2012. sze 02.

F1 Büntetések miatt jelentősen átalakult a Belga Nagydíj rajtrácsa

írta: FormaNet
F1 Büntetések miatt jelentősen átalakult a Belga Nagydíj rajtrácsa

A rajtrács képe komolyan változik a szabadedzések és az időmérő után kiosztott büntetések miatt, melyeknek egy részét technikai meghibásodások, más részét vezetői hibák miatt osztották ki a stewardok. A kvalifikáció végeredménye nagy meglepetést okozott, de a büntetések miatt még inkább felfordul a rajtsorrend.

spa.jpg 

Először Mark Webbert sújtotta a technika ördöge, hiszen a Red Bull ausztrál pilótájának autójában meghibásodott a sebességváltó, és mivel az alkatrész nem bírt ki öt egymást követő versenyhétvégét, emiatt öt rajthelyes büntetéssel kell nekivágni a Belga Nagydíjnak, így a kvalifikáción elért 7. helyezés helyett, a 12. pozícióból rajtolhat.

A FIA következő büntetését Michael Schumacher szenvedte el. A hétszeres világbajnok - a szakadó eső miatti rossz látási viszonyok közepette - rossz sávban hajtott be a boxba, 28 perccel a 2. szabadedzés vége előtt. Mivel a szabálytalanság nem veszélyeztetett senkit, ezért csak 2500 eurós pénzbüntetést szabtak ki a veterán pilótára.

A német legenda csapattársa, Nico Rosberg is Mark Webber sorsára jutott. A Mercedes váltója a 3. szabadedzésen hibásodott meg. Az Ezüst Nyíl tempója a Magyar Nagydíj után sem javult, így Rosbergnek rettentően nehéz dolga lesz, ha a 23. pozícióból pontszerző helyen akar célba érni.

Sebastian Vettel szintén pénzbírságot kapott, amiért az utolsó szabadedzésen szabálytalanul, a boxutcában végzett rajtgyakorlatot. Mivel tilos indokolatlanul lassan közlekedni a boxutcában, vagy a boxkijáratnál, ezért Vettel akár súlyosabb büntetést is kaphatott volna. A sportfelügyelők enyhítő körülményként számították be, hogy a csapat azonnal jelentette a szabálytalanságot, így a regnáló bajnok tízezer euróval megúszta az esetet.

Nem úgy Pastor Maldonado, aki remekelt az időmérő edzésen, és végül Jenson Button és Kobajasi Kamui mögött a harmadik rajtkockát kaparintotta meg. A stewardok figyelmét viszont nem kerülte el, hogy a Williams venezuelai pilótája még Q1-ben feltartotta a gyors körében lévő Nico Hülkenberget. Az eset miatt 3 rajthelyes büntetést kapott, így a remek teljesítmény ellenére csak hatodik pozícióból vághat neki a 44 körös belga futamnak.

Az időmérő edzés után Kimi Räikkönnent meghallgatásra rendelték be a versenybírák, amiért a Q3-ban levágta az Eau Rouge-t, de mivel nem szerzett előnyt a manőverből, ezért nem sújtották szankcióval a finn világbajnokot. Räikkönen a 4. leggyorsabb kört futotta a kvalifikáción, de Pastor Maldonado büntetésének köszönhetően, a 3. helyről rajtolhat el a versenyen.

000 facebook_banner.jpg

A Belga Nagydíj rajtrácsa:

  1. Jenson Button – McLaren
  2. Kobajasi Kamui – Sauber
  3. Kimi Räikkönen – Lotus
  4. Sergio Pérez – Sauber
  5. Fernando Alonso – Ferrari
  6. Pastor Maldonado – Williams
  7. Lewis Hamilton – McLaren
  8. Romain Grosjean – Lotus
  9. Paul di Resta – Force India
  10. Sebastian Vettel – Red Bull
  11. Nico Hülkenberg – Force India
  12. Mark Webber – Red Bull
  13. Michael Schumacher – Mercedes
  14. Felipe Massa – Ferrari
  15. Jean-Eric Vergne – Toro Rosso
  16. Daniel Ricciardo – Toro Rosso
  17. Bruno Senna – Williams
  18. Heikki Kovalainen – Caterham
  19. Vitalij Petrov – Caterham
  20. Timo Glock – Marussia
  21. Pedro de la Rosa - HRT
  22. Charles Pic – Marussia
  23. Nico Rosberg – Mercedes
  24. Narain Karthikeyan – HRT

 

FormaNet, Kiss Róbert

 001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 spa belga nagydíj büntetések rajtrács formula-1