2012. sze 27.

F1 Red Bull: Érdekes ez a Ferrari-McLaren barátkozás

írta: FormaNet
F1 Red Bull: Érdekes ez a Ferrari-McLaren barátkozás

Bizonyára több rajongónak is feltűnt, hogy az egykori két nagy rivális, Lewis Hamilton és Fernando Alonso mostanában szinte folyamatosan körbeudvarolja egymást. A 2007-es közös mclarenes emlékek valószínűleg már megszépültek, ettől függetlenül sokan furcsállják ezt a hirtelen jött nagy barátságot. A Red Bull Racing tanácsadójától Dr. Helmut Markótól sosem álltak távol az összeesküvés elméletek, így természetesen ő is megjegyzést tett a Ferrari-McLaren meglepően jó viszonyára. 

hamilton - alonso.JPG 

Lewis Hamilton nemrégiben kijelentette, hogy Fernando Alonso csapattársaként rengeteget tanult a kétszeres bajnoktól, ami igazán meglepő kijelentés annak tükrében, hogy nyilván mindenki emlékszik a finoman szólva is zűrös 2007-es idényre, elbukott világbajnoki címre, és Fernando viharos távozására. Nem kevésbé meglepő, hogy idén az egykori két rivális szinte folyamatosan egymást dicséri, és mindketten a másikat tartják a legnagyobb vetélytársnak, és bár olykor előkerül Sebastian Vettel neve is, néha azonban úgy tűnik, mintha tudomást sem vennének a német képességeiről, és tavalyi óriási dominanciájáról. Talán náluk is igaz lehet az az általános emberi tulajdonság, hogy mindig a gyengébb a szimpatikusabb, mindemellett természetesen az F1-ben megszokott, hogy mentálisan is le kell győzni, és ha lehet, folyamatos nyomás alatt kell tartani a legnagyobb ellenfelet, aki ebben az esetben nem más, mint a zsinórban két bajnoki címet bezsebelő Vettel.

A csapatok háza táján ugyanez lehet a helyzet, olyannyira, hogy az olasz La Stampa napilap már „szentségtelen szövetség”- ként emlegeti a Ferrari és a McLaren viszonyát, amely egyértelműen a Red Bull Racing ellen született meg. Így gondolja ezt a Red Bull tanácsadója, Dr. Helmut Marko is, aki szerint ez a hirtelen jött jó viszony Sebastian Vettelnek és az energiaitalosoknak szól.  A Frankfurter Allgemeine Zeitung napilapnak úgy nyilatkozott, hogy ez nem más, mint az „elmék játéka”. Mindemellett kissé furcsának találja a helyzetet.

„Érdekes, hogy a Ferrari és a McLaren, akik évtizedek óta nagy ellenségek, most hirtelen nagy barátok lettek” – jegyezte meg sokatmondóan az osztrák szakember.

Marko ugyanakkor nem félti a német klasszist, és véleménye szerint Vettel rendkívül jól viseli a rá nehezedő nyomást.

helmut marko, sebastian vettel.JPG„Tudja mit akar, és azt is tudja, hogy lehet azt elérni. Ha talál egy gyenge pontot, akkor keményen dolgozik azért, hogy azt megszüntesse” – dicsérte a fiatal pilótát a szakember.

"A Sebastiannal bármilyen helyzetben lehet beszélni a rádióban. Volt már olyan pilótánk, akinél meg kellett várni a választ, amíg a pálya egyenes szakaszához nem ér. Addig nem tudott válaszolni arra, amit hallani akartunk. Amikor Sebastian háromszázzal érkezik egy kanyarhoz, az nála már a múlt részét képezi, fejben mindig előrébb jár vezetés közben. Másoknak minden vezetői képességüket és koncentrációjukat használniuk kell ahhoz, hogy bevegyenek egy kanyart, és nincs kapacitásuk arra, hogy máson gondolkozzanak."

A mentális erősségek mellett, persze Vettel gyengeségeit sem tagadta a csapat tanácsadója.

"Eleinte túlságosan türelmetlen volt, és belőle, valamint a csapatból is hiányzott a megfelelő érettség, amire jó példa a 2010-es spái versenyen történt előzési manővere, amikor nekiment Jenson Button McLarenjének. Ha sikerült volna (az előzés) akkor nyilvánvalóan ő lett volna a hős. Voltak olyan helyzetek, például Magyarországon, ahol magabiztosan autózott az élen, majd a biztonsági autós periódusnál hibázott, de ez után az áthajtásos büntetése ellenére is harmadikként ért célba. Akkor a pódiumon látszott rajta, hogy nagyon bosszús. Mondtam neki, hogy több száz ember dolgozik az ő sikeréért, és a legtöbb pilóta számára ez az eredmény pályafutása csúcsát jelentené. Nagyon fegyelmeznie kellett magát, hogy lenyelje haragját, de megértette."

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 red bull sebastian vettel helmut marko formula-1