2012. aug 01.

F1 Domenicali szerint a Ferrarinak egy jó kettes számú pilótára van szüksége

írta: FormaNet
F1 Domenicali szerint a Ferrarinak egy jó kettes számú pilótára van szüksége

Köztudott, hogy Fernando Alonso mellett, 2013-tól megüresedik egy hely, hiszen Felipe Massa szerződése az év végén lejár és egyelőre az érintettek nem erősítették meg a hosszabbítást. Sőt, Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke először beszél nyíltan arról, amit a paddockban már sokan tudnak: az olasz istállónak egy méltó kettes számú versenyzőre van szüksége a kétszeres spanyol világbajnok, Fernando Alonso mellé.

massa - domenicali.jpg 

Hónapok óta számos spekuláció kering egy-egy lehetséges pilóta (legutóbb éppen Kimi Räikkönen) esetleges jövő évi ferraris szerződtetéséről, Felipe Massa helyére, ám a maranellóiak eddig határozottan elutasítottak minden ilyen irányú pletykát. A Magyar Nagydíjat követően azonban Stefano Domenicali nem tagadta, valóban az a cél, hogy Fernando Alonso jövőbeni csapattársa egy jó segítő szerepet töltsön be, ugyanakkor eredmények tekintetében közel azt a formát hozza, mint a spanyol klasszis.

„Mindig is ez volt a Ferrari filozófiája, egy nagy bajnok, mint Michael (Schumacher) és egy jó versenyző, aki közel tud maradni hozzá.”

Ez a nézőpont nyílt titokként terjengett a paddockban, de az olasz először beszélt róla.

Az, hogy egy Alonsóval egyenértékű, első számú pilótát ültessenek be a másik autóba, az elég valószínűtlen, hiszen legutóbb például 2007-ben a McLarennél  láthattuk ebből galibát, amikor az uralkodó világbajnok mellé beültettek egy kezdőt, és ezzel megkezdődött a „csillagok háborúja”. Magyarán: Massának csapaton belül továbbra is alárendelt szerepben, de ennél sokkal kimagaslóbban kellene teljesítenie, hogy segítse Alonsót a világbajnoki cím megszerzésében.

„Ha az ember a legjobb autóval rendelkezik és van két kiváló pilótája, akkor a műsor fantasztikus, de számunkra ez a szezon van előtérben. Amennyiben világbajnokok akarunk lenni, muszáj lesz Fernandónak az összes esélyt megadni, amit csak lehet” – magyarázta a csapatfőnök.

„Az olyan szituációkat, ami Hockenheimben az időmérőn is volt, amikor Massa feltartotta  Alonsót, a jövőben el kell kerülnünk.”

„Fernando fantasztikusan vezetett” – nyilatkozta Domenicali, de azzal a kijelentéssel azért óvatos, hogy a maranellóiak kedvence lenne a mezőny legjobbja.

„Nehéz megmondani, ugyanis jelenleg ez egy olyan piac, ami tele van jobbnál jobb versenyzőkkel és világbajnokokkal. Nehéz megmondani azt is, hogy ő lenne-e a legjobb, de az tény, hogy az összhang meg van benne, mindig odateszi magát, soha nem adja fel, nagyon motivált és képes egy jó kapcsolatot fenntartani a csapattal. Az ilyen nehéz időkben ez alapvető fontosságú. Az, hogy összetartsunk Fernandóval most a legfontosabb.”

000 facebook_banner.jpg

„Massának azonban nem volt túl jó szezonkezdete, de a probléma az autó volt. Mostanra jobb lett és megtalálta a saját tempóját. Örülnék neki, ha a szezon második felében jobban alakulnának a dolgok számára. A konstruktőrök versenyét is meg szeretnénk nyerni, továbbra is az a cél. Ehhez két olyan versenyzőre van szükségünk, akik együtt küzdenek és meg van bennük a csapatszellem. A versenytársaink azonban nagyon erősek és szoros csaták vannak. Még nem láttam ennyi versenyzőt egyszerre, akik ennyire közel lennének egymáshoz” – fejezte be értékelést a Ferrari csapatfőnöke.

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

 

Szólj hozzá

ferrari f1 felipe massa formula-1 stefano domenicali