2012. sze 22.

F1 A Ferrarira még rengeteg munka vár

írta: FormaNet
F1 A Ferrarira még rengeteg munka vár

Csütörtökön a szingapúri paddockban Fernando Alonso még rendkívül bizakodóan beszélt  az új frissítésekről, valamint arról, hogy a következő három versenyen - köztük a vasárnapi Szingapúri Nagydíjon - a maximum pontszámot kell begyűjteniük, mert a soron következő három pálya fekszik igazán az autóiknak. A pénteki szabadedzések után azonban a spanyol már kissé visszafogottabb volt, és arra figyelmeztet, hogy a Ferrari egyelőre nem annyira versenyképes, mint két héttel ezelőtt Monzában. A csapattárs Felipe Massa még Alonsónál is pesszimistábban értékelte a hétvége első napját, és biztos benne, hogy még rengeteg munka vár csapatára.

fernando alonso - szingapúr.jpg 

A Ferrari Szingapúrra hozott frissítései között szerepelt például egy új hátsó szárny, melyet a pénteki első szabadedzésen mindkét autón tesztelt a csapat, a második tréningre azonban Fernando Alonso újra a régit használta, amivel végül bekerült a top3-ba.

A csapat operatív menedzsere, Diego Loverno később a paddockban elismerte, hogy egyelőre még nem döntöttek arról, hogy melyik verzióval folytatják a hétvégét, de nem kizárt, hogy marad az előző verzió.

Az új szárny délutánra lekerült az autóról, miután megtörténtek a vizsgálatok. Szerettük volna összehasonlítani a két szárnyat, és ez meg is történt, de az adatok még elemzésre várnak. Jelenleg nem tudom megmondani, hogy melyik fogjuk használni. A szabadedzést már a korábbi verzióval fejeztük be, így előfordulhat, hogy annál maradunk.”

Fernando Alonso az első szabadedzésen a legjobb köridőt autózó Sebastian Vettelhez képest közel egy másodperces hátrányban a negyedik helyen végzett, míg a másodikon már csak fél másodperccel rosszabb időt autózott a németnél, és ezzel a harmadik leggyorsabb kör lett az övé. A kétszeres bajnok egyelőre igen csak óvatosan fogalmazott a kipróbált újdonságokkal kapcsolatban, melyektől előzőleg sokat várt.

 

„Kipróbáltunk különböző új alkatrészeket az autón, és egyesek pozitívnak tűnnek, míg mások kevésbé. De talán az utóbbinál kicsit több időt kell rá szánnunk, hogy megfelelően kifejlesszük őket.”

„Összességében pozitívnak mondanám a pénteki napot, még úgy is, hogy az első benyomás most az, hogy nem vagyunk olyan versenyképesek, mint két héttel ezelőtt Monzában. Még mindig hiányzik egy kis teljesítmény az olyan pályákon mint ez, ahol maximális leszorítóerőre van szükség.”

„A keverékek között úgy tűnik jelentős a különbség, de ezzel kapcsolatban még holnapig várnunk kell, mert a mai különbség talán azért volt ekkora, mert a pályaviszonyok sokat javultak. Egy ilyen pályán a forgalomban nem könnyű hosszú etapon tesztelni a gumikat, így nem tudjuk összehasonlítani magunkat más csapatokkal sem. Vasárnap biztos, hogy sokkal nagyobb lesz a gumikopás mértéke, így fontos, hogy olyan jól kezeljük őket, amennyire csak lehetséges”- ecsetelte pénteki tapasztalatait Alonso.

Míg a spanyol elsősorban az új fejlesztésekkel töltötte a hétvége első napját, addig csapattársa, Felipe Massa elsősorban az autó egyensúlyán dolgozott, és egyelőre nem elégedett a jelenlegi helyzettel. Massa egy 16. illetve egy 9. helyre elegendő időt autózott pénteken.

000 facebook_banner.jpg

„Nem volt egy könnyű napom. Egész nap nem volt megfelelő az autóm, és mindkét szabadedzésen leginkább a túlzott gumikopás miatt szenvedtem. A második edzés végén találtunk valamit, ami nem működött megfelelően, de ez nem adott magyarázatot a problémáimra. Ki kell derítenünk az okát, hogy a hétvége további részére ki tudjuk javítani.  A beállítások terén elég egyértelmű elképzeléseink vannak. Egy dolog biztos, rengeteg munka vár még ránk” - értékelt Massa.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari f1 formula-1 szingapúri nagydíj