2012. sze 03.

F1 Boullier szerint Grosjean tanul az esetből

írta: FormaNet
F1 Boullier szerint Grosjean tanul az esetből

A Belga Nagydíj rajtbalesetének okozásáért keményen megbüntették a Lotus francia versenyzőjét Romain Grosjeant. A versenybíróság olyan súlyos szabálysértésnek értékelte az esetet, hogy a franciát az 50 ezer eurós pénzbüntetés mellett eltiltották a soron következő Olasz Nagydíjon való versenyzéstől is. Eric Boullier a csapatfőnöke mindezek ellenére kiállt versenyzője mellett. A csapatfőnök arról is beszélt, hogy kik az esélyesek a 10-es rajtszámú arany-fekete autó vezetésére, a monzai futamon.

romain grosjean hungaroring.JPG

A Lotus csapatfőnöke Eric Boullier reméli, hogy fiatal pilótája Romain Grosjean tanul majd a vasárnapi hibájából és annak egy súlyos következményéből, miszerint eltiltották a következő versenytől. Grosjean a stewardok döntése alapján kénytelen lesz kihagyni a soron következő Olasz Nagydíjat a belgiumi veszélyes manővere miatt, melyet a versenybíróság úgy ítélt meg, hogy nagyon súlyos szabálysértést követett el, főleg azzal, hogy versenytársai testi épségét is veszélyeztette.

Grosjean repül spában.jpg

Boullier annak ellenére, hogy rendkívül súlyosnak ítéli a büntetést biztos benne, hogy a francia tanult belőle és változtatni fog a jövőben, annak érdekében, hogy ilyen ne forduljon elő többször.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a büntetés segít-e Grosjeannak abban, hogy tudja a későbbiekben, hogyan kezelje a hasonló helyzeteket, így felelt:

„Csak igennel tudok erre felelni. Nagyon remélem. Alapvetően a büntetések azért vannak, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, mit is tettek. Biztos vagyok benne, hogy a büntetés segít neki abban, hogy a jövőben jobban tegye a dolgát, és ennek én örülnék."

Grosjean az idei szezonban már hét versenybalesetnek illetve különböző incidensben volt részese (Ausztráliában, Malajziában, Spanyolországban, Monacóban, Angliában, Németországban és most Belgiumban).

Boullier hozzáfűzte, hogy le fognak ülni a franciával megbeszélni, hogy a jövőben ezek a balesetek ne fordulhassanak elő.

„Nem mind a hét eseménynél volt ő a felelős. Igaz, hogy mindegyikben benne, volt, de különböző esetekről beszélünk."

„Rossz helyen lenni nem a legjobb. Muszáj lesz erről beszélnünk és dolgoznunk az ügyön, át kell beszélnünk, hogy mi történt és miért van, ott ahol van. Azt hiszem a probléma egy része, hogy nagyon meg akarja mutatni. Ő egy maximalista és a lehető legjobban akarja csinálni, amit csinál, és a lehető legjobb eredmény szeretné szállítani, úgyhogy úgy gondolom, mindezt csak meg kell értenie. Meg fogja tanulni azt is, hogy kell legyőzni a nyomást a rajtnál" –beszélt bizakodva a csapatfőnök, és hozzátette, hogy még nem döntöttek arról, ki helyettesíti Grosjeant az Olasz Nagydíjon, de a francia pilótának is ott a helye, még ha nem is ülhet autóba.

„Ő a csapat része és ott kellene lennie, ennyi."

Azt, hogy ki ülhet majd a 10-es rajtszámú Lotusban a csapat valószínűleg csak a hét folyamán fogja eldönteni.

Nagy az esély arra, hogy Jerome d'Ambrosio ugrik be Romain Grosjean helyére az Olasz Nagydíjon. Eric Boullier nagyjából válaszolt is erre a kérdésre, amikor megkérdezték, tőle, hogy mekkora az esélye annak, hogy az egykori Virgin versenyző, aki jelenleg a harmadik számú pilótájuk, lehetőséget kap a hétvégén.

„Elég nagy. Sok versenyző van, akik beülhetnének. Mindenképp Jerome az első számú választásunk, aki ugye a tartalékversenyzőnk. Neki van a legnagyobb esélye az ülésre. Azonban még le kell ülnünk vele, meg kell beszélnünk néhány dolgot, és meglátjuk."

000 facebook_banner.jpg

Szóba jött még Adrian Sutil, Jaime Alguersuari és Rubens Barrichello neve is, mit lehetséges helyettesítő versenyző.

Jerome d'Ambrosio, Grosjeanhoz hasonlóan már szerepelt korábban a Formula-1-es világbajnokságban, 2011-ben a Virgin csapatnál versenyzett, aztán végül Charles Pic került a helyére, a 2012-es szezonra. Mellette szól az is, hogy Mugelloban már tesztelte a Lotus E20-asát, így valószínűsíthetően rá fog esni a csapat választása.

Szöveg: FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

lotus forma1 spa formula1 eric boullier romain grosjean belga nagydíj 2012 belga nagydíj baleset