2012. sze 23.

F1 A Mercedes 2020-ig biztosan marad a Formula-1-ben

írta: FormaNet
F1 A Mercedes 2020-ig biztosan marad a Formula-1-ben

Szingapúri jelentések szerint véget ért egy év eleje óta húzódó vita Bernie Ecclestone és a Mercedes között, miután a felek megegyeztek az új Concorde egyezmény feltételeiben, így utolsó istállóként a nagyok közül a brit-német alakulat is rövidesen aláírja a megállapodást 2013-ra, és azon túl is.

mercedes és a concorde.jpeg

A német gyártó az egyetlen nagy csapat, amely eddig több okból is elutasította Ecclestone feltételeit. A Concorde egyezmény szabályozza többek között a sport bevételeinek elosztását, az F1 jogi környezetét, és az előző megállapodás az idei év végén lejár. A FOM vezére eddig olyan feltételeket kínált a Mercedesnek, melyek nem voltak elfogadhatóak, sőt sokáig úgy tűnt, hogy nem is lesz aláírás.

A jelenlegi Mercedes nem jogutódja a szériában szereplő, az 50-es években induló, majd a Le Mans-i tragédiát követően a szériából kivonuló istállónak (erről itt olvashattok), hiszen a Brawn GP felvásárlását követően alakult, mely istállónak szintén több jogelődje is volt. Éppen ezért, a Concorde Egyezmény vonatkozásában Ecclestone nem tekintette a Mercedest történelmi alakulatnak, így sokkal kisebb részesedést, és befolyást ígért a megállapodás keretein belül, mint a Ferrarinak, a McLarennek, a Williamsnek, és a Red Bullnak. A Red Bull ugyan szintén nem tekinthető történelmi csapatnak, ám egymást követő évben szerzett világbajnoki címet, így mint sikeres címvédőre, külön prémium vonatkozik.

 

A Mercedes azzal is fenyegetőzött, hogy az év végén elhagyja a szériát, sőt felmerült az év elején, miután a nagy csapatokkal megkötött megállapodás feltételei kiszivárogtak, hogy az Európai Bíróság versenyhivatalához fordulnak. Szintén komoly dilemmát okozott az istállónak, hogy a cég részvényeseinek egy része az eredménytelenség miatt szerette volna, ha befejezik az F1-es projektet. Nem segítette a szerződés aláírást az a tény sem, hogy Ecclestone vesztegetés miatt a német ügyészség célkeresztjébe került, és a mai napig is vizsgálódnak, bár hivatalos meggyanúsítás ez idáig nem történt.

Szingapúri paddock jelentések szerint, végül új feltételekkel sikerült a megállapodást tető alá hozni a feleknek, így az új Concorde Egyezmény alapján a Mercedes is, 2020-ig elkötelezi magát a Formula-1-es részvétellel. A hivatalis bejelentés akár már a jövő héten megtörténhet.

000 facebook_banner.jpg

Ezzel a csapatok és Ecclestone között befejezettnek tekinthető az új egyezmény, bár két kiscsapat, a Marussia és a HRT még nem kötelezte el magát, ám velük a megállapodásnak közel nincs akkora jelentősége, mint volt a Mercédesszel. Ecclestone azonban egyelőre még nem dőlhet hátra, mert az FIA mint harmadik fél, jelenleg nincs az aláírók között. Az irányító testület és a fehér lovag között történt ugyan közeledés az elmúlt hetekben, ám a Jean Todt vezette szervezetnek vannak még igen komoly feltételei, melyek megnehezíthetik a szerződés végleges lezárását. A feltételek legnagyobb része természetesen a pénzről szól.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma1 formula1 bernie ecclestone szingapúri nagydíj concorde egyezmény