2012. sze 02.

F1 Jenson Button fölényes győzelmet aratott Spában

írta: FormaNet
F1 Jenson Button fölényes győzelmet aratott Spában

Hatalmas balesettel indult, és Jenson Button magabiztos győzelmével ért véget a Belga Nagydíj. A bajnokság két favoritja Fernando Alonso és Lewis Hamilton is önhibáján kívül nullázott, ami nagyon jól jött a második helyen záró Sebastian Vettelnek, és a harmadik helyet megszerző Kimi Räikkönennek is.

jenson button - spa.jpg 

Ahhoz képest, hogy néhány napja még a segítő szerepről faggatták Jenson Button, illetve egy esetleges csapatsorrendről McLaren csapatfőnökét Martin Whitmarsh-t, a 2009-es világbajnok első mclarenes pole-ját szerezte meg a szombati kvalifikáción, majd mindvégig az élen autózva, magabiztos rajt-cél győzelmet aratott. A Belga Nagydíj ugyanakkor cseppet sem fulladt unalomba, sőt amilyen izgalmas volt a szombat délután, olyan eseménydúsra sikeredett már a rajtprocedúra is. 

A rajt előtt füstölni kezdett a második helyről induló Kobajasi Kamui Sauberje, így be is ragadt, miközben a túlbuzgó Pastor Maldonado pedig kiugrott. Az igazi dráma viszont csak ez után következett. Button sima rajtot vett, mögé Kimi Räikkönen sorakozott fel, a finn csapattársa, Romain Grosjean pedig két világbajnok aspiráns, Fernando Alonso és Lewis Hamilton, valamint a negyedik helyről rajtoló Sergio Pérez versenyének vetett véget.

A rajtprocedúrákban még igen rutintalannak tűnő francia leszorította a fűre Hamiltont, aki elvesztette uralmát a McLaren felett, és ez indította el a tömegbalesetet. A megcsúszó Hamilton hátulról eltalálta a Lotus, ami átbukfencezett Alonso és Pérez autóján. A versenybírók a leintés után vizsgálják majd a baleset körülményeit.

rajtbaleset spa.jpg

A rajtot elrontó Maldonado egy szárnysérülés miatt szintén korán búcsúzott Spától, és később a Sky sportnak elmondta, hogy azért ugrott ki a rajtnál, mert kicsúszott a kezéből a kuplungkar. A balesetet okozó Grojean pedig egyelőre csak annyit mondott, hogy még nem nézte meg a visszajátszást, de örül annak, hogy mindenki jól van.

A szerencsétlenül járt Alonso twitterezéssel vigasztalódott: „Köszönöm mindenkinek a támogató üzeneteket, minden rendben, jól vagyok, és már százszázalékosan Monzára gondolok. Hajrá Felipe!"- „csipogta” a spanyol.

A baleset miatt természetesen behajtott a safety car. A biztonsági autó mögött Button, Räikkönen, Hülkenberg, Di Resta, Schumacher, Ricciardo, Vergne, Webber, Senna, Kovalainen volt az első tíz sorrendje, de az újraindítás után a Caterham finn versenyzőjét néhányan hamar átugrották, elsőként Massa-Vettel duó. Az élen közben Nico Hülkenbergnek sikerült megelőznie az egyetlen versenyben lévő Lotust.

A siralmas időmérő után a Mercedes imádkozott egy biztonsági autóért, ami be is jött, hiszen mindkét versenyzőjük jól jött ki a zűrzavarból. Michael Schumacher az ötödik helyre zárkózott fel, míg a rajtrács végéről induló Rosberg a 13. helyen folytatta a versenyt. A jubiláló német hamarosan az előtte autózó Paul di Restát is megelőzte, majd a 11. körben a harmadik helyre visszaeső, kissé csúszkáló Räikkönent is maga mögé utasította, így Button és Hülkenberg mögött, máris dobogós helyen autózott.

A futamgyőzelemre készülő Sauber ugyanakkor rettenetesen szerencsétlen napot fogott ki, mert egy lassú defekt miatt Kobajasinak az újraindítás után már másodjára (a japán az SC alatt is járt a boxban) kellett kiállnia szerelőihez, így a mezőny legvégére esett vissza.

A hátsó középmezőnyben is zajlott az élet, főleg a regnáló bajnok menetelése okozott látványos pillanatokat. Sebastian Vettel a Buszmegállót szemelte ki előzési pontnak, és Massát, Webbert, és Sennát is itt autózta körbe, és kerékcseréje előtt már dobogós helyen haladt.

A boxkiállások során is voltak események. Először Schumacher viccelte meg az éppen őt üldöző red bullos honfitársát, amikor az előzési manőver közben váratlanul behajtott a boxba, majd a Caterham szerelői ráengedték Kovalainent az érkező Narain Karthikeyanra, és a két autó összekoccant.

Schumacher „akcióját” is vizsgálták a stewardok. A második kerékcserék során A Red Bullnál Webbert engedték rá Massára, és bár ebből nem lett ütközés, ettől függetlenül veszélyes kiengedésért az energiaitalosokat is vizsgálat alá vonták.

Közben egy újabb kiesővel gyarapodott a 4 fős lista: Narain Kartikheyan egy kicsúszást követően a gumifalban fejezte be a Belga Nagydíjat.

A boxkiállások után az egy kerékcserével taktikázó Button magabiztosan megtartotta elsőségét, Sebastian Vettel remek előzéseinek és szintén egy kiállásának köszönhetően a második helyen haladt, mögöttük azonban folyamatos helyezkedés, sőt óriási adok-kapok bontakozott ki Räikkönen és Schumacher között.

A hétszeres bajnok ugyanakkor nem volt esélyes a dobogóra, és második kerékcseréje után a hetedik helyre tért vissza, ráadásul a futam utolsó részében elment a hatos fokozat a váltójában.

Miután mindenki letudta utolsó kerékcseréjét, Button, Vettel és Räikkönen haladt a top3-ban, további pontszerző helyeken pedig Hülkenberg, Massa, Webber, Schumacher, Senna, és a két Toros Rosso állt.

Az utolsó körökben mindössze annyi változás történt, hogy a Williams brazilját néhányan megelőzték, azaz csak a nyolcadik helytől lefelé volt még egy kis rendeződés. Jean- Eric vergne és Daniel Ricciardo került egy-egy hellyel feljebb, így a Toro Rosso sok gyengélkedés után végre dupla pontszerzésnek örülhetett. A Force India szintén duplázott, miután az egy pontot érő 10. hely Di Restáé lett. 

000 facebook_banner.jpg

A Belga Nagydíj végeredménye:

futam - spa.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

 

Szólj hozzá

verseny f1 mclaren spa belga nagydíj jenson button formula-1