs