2012. sze 10.

F1 Pérez: Ahol éppen vagyok, ott fogom a maximumot nyújtani

írta: FormaNet
F1 Pérez: Ahol éppen vagyok, ott fogom a maximumot nyújtani

Sergio Pérez  hihetetlenül erős versenyzéssel, és rendkívül jól bevált taktikával, a második helyre hozta be Sauber-Ferrariját a vasárnap megrendezett Olasz Nagydíjon. A monzai verseny a versenynaptár leggyorsabb futama, és nem mellesleg Ferrari hazai nagydíj is egyben. Pérezt az utóbbi időben sokszor boronálták össze a maranellói gárdával, és ez a mostani eredmény után sincs másként. Sokan ismét úgy gondolják, hogy a mexikói ezzel még közelebb került egy esetleges 2013-as versenyzői üléshez a legendás istállónál.

Perez és Alonso Monza 2012.jpg

A mexikói származású Sergio Pérez a Ferrari Pilóta Akadémia tagja és ha nem is feltétlenül ezen oknál fogva, de az idei szezon során már sokadszorra hozzák össze a Ferrarival, mégpedig a brazil Felipe Massa helyére, aki feltételezhetően nem kap több lehetőséget, és az idény végén távozásra kényszerül a csapattól. Az elmúlt 1-2 hónapban ugyan lecsendesedtek a Pérez körüli spekulációk, a maranellóiak haza nagydíja után azonban ismét felerősödtek, hiszen a 22 esztendős pilóta a 12. helyről rajtolva végül másodikként ért célba, ráadásul mindkét tűzpiros autót maga mögé utasította.

Arra a kérdésre, hogy vajon ez az eredmény befolyással lehet-e ezekre a híresztelésekre, Pérez így felelt: „Nem tudom. Egyáltalán nem vagyok biztos benne. A saját csapatomért harcoltam, mindig is azért  fogok, ahol éppen vagyok, és ott fogom a maximumot nyújtani. Legyen szó Fernandóról (Alonso), vagy Lewisról (Hamilton) mindenki ellen ugyanezt fogom tenni.”

Pérez egy másféle stratégiát választott az élmenőkhöz képest és a keményebb keverékű Pirellin kezdte meg az 53 körös futamot, majd a második etapban váltott a lágyabb abroncsokra. Mindkét keverék jól működött számára és a verseny utolsó etapjában a kerékcserét követően is 1,5 másodpercet adott körönként az élen haladóknak.

„Nagyon élveztem. Egyike volt azoknak a versenyeknek, amikor meg volt a sebesség és a támadási lehetőség. Voltak kiemelkedően fontos pillanatok a verseny alatt, főleg az első etapban, amikor kímélő módban kellett hosszú távot megtenni. Elég sok kört kellett megtennem azokon a gumikon, majd a második etapban meg volt a lehetőségem, hogy harcoljak és támadjam az előttem haladókat.”

A szombati kvalifikáción a mexikói csak a 12. helyet szerezte meg, így nem is remélte, hogy a dobogós helyekért fog csatázni.

„Nem gondoltam volna, hogy lesz esélyünk közelebb férkőzni az élen haladókhoz, pláne nem a top 5-höz. Több ponton sem voltunk elég gyorsak, különösen az egyenesekben veszítettünk. Szombaton nem tudtam jó kört összerakni, és ezért nem sikerült az első tízbe kerülnöm. Talán a top10 lett volna elérhető.”

Ennek köszönhetően talált a Sauber egy zseniális alternatív stratégiát, mellyel versenyzőjük a Ferrari duóját is sikeresen maga mögött hagyhatta és végül megszerezte F1-es pályafutása 3. dobogós helyezését.

„Ez segített abban, hogy stratégiát váltsunk. Azt gondolom, hogy mi voltunk az egyetlenek, akik kemény keveréket választottak, de szerencsére jól működött. Az elején aggódtam a gumimelegítés miatt, de összességében minden jól sikerült” – értékelte a hétvégét Sergio Pérez, aki annak ellenére, hogy kevesebb, mint öt másodpercre volt Lewis Hamiltontól a leintést követően, csapatával mégsem hittek abban, hogy meg lehetne akár a McLaren 2008-as bajnoka is.

„Úgy gondolom, azért elég messze voltunk attól, és ez egy olyan spekuláció, amibe ne szívesen mennék bele. Azokkal a körökkel túl messze lettünk volna”- nyilatkozta az Autosportnak a Sauber istálló vezérigazgatója, Monisha Kaltenborn, arra a kérdésre, hogy Péreznek lett volna esélye a győzelemre vagy sem.

„De tegyük fel, van még néhány körünk hátra. Az egyrészt jó, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy bármi hiba is becsúszhat abban a pár körben.”

000 facebook_banner.jpg

Kaltenborn is elmondta, hogy komoly kihívást jelentett kemény gumikon kezdeni a versenyt, de a csapat hamar belátta, hogy ez jól jöhet ki Péreznek, ha megfelelő időben hozzák ki a boxkba.

„Nagyon szoros volt. A mérnököknek ki kellett kalkulálniuk, hogy melyik kiskaput hagyják nyitva, hogyan döntsenek, egy kiállással menjünk vagy kettővel? Ez egy nagyon trükkös döntés volt” – zárta értékelését  Kaltenborn.

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

ferrari forma1 formula1 monza olasz nagydíj sergio perez