2012. júl 31.

F1 Miért tartanak egyre többen a fekete overálos fickótól? - Kimi Räikkönen

írta: FormaNet
F1 Miért tartanak egyre többen a fekete overálos fickótól? - Kimi Räikkönen

A Lotus csapat versenyzője Kimi Räikkönen ismét előkelő helyen (második) végzett a hétvégén megrendezett Magyar Nagydíjon. Visszatérése első győzelmét ugyan nem tudta behúzni új csapatával, de nagyon közel volt hozzá. Több csapat versenyzője, vezetője már nem egyszer hangoztatta, hogy a legnagyobb meglepetés és potenciális veszélyforrás a Lotus csapat lehet, Romain Grosjeannal és a visszatérő finn bajnokkal, Kimi Räikkönennel.

18. kimi raikkonen.JPG

Titokban, csendben és nyugodtan...

Így lopózott fel Kimi Räikkönen a nyári szünet előtti utolsó versenyén a Hungaroringen a legjobb pozíció közelébe. Annak ellenére, hogy nem tudott idén még futamot nyerni, így is a világbajnok cím egyik fő esélyesévé lépett elő a 2012-es, rendkívül izgalmas szezonban. A lenyűgözően emelkedő formát bemutató finn, Valencia óta lépett elő, mint veszélyforrás. Már ott többen elmondták, hogy a Lotusszal és Kimi Räikkönennel idén bizony számolni kell.

Ez a tény, amely már korábban körvonalazódott, mostanában válik igazán nyilvánvalóvá. Az elmúlt négy versenyen nagyon standard teljesítményt nyújtva tört fel a finn Jégember. Az eredményeket tekintve egyedül Fernando Alonso  (aki jelenleg is vezeti a világbajnokságot) előzte meg. A spanyol 78, míg Räikkönen 61 pontot gyűjtött az elmúlt négy versenyen.

Két második, egy harmadik és egy negyedik hely, melyeket Kimi bezsebelt az elmúlt időszakban, míg a többi világbajnok aspiráns Mark Webber (45), Sebastian Vettel (37), és Lewis Hamilton (29) ugyanebben az időszakban jóval kevesebb egységet gyűjtöttek. Räikkönen viszont hirtelen összeszedte magát, és mindössze nyolc pont választja el őt a második helyen álló Mark Webbertől.

Ezek tények, melyek alátámasztják, hogy csapattársával Romain Grosjeannal együtt, igenis nagy veszélyt jelentenek a Ferrarinak, McLarennek és Red Bull istállónak. Ugyan győzelem nélkül, mégis egy nagyon erős, konstans teljesítményt nyújtva vannak ott, ahol vannak. Éppen ezért valószínűsíthető, hogy a második félidőben Kimi Räikkönen és a Lotus istálló gondoskodik némi meglepetésről.

eric boullier hungaroring.JPG

„Ez rendkívül bíztató" – nyilatkozta a Lotus csapatfőnöke Eric Boullier a Magyar Nagydíj után.

Räikkönen és Grosjean a világbajnoki tabella 5. és 8. helyét foglalja el, a csapat mindösszesen pedig egy ponttal van elmaradva a McLarentől, így most a harmadik helyen áll a konstruktőrök versenyében. Egy kis szépséghibája van csak a dolognak: az első futamgyőzelem továbbra is várat magára, annak ellenére, hogy stabil és gyors teljesítményt nyújt az enstone-i csapat.

A sebesség és a vezetői képesség adott, akkor mi az, ami a Lotusnak hiányzik, ahhoz, hogy teljesen a mezőny előtt tudhassák magukat?

„Egy jó rajthely" - véli Eric Boullier.

„Meg kell találnunk a módját, hogy jobb időmérő eredményt érjünk el. Spában szeretnénk az első ötön belül kvalifikálni magunkat. Akkor nyerhetünk is. Az első győzelemnek el kell jönnie, minél hamarabb" – nyilatkozott a csapatfőnök.

kimi hungaroring.JPG

Kimi Räikkönen egyetértett, a csapatfőnök ezen állításával.

„Az időmérőn nem voltunk annyira erősek, emiatt voltak nehézségeink vasárnap. Ezért azonban nem idegesítem magam. Amint sikerül egy jobb pozícióba kerülnünk, esélyesek lehetünk a győzelemre is. Természetesen szívesebben nyer az ember, minthogy másodikként fusson be. A szezon még hosszú és még lehetünk jobbak" – értékelt a finn.

A konkurens csapatokat sem lepte meg, hogy Räikkönen és a Lotus egy nagyon erős páros.

„Nem lepődtem meg Kimin" – nyilatkozta előző főnöke a Ferrari csapatvezetője Stefano Domenicali.

„Mindig is egy nagyon jó versenyzőnek tartottam. Ő egy világbajnok. Csak akkor lehetsz világbajnok, ha valami különleges van a tarsolyodban.Úgy gondolom a Lotus még nem aknázott ki minden lehetőséget. A kezdetektől kezdve van egy jó autójuk, még sincs több pont a számlájukon" – nyilatkozta az olasz.

„Azonban a gumikat nagyon jól kezelik. A szezon második felében úgy gondolom, minden bizonnyal egy nagyon erős csapat lesz."

A Red Bull csapatfőnöke Christian Horner is elmondta véleményét az ügyben.

„Az autójuk már a szezon kezdete óta nagyon gyors. Van két nagyon jó pilótájuk. Kiminek biztosan nagy szerepe lesz az idei bajnokság kimenetelében, mindössze egy pont a lemaradása Lewis mögött. Ostobaság lenne őt alábecsülni, hiszen még nagyon hosszú a szezon."

A wokingiak sportigazgatójának, Sam Michaelnek is volt hozzáfűznivalója az egykori Renault istálló fejlődéséhez,  de ő nem gondolja, hogy nagyon kellene ezzel bárkinek is foglalkoznia.

„Igen, nagyon gyorsak. Azonban nem jelent semmit, nekünk nem kell ezen törni a fejünket.
Mindenkinek a saját autója fejlesztésével kell foglalkoznia" – vélekedett a brit.

000 facebook_banner.jpg

És így lesz ez nem csak a McLarennél, de a Red Bullnál a Ferrarinál és a Lotusnál is, mármint hogy egyik istálló szakemberei sem a lábaikat fogják lógatnák a hosszú nyári szünetben.

„Néha nagyon közel vagy valakihez. Aztán természetes, hogy kiábrándító, ha végül nem sikerül. Amennyiben összejön, akkor az csodálatos, ha nem akkor pedig tovább kell dolgozni azon, hogy összejöjjön. Elég régóta vagyok a „szakmában" ahhoz, hogy tudjam, nem kell ezt túlaggódni" – nyilatkozta szokásos lazaságával a 2007-es világbajnok.

„Egy azonban biztos, a pozíciónkon javítanunk kell, mind a pilóták, mind pedig a konstruktőrök versenyében. Lehet, hogy most veszítettünk egy helyet, de összességében közel vagyunk a csúcshoz. Amíg elől vagyunk, addig meglehet az első győzelem. Szóval az esélyünk megvan" – latolgatta a csapata és saját esélyeit Kimi Räikkönen a Magyar Nagydíjat követően.

 

Szöveg: FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif 

Szólj hozzá

lotus forma1 magyar nagydíj fia kimi raikkönen formula1 romain grosjean