2012. sze 22.

F1 Hamilton és Maldonado rajtolhat az első sorból Szingapúrban

írta: FormaNet
F1 Hamilton és Maldonado rajtolhat az első sorból Szingapúrban

Lewis Hamilton az időmérőn túlszárnyalta a hétvége eddigi urát, Sebastian Vettelt, sőt óriási meglepetésre a williamses Pastor Maldonado is a német előtt végzett a szingapúri éjszakában. A McLaren 2008-as bajnoka a kvalifikáció mindhárom etapjában gyorsabb volt Vettelnél, végül F1-es pályafutásának 24. pole-ját szerezte meg.

hamilton szingapúr.jpg 

Már az időmérő edzés előtt is zajlott az élet a paddockban, hiszen nem sokkal a kvalifikáció kezdete előtt bejelentették, hogy Szingapúri Nagydíj szervezőinek sikerült megállapodniuk Bernie Ecclestone-nal, így az éjszakai futamnak otthont adó helyszín minimum 2017-ig még a versenynaptár része marad. Állítólag Szingapúrnak sikerült lealkudni a jogdíjból, bár erről a FOM vezért nem volt halandó részleteket, és összegeket elárulni.

Ami a hétvége pályán történt eseményeit illeti, eddig minden edzésen Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, az köridők közötti különbségek pedig jóval nagyobbak voltak, mint amit idén megszokhattunk. A top10-ben az első és a 10. versenyző között  ebben a szezonban nagy általánosságban még egy másodpercnyi különbség sincs, míg itt például az utolsó szabadedzésen Vettel és a 10. helyen záró Michael Schumacher között már bő két másodperc volt.

 

A tavalyi szingapúri futamgyőztes egyeduralmát végül Lewis Hamiltonnak sikerült megtörnie, hiszen a brit mindhárom etapban gyorsabb volt a regnáló bajnoknál. A hajárban még Pastor Maldonado is előhúzott egy fantasztikus kört, és bár Hamiltont senki nem tudta túlszárnyalni, de a venezuelai Vettel elől rajtolhat, a második helyről.

Q1

A top csapatok közül a Red Bullok hajtottak ki legkésőbb, közben a Ferrarinál Fernando Alonso elég erősen bekezdett, és 1:49.511-gyel állt a tabella élére. Ez azonban mégsem bizonyult a legjobbnak, ugyanis a pálya még a lágy Pirelliken ennél is jobb idők következtek, és a spanyol hamarosan egyre hátrébb találta magát. A pályaviszonyok rengeteget javultak, és Lewis Hamilton, Sebastian Vettel valamint Mark Webber neve mellett már csakhamar 1:48-as köridők sorakoztak.  Az utolsó percekben a  három top csapat és a Mercedes kivételével mindenkinél  előkerültek a lágyabb keverékek, így tovább változott a sorrend. A nagyok elé beférkőzött a két Lotus és a force indiás Paul di Resta, és elsőként Romain Gorsjean futott 1:47-es gyorskört.

A Sauberek a legutóbbi két gyors pályán rendkívül erősnek bizonyultak, a szingapúri kanyargós utcai pályán azonban a szokásos hatoshoz Kobajasi Kamui csatlakozott a Q1 kiesőjeként.

Kiesők sorrendje: Kobajasi Kamui, Vitalij Petrov, Heikki Kovalainen, Timo Glock, Charles Pic, Narain Karthikeyan, Pedro de la Rosa.

De la Rosa váltócsere miatti öt rajthelyes büntetés végül a spanyolnak semmibe nem kerül, hiszen így is a rajtrács legvégéről vághat neki a szingapúri futamnak. A Marussia újonca, Pic még a harmadik edzésen hagyta figyelmen kívül a piros zászlót, amiért az FIA egy igen szokatlan büntetéssel sújtotta. A franciának a futamon elért idejéhez 20 másodpercet adnak majd hozzá, illetve szerepet kell vállalnia az FIA közlekedésbiztonságért folytatott kampányában.

Q1 - szingapúr.JPG

Q2

A középső etap Grosjean megpördülésével indult. A francia a 14-es kanyart rontotta el, és neki is koccant a falnak, de folytatni tudta útját. Már a második etap elején gyorsan kiderült, hogy 1:48-as időkkel már bőven ki is lehet esni, sőt ahogy megérkezett Vettel , máris futott egy 1:46.791-es kört, amit Hamilton pillanatokon belül több mint egy tizedmásodperccel túlszárnyalt. A harmadik helyre felzárkózó Button már egy másodperccel volt lassabb csapattársánál, mögöttük pedig még 1:48-cal sorakoztak fel a többiek.  A Q2 második felében Hamilton és Vettel már biztonságban volt, rajtuk kívül azonban mindenki nagy hajrába kezdett a legjobb tízbe jutásért.

Több nagy név is veszélyben volt, végül Kimi Räikkönen csak a 12. helyet szerezte meg, mögötte pedig a 13. rajtkockából Felipe Massa indulhat. Közben a finn csapattársa, Grosjean Webbert követve negyedikként jutott tovább, míg az első számú Ferrari az ötödik legjobb időt futotta meg. Hatodikként jutott tovább Pastor Maldonado, majd a venezuelait követte Button, Di Resta és a két Mercedes.

Kiesők sorrendje: Nico Hülkenberg, Kimi Raikkönen, Felipe Massa, Sergio Pérez, Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne, Bruno Senna.

Q2 szingapúr.jpg
Q3

A két McLaren nyitotta meg az időmérő utolsó 10 percét, és első nekifutásra Hamilton a Q2-ben futott hatalmas idejéhez képest is három tizedet javítani tudott, így 1:46.362-vel adta fel Red Bullos riválisának a leckét, aki elsőre jócskán elmaradt a brittől. A bajnokságot vezető Alonso csak egy körre hajtott ki a hajrában, végül csak az ötödik helyet tudta megszerezni. 

000 facebook_banner.jpg

Hamilton idejét már senki nem tudta überelni, Pastor Maldonado azonban hatalmas kört rakott össze, amit Vettelnek már nem sikerült megdöntenie, így csak a második sorból rajtolhat vasárnap este. Rajtuk kívül még Buttonnak sikerült a listavezető spanyolt megelőznie, majd Alonso mellől Di Resta kezdheti meg versenyét, őt követi Webber és Grosjean, majd a két Mercedes, akik inkább spóroltak a gumikkal, és nem futottak mért kört. 

Az időmérő végeredménye:

q3- szingapúr.JPG

 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 mclaren lewis hamilton időmérő formula-1 szingapúri nagydíj