2012. okt 05.

F1 Hamilton: Jövőre a McLaren autója még jobb lesz, mint az idei

írta: FormaNet
F1 Hamilton: Jövőre a McLaren autója még jobb lesz, mint az idei

Lewis Hamilton 2013-ban már a Mercedes színeiben sorakozik fel a rajtrácsra, és a legtöbb amit vár a következő szezonra, az néhány győzelem, de egyelőre még nem érzi, hogy már első mercedeses évében a bajnoki címért küzdhet. Abban azonban már most biztos, hogy jelenlegi csapattársa, Jenson Button a következő idényben a bajnoki cím kihívója lehet, hiszen a jövő évi McLaren az idei, igencsak versenyképes konstrukció evolúciója lesz.  A 2008-as bajnok mindenesetre egyáltalán nem szomorkodik emiatt, mert saját bevallása szerint neki most leginkább új kihívásokra van szüksége.

lewis hamilton - mclaren.JPG 

Lewis, hogy érzed magad most, hogy már biztosan csak hat versenyhétvégét tölthetsz el a McLarennél. Gyermekkorod óta ismered őket, most pedig viszlát…

Lewis Hamilton: Ez fantasztikus. A lehető legjobban érzem magam, és nagyon nyugodta vagyok, mivel minden le van rendezve a jövőre nézve. Most teljes mértékben a további versenyekre koncentrálhatok, hogy a legjobbat nyújtsam annak a csapatnak, amely oly sok mindent adott nekem az életem során. Számomra a legfontosabb dolog most az, hogy száz százalékban segítsem a csapatot, és még mindig meg szeretném nyerni a világbajnokságot. Igaz, hogy 52 pont a lemaradásom, de nagyon magabiztos vagyok, és hiszek a csapatban, különösen annak tükrében, hogy az utóbbi időkben milyen fejlesztéseink voltak. Szóval úgy érzem, hogy még mindig jó esélyem van, de hosszú utat kell megtennünk, hogy behozzuk a hátrányt.

Milyen tényezők döntöttek a csapatváltás mellett?

LH: Az ok legfőképpen az volt, hogy találjak egy új kihívást magamnak. Tudom, hogy jövőre az autóm nem lesz olyan versenyképes, mint a McLaren, de pont ez benne a kihívás – kihívás, hogy beilleszkedjek abba a környezetbe, és azokba a körülményekbe. A legtöbb ember valószínűleg nem így döntött volna, de én így éreztem. Illetve olyan emberekkel dolgozhatom együtt, mint Ross Brawn, aki már dolgozott együtt Michael Schumacherrel például a Ferrarinál, így ez elég izgalmas lesz.  13 éves korom óta ismerem a Mercedest, hiszen amikor része lettem a junior programnak, akkor már partnerek voltak. Szóval azóta jó kapcsolatot ápolok velük. Nico Rosberget szintén, hiszen 15 éves korunkban csapattársak is voltunk. Akkor azt mondtuk, hogy egy napon jó lenne, ha újra csapattársak lehetnénk, és most itt vagyunk. Tudjuk, hogy a következő évben nem igazán leszünk képesek a világbajnoki címért harcolni, de néhány versenyt szívesen nyernék. De nem ez volt az elsődleges oka a döntésemnek, ez egy hosszútávú cél.  

Hogyan látod a jövődet a Mercedes Formula-1-es csapatnál?

LH: Ez egy nagyon profi csapat, és számomra a legnagyobb kihívás jövőre az lesz, hogy kidolgozzunk egy olyan autót, ami a lehető leghamarabb képes lesz a világbajnoki címért harcolni. Tudom, hogy most nem olyan versenyképes, mint a McLaren, de ez benne a kihívás.

Gondolod, hogy ebben a pillanatban a tied a mezőny legjobb autója?

LH: Azt hiszem, jelenleg a Red Bull a legjobb autó, egy kicsivel jobb, mint a McLaren. De továbbra is úgy gondolom, hogy van egy jó autónk, ami egyértelműen képes az élmezőnyben harcolni a bajnoki címért.

Tudván, hogy milyen lesz a jövő évi McLaren Jenson Buttonnal együtt, mit jósolnál előretekintve?

LH: A jövő évi McLaren még jobb lesz, mint az idei, hiszen ennek a kocsinak az evolúciója lesz. Tehát a Mercedesnél jövőre tudni fogom, hogy a McLaren egy kemény ellenfél lesz, egy kemény versenyzővel és autóval, amely a világbajnoki címért fog küzdeni.

A McLarennek hogy fekszik a szuzukai pálya?

LH: Úgy vélem, hogy egy nagyon jó autónk van. Jenson megnyerte a tavalyi Japán Nagydíjat, a mostani autónk pedig jobb, mint a tavalyi. Szóval nagy esélyünk van, de azért szorítanunk kell, mert a Red Bull előrelépett, és persze nem szabad alábecsülni a Ferrarit sem.

000 facebook_banner.jpg

A szuzukai pálya miért annyira népszerű a pilóták körében?

LH: Mert nagyon klassz itt vezetni, és nagyon nagy sebességgel autózhatunk. Még mielőtt a Formula-1-be kerültem, emlékszem, már akkor is a legizgalmasabb versenyeket láttam ezen a pályán. Az első szektor teljes egészében bámulatos, és sehol máshol nincs ehhez hasonló elrendezés. Illetve nincs sok kemény féktáv, mivel az elmúlt években nem változott túl sokat a pálya.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren lewis hamilton formula-1