2012. okt 03.

F1 A top10 csata Japánban, amely világbajnoki címről döntött (Videókkal)

írta: FormaNet
F1 A top10 csata Japánban, amely világbajnoki címről döntött (Videókkal)

A hétvégi Japán Nagydíj egészen biztosan nem dönti el a világbajnoki cím sorsát, pedig a japán közönség már jó néhány izgalmas véghajrát láthatott Szuzukában. Az F1 Fanatic összegyűjtötte a 10 legemlékezetesebb szuzukai  „világbajnoki leszámolást” a múltból.

1988- szuzuka.JPG 

10. 1990 - Japán Nagydíj

Ayrton Senna vs Alain Prost

Sajnos ez a küzdelem mindössze 300 méterig tartott. A pole-ból Senna rajtolhatott, de már előzetesen is azon dühöngött, hogy az első rajtkocka a pálya porosabb oldalán helyezkedett el. A brazil kérte, hogy cseréljék meg a két helyet, ám panaszát és kérését nem fogadták el, így a dühös Senna a rajt után egyből egy kamikáze akciót indított a mellőle rajtoló ferraris Alain Prost ellen. Ennek eredményeként az első kanyarban mindketten kiestek, ami egyben azt is jelentette, hogy a szezonzáró előtti versenyhétvégén Prost számára elúszott a vb cím.

 

9. 1989 - Japán Nagydíj

Ayrton Senna vs Alain Prost

Nehéz lenne nem észrevenni, hogy az 1990-es szuzukai események következményei voltak az előző Japán Nagydíjnak, amikor Senna és Prost még egy csapatban, a McLarenben vívott ádáz csatát a legfényesebb trófeáért. A helyzet ekkor fordított volt, azaz Prostnak állt a zászló abban az esetben, ha Senna kiesik. Kettőjük ütközése a 47. körben történt meg, amikor Senna az élen álló franciát támadta. A manőver végén mindketten a sóderágyban landoltak. Prost kiszállt az autójából, ám a brazil a pályabírókkal visszatolatta autóját a pályára, és egy menekülési utat választva folytatta útját, majd egy szárnycsere után végül megnyerte a szezon utolsó előtti futamát. A versenyirányítás azonban a leintést követően úgy döntött, hogy a menekülési út használata miatt kizárja Sennát a versenyből. A McLaren ugyan fellebbezett, de miután Senna a szezonzárón is kiesett, az FIA olyan versenyzőnek titulálta, aki „veszélyezteti a többi versenyző biztonságát”, és nem hogy nem adta vissza a szuzukai győzelemért járó 9 pontot, de további 100.000 dolláros pénzbírsággal sújtotta. A világbajnok Prost lett.

 

8. 2011 - Japán Nagydíj

Sebastian Vettel vs Jenson Button

Manapság a Japán Nagydíj már nem az idény végén foglal helyet, mint anno, így kevésbé valószínű, hogy eldöntsön egy világbajnoki csatát. De tavaly Sebastian Vettel olyan domináns formát mutatott, hogy már Szuzkában behúzhatta második vb címét. Mivel az előző két Japán Nagydíjat ( 2010, 2009) is a német nyerte, így nagyon nagy esélyekkel érkezett a szezon 15. versenyére, majd szombaton megszerezte a pole pozíciót. Végül jó taktikai megoldással Jenson Button és Fernando Alonso is megelőzte, de a Red Bull üdvöskéjének egy harmadik hely is elegendő volt a trófeához. Közvetlen riválisával, Buttonnal szemben 114 pont előnyre tett szert, amit a brit már akkor sem tudott volna behozni, ha a hátralévő versenyeket megnyeri, miközben Vettel mindannyiszor nullázik.

 

7. 1996 - Japán Nagydíj

Damon Hill vs Jacques Villeneuve

Az 1996-os világbajnokság a két williamses versenyzőről, Jacques Villeneuve-ről és Damon Hillről szólt. Mivel a szezonzáró szuzukai verseny előtt  Villeneuve Portugáliában nagyszerű győzelmet aratott, így kilenc pontra faragta le hátrányát a bajnokságot vezető brit csapattársához képest. ( Ekkor a győzelemért 10 pont járt) A kanadainak mindenképp meg kellett nyernie a versenyt úgy, hogy közben Hill a hatodik helynél rosszabb pozícióban ér célba, azaz nem szerez pontot. A két williamses közül Villeneuve szerezte meg a rajtelsőséget, mellőle pedig csapattársa vághatott neki az 52 körös futamnak. Hill már a rajtnál átvette a vezetést, miközben Villeneuve visszacsúszott, majd később igen csekély bajnoki reményei is szertefoszlottak, amikor egy boxlátogatás után elhagyta autójának egyik kerekét. A világbajnok Damon Hill lett.

6. 1999 - Japán Nagydíj

Mika Häkkinen vs Eddie Irvine

Michael Schumacher lábtörése miatt a Ferrarinál Eddie Irvine vette át a bajnoki küzdelemért folytatott harcot, kihívója pedig a címvédő, mclarenes Mika Häikkinen volt. Schumacher az utolsó előtti versenyen, Malajziában tért vissza, ahol már a támogató szerep jutott neki, és a német lehetővé tette, hogy csapattársa megnyerje a maláj futamot, így az Észak-Írországban született Irvine Häkkinen előtt négy pontos előnnyel utazott a szezonzáró Japán Nagydíjra. Irvine jó esélyekkel indult Szuzukában, hiszen fiatal versenyzőként sok időt töltött Japánban, így valóban nagy reményeket fűzhetett első világbajnoki címéhez. A versenyhétvégén azonban a finn hatalmas formában volt, és még Schumacher sem tudta elkapni. Az első sorból Schumi és Häkkinen duó rajtolhatott, míg Irvine csak az ötödik rajtkockát szerezte meg. A rajtnál a mclarenes állt az élre, és innentől kezdve már a Ferrari német pilótája sem tehetett mást, hiszen a győzelemért 10 pont járt, míg a második helyért 6 pont. A négy pontot tehát Häkkinen behozta a győzelmével, és a szezonban megszerzett futamgyőzelmek számával még akkor is bajnok lett volna, ha Schumascher átadja csapattársának a második helyet. Végül Häkkinen, Schumacher, Irvine befutót láthatott a japán közönség, a finn pedig zsinórban másodjára lett világbajnok.

 

5. 1991 - Japán Nagydíj

Ayrton Senna vs Nigel Mansell

Mivel Ayrton Senna két versennyel a szezon vége előtt, Spanyolországban csak az ötödik helyet tudta megszerezni, miközben Nigel Mansell diadalmaskodott, így a Williamsban ülő brit 16 pontos hátránnyal ugyan, de harcban maradt a vb csatában az élen álló Sennával.  Abban az évben az utolsó előtti nagydíj volt a szuzukai és bár az első sort a két mclarenes pilóta, Gerhard Berger és Senna bérelte ki, de szorosan mögöttük ott sorakozott a britek oroszlánja is. A rajt után a mclarenek megtartották vezető pozíciójukat, így Mansell kemény küzdelem elé nézett, ami végül nem tartott sokáig, ugyanis a nagy hajszában a verseny 10. körében megpördült, és a kavicságy foglya lett. A versenyt Berger nyerte, de a brazil második helye elég volt ahhoz, hogy harmadik világbajnoki címét ünnepelje Szuzukában.

 

4. 1998 - Japán Nagydíj

Mika Häkkinen vs Michael Schumacher

Häkkinen négy pontos előnnyel érkezett a szezonzáróra, és mivel a pole-t közvetlen riválisa, a ferraris Schumacher szerezte meg, miközben neki a második rajtkocka jutott, így hatalmas tűzijátékra lehetett számítani a szezon hajrájában. Végül azonban minden balul sült el. A rajtnál a 14. helyről induló Jarno Trulli elakadt, majd az újraindításnál ugyanez történt Schumacherrel is. Ez annyit jelentett, hogy az újabb rajtnál a német csak az utolsó helyről indulhatott, és miközben Häkkinen rajt-cél győzelmet aratott, Schumacher hősiesen küzdött, és a harmadik helyig zárkózott fel, amikor a 31. körben (egy korábbi baleset után pályán maradt törmelékek miatt) defektet kapott, és kiesett. Ebben a pillanatban Häkkinen volt a világbajnok, a győzelme pedig már csak hab volt a tortán.

000 facebook_banner.jpg

 

3. 2000 - Japán Nagydíj

Michael Schumacher vs Mika Häkkinen

Schumacher már 1997-ben és 1998-ban is nagyon közel volt harmadik világbajnoki címéhez, végül 2000-ben, egy Häkkiennnel vívott hosszú küzdelem után sikerült megszereznie az idény utolsó előtti fordulóján, Szuzukában. A rajt után Häkinennek sikerült megelőznie az első helyről induló riválisát, de a páros helyet cserélt, miután a Ferrari  jobban taktikázott a kerékcseréknél, és egy rövid zápor is Schumacher kezére játszott. Ez a verseny tulajdonképpen a boxban dőlt el, ettől függetlenül tény, hogy a Ferrari német versenyzőjét több, mint egy perccel előbb intette le a zászló, mint a második helyen érkező Häkkinent.

 

2. 2003 - Japán Nagydíj

Michael Schumacher vs Kimi Räikkönen

Egy ellentmondásos FIA határozat megadta a lehetőséget a Michelin gumikkal versenyző nagy csapatoknak, hogy 2003-ban végre megszorongathassák a Ferrarit. Ettől függetlenül, a szezon utolsó versenyén Schumachernek kilenc pontos előnye volt az őt üldöző mclarenes Räikkönen előtt, így előzetesen a többség arra számított, hogy az utolsó verseny eredményei a vb szempontjából már nem lesznek döntő jelentőségűek. A változó időjárási viszonyok azonban a kvalifikáción kissé felkavarták az álló vizet, hiszen Schumacher csak a 14. rajtkockát tudta megszerezni, míg finn ellenfele a nyolcadik helyről indulhatott. Mindez már kissé körömrágósabb finálét vetített előre. Räikkönennek egészen a második helyig sikerült felküzdenie magát, ami még csak nyolc pontot jelentett, így mindenképp egy győzelemre lett volna szüksége. A Ferrari kettes számú pilótája, Rubens Barruchello azonban remek munkát végzett, és a futamgyőzelmével hozzásegítette német kollégáját az újabb vb címhez. Schumacher az egy pontot érő nyolcadik helyen fejezte be a szezonzáró versenyt, így az összetettben két ponttal verte meg a Jégembert.

 

1. 1988 - Japán Nagydíj

Ayrton Senna vs Alain Prost

Ez még az a korszak volt amikor a két csapattárs nem „bántotta” egymást. A pole-t Senna szerezte meg, de leállt a motorja. Szerencsére újra tudta indítani, de egészen a 14. helyig csúszott vissza. A brazil innen kezdte meg a felzárkózást, miközben az élen álló Prost sebességváltó problémákkal küzdött. A 14. körben eleredt az eső, és Senna hamarosan csapattársa nyomában loholt, majd a 28. körben lecsapott, és az élre állt. A verseny végére Prost 13 másodperces hátrányban autózott a második helyen, így végül a szezonban megszerzett nyolcadik győzelmével a brazil megszerezte első világbajnoki címét. Talán ez volt kettőjük egyetlen elszánt, ádáz, de tiszta versenye.

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

forma-1 japán nagydíj szuzuka formula-1 f1-történelem