2012. okt 07.

F1 Vettel könnyedén nyert Szuzukában, Alonso előnye a rajtbalesetben elolvadt

írta: FormaNet
F1 Vettel könnyedén nyert Szuzukában, Alonso előnye a rajtbalesetben elolvadt

Bejegyzés alcíme...

Fantasztikus eredmények születtek a Japán nagydíjon, hiszen Sebastian Vettel magabiztos rajt-cél győzelmével négy pontra megközelítette a bajnoki tabella éllovasát, Fernando Alonsót, aki rajtbaleset miatt pont nélkül maradt Szuzukában. Vettel győzelménél talán még különlegesebb volt Felipe Massa versenye, aki 2010 után ünnepelhetett újra dobogós helyezést. A brazil ráadásul a 10. helyről rajtolva hozta be Ferrariját a második helyre. Mindemellett japán közönsége előtt Kobajasi Kamui F1-es pályafutásának első dobogós helyezését ünnepelhette, miután a hajrában, a sokkal gyorsabb Jenson Button nem tudta hibára kényszeríteni a Sauber japán versenyzőjét.

sebastian vettel - szuzka.jpg 

A mezőny többsége lágy gumikon kezdte meg a szuzukai versenyt, kivéve Michael Schumacher, illetve a torro rossós Jean-Eric Vergne és a marussiás Charles Pic, akik a keményebb Pirelliken sorakoztak fel a rajtrácsra. 

A szezon 15. nagydíja rajtbalesettel kezdődött, ami jelentősen befolyásolta a világbajnoki küzdelmet. A pole-ból induló Sebastian Vettel nagyon simán megőrizte elsőségét, csapattársa, Mark Webber viszont nem tudta megtartani második helyét a hazai pályán versenyző Kobajasi Kamuival szemben. Az ausztrál versenye ráadásul pillanatokon belül még nehezebb vált, amikor Romain Grosjeannal találkozott. Grosjean idén már sokadjára tette tönkre mások versenyét, és bár egy szárnycserével megúszta a Webberrel való ütközést, de nem meglepő módon a versenybírák stop&go büntetéssel honorálták manőverét. Webber egy boxlátogatást követően a mezőny végéről kezdhette meg a felzárkózást. Nico Rosberg, valamint a bajnokság éllovasa, Fernando Alonso még rosszabbul járt: a spanyol Kimi Räikkönennel koccant össze az első kanyar előtt, aminek következtében defektet kapott, és kipördült. Rosberg szintén kicsúszott, ő Bruno Sennával akadt össze. Senna egy szárnycsere után folytatni tudta versenyét. A versenyirányítás Alono-Räikkönen és a Rosberg-Senna incidenst is vizsgálta, és a Williams brazilja boxutcaáthajtásos büntetést kapott Rosberg kilökése miatt.

A balesetek miatt pályára hajtott a biztonsági autó. A kavarodás után Vettel és Kobajasi mögé a nyolcadik helyről rajtoló Button ugrott fel, illetve szintén remekül helyezkedett Felipe Massa, aki szombaton nem jutott be a Q3-ba. A brazil a negyedik helyen sorolt be a Safety Car mögé, őt követte  Räikkönen, Pérez és Hamilton, a pontszerzők utolsó hármasa pedig Nico Hülkenberg, Pastor Maldonado és Daniel Ricciardo volt.

A 3. körben a biztonsági autó elengedte a mezőnyt. Az élen nem változott a sorrend, hátrébb Pérez bukott néhány helyet egy kicsúszás után. A mexikói azonban a 6. körben a célegyenesben sikeres támadást indított az elé kerülő Hamiltonnal szemben, és visszavette hatodik helyét. A két versenyző az első kerékcserék után, a 19. körben újra összecsapott, ami a mexikói kiesésével végződött. Pérez a hajtű kanyarnál támadta az ismét előtte álló 2008-as bajnokot, de a nagy igyekezetében kicsúszott a kavicságyba.

A kerékcserék első hullámát egyébként a 13 körben nyitotta meg  Button, Räikkönen és Hülkenberg, közben az élen haladó Vettel előnye már közel nyolc másodpercre nőt üldözői előtt. A boxklátogatások után Kobajasi a McLaren előtt tudott maradni, a Ferrarinál azonban jól dolgoztak, és Massa a japán elé tért vissza, a második helyre. A brazil két év után (2010 - Koreai Nagydíj) harcolhatott ismét a dobogós helyezésért. A negyedik helyen autózó Buttont követte Räikkönen és Hamilton, közben Webber is feltornázta magát a pontszerzők közé, Hülkenberg és Maldonado mögé a 9. helyre. Az egy pontot érő 10. helyen továbbra is a toro rossós Ricciardo autózott.

A 30.körvégén Räikkönen kezdte meg elsőként újabb kerékcseréjét, majd  a következő körben Kobajasi, Hamilton és Hülkenberg egyszerre érkezett. Visszatérve a pályára, Hamilton újabb csatába keveredett ezúttal a Lotus finn versenyzőjével. Kettőjük csatájából a brit került ki győztesen, így az ötödik helyen folytatta menetelését. A dobogós helyeken ugyan nem változott a sorrend, Kobajasi azonban felzárkózott Massa nyakára, Button viszont kissé lemaradt, miután a boxban időt veszített.

000 facebook_banner.jpg

Végül a Saubernek nem volt esélye a frissebb gumikon lévő ferrarissal szemben, ráadásul Button remekül hajrázott, így az utolsó 10 körben a dobogó legalsó fokáért megindult a küzdelem. Hátrébb meglehetősen szétszakadt a mezőny. Button mögött Hamilton, Räikkönen, Hülkenberg, Maldonado, Webber és Ricciardo sorakozott fel pontszerző helyeken. Az utolsó körökben a 23. helyről rajtoló Schumacher küzdött az egy pontért Ricciardóval, illetve Button próbált fogást találni Kobajasin, de végül egyikőjük sem tudott előrébb lépni.

A verseny leggyorsabb körét (1:35.774) Sebastian Vettel futotta meg, így német a rajt-cél győzelmével együtt mesterhármassal távozhat Japánból.

Japán Nagydíj végeredménye:

verseny - szuzuka.PNG


FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 massa vettel japán nagydíj szuzuka kobajasi formula-1