2012. okt 08.

F1 Lotus: Grosjeannak bizonyos dolgokat magának kell megoldania

írta: FormaNet
F1 Lotus: Grosjeannak bizonyos dolgokat magának kell megoldania

A Lotus F1 Team egy újabb nehéz hétvégét tudhat maga mögött, miután francia versenyzőjük, Romain Grosjean - idén sokadjára - ismét kalamajkát okozott a rajtnál, amivel nem csak saját magát és csapatát hozta kellemetlen helyzetbe, de rajtbaleseteivel egyre inkább kivívja a versenytársak haragját. A csapatfőnök, Eric Boullier sem tagadta, sürgősen kezelni kell a helyzetet, és a csapat minden segítséget megad francia pilótájának, de vannak bizonyos dolgok, amiket csakis ő maga tud helyrehozni, senki más.

romain grosjean - eric boullier.JPG 

A Lotus csapat vezetője, Eric Boullier az Autosportnak elárulta, Grosjean újabb akciója természetesen nem marad következmények nélkül, és újra át fogják beszélni az esetet, ugyanakkor azt is tudja, hogy bizonyos helyzeteket a pilótának saját magának kell megoldania és megtanulnia.

„Már eddig is sokat beszélgettem vele. Változtattunk a rutinjainkon, ami nem azt jelenti, hogy igyekeztünk komfortosabbá tenni számára a környezetet, hiszen velünk együtt neki is szüksége van egy keményebb környezetre, hogy még keményebben odategye magát. De csak saját maga tud ezen javítani, senki más. Magának kell megtalálnia, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy jó legyen, és jobban összpontosítson. Meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt, és ezt senki nem tudja helyette megtenni.”

Boullier továbbra is hisz abban, hogy Grosjean elég tehetséges ahhoz, hogy sikereket érjen el a királykategóriában, de nem tagadja, bizonyos területeken még sokat kell foglalkozni vele.

"Azt hiszem, Romainnak meg van a tehetsége, és van egy jó autója ahhoz, hogy a mezőny elejére kvalifikálja magát. Ha megnézzük a karrierét, láthatjuk, hogy amíg nem szerzett elég önbizalmat, addig mindenhol kissé forrófejű volt, de az F1 nem olyan türelmes, mint a junior kategóriák. Spában is láthattunk egy látványos balesetet, ami akár drámaian is végződhetett volna, ezért ez nem elfogadható. Itt Japánban sem csak a beállításokról szóltak a dolgok, hanem arról is, hogy elég magabiztos legyen ahhoz, hogy ellenőrzése alatt tartsa a dolgokat a verseny kezdetén. Ez az, amiben  próbáljuk segíteni már a szezon kezdete óta. Spa óta még inkább foglalkozunk ezzel, éppen ezért sem szerencsés, hogy újra megtörtént.”

A csapatfőnök Grosjean hiányosságai mellett azért nem felejtett el különbséget tenni a spái és a szuzukai incidens között, és gyanítja, hogy olykor talán a riválisok sem elég körültekintőek.

„Ha megnézzük a Japánban történteket, akkor láthatjuk, hogy nem csinált semmi olyasmit, hogy például helyet változtatott volna, hanem maradt a saját ívén. Szingapúrban is kemény startja volt, és nem miatta, hanem más versenyzők miatt. Tudta, hogy nagy a nyomás rajtuk, és vigyázott rájuk, éppen ezért vissza is esett. Tehát itt azt mondtuk neki, hogy ne tegye meg ugyanezt a szívességet, csak tartsa a saját ívét, és próbálja meg elkerülni az ütközéseket, és ne menjen túl közel senkihez. És ő ezt tette. Látta, hogy Pérez mellé ér, és próbálta távol tartani magát tőle, de lehet, hogy Webbert kissé rosszul mérte fel. Volt bizonyos sebesség különbség közöttük, hiszen mindketten gyorsabbak voltak Webbernél.”

Romain Grosjean számára pedig igencsak reménytelinek indult Japán Nagydíj, hiszen negyedik helyről várhatta a rajtot. Egy jó eredmény helyett azonban egy újabb rajtbaleset főszereplőjévé lépett elő, rendkívül nehéz helyzetbe hozva saját magát, és konstruktőrök versenyében keményen küzdő alakulatát. A franciát kemény büntetéssel sújtotta a versenybíróság, ami gyakorlatilag itt véget is vetett a pontszerző esélyeknek, így két körrel a leintés előtt a csapat vissza is rendelte a boxba. Grosjean a verseny után természetesen elismert a buta hibát, és Webbertől is bocsánatot kért.

Romain, sajnos egy újabb nehéz futamkezdés volt számodra. Elmondanád mit történt?

Romain Grosjean: Szingapúr óta az a legfontosabb számomra, hogy nagyon óvatos legyek a rajtnál. Két nagyon gyors kanyar állt előttünk, és a bal oldalamon érkező Sergiót (Pérez) figyeltem, biztosítani akartam, hogy ne ütközünk össze. Próbáltam biztonságosan menni, és nem elhagyni az ívemet, de elég nagy volt a sebességkülönbség Mark (Webber) és köztem, és a második kanyar kifogott rajtam, és meglepett, így összeütköztünk. Ez egy buta hiba volt.

000 facebook_banner.jpg

Hasznosnak bizonyult, hogy beszéltél Markkal a verseny után?

RG: Odajött hozzám a versenyt követően, és nyilvánvalóan nem volt túl boldog. Bocsánatot kértem, és most arra törekszünk, hogy továbblépjünk. A következő verseny előtt le fogunk ülni, és újra kielemezzük majd a dolgokat, hogy mit tehetnék a javulás érdekében. Sajnálom Markot és a csapatát. Ez egy nehéz helyzet, és nem akarok újra ilyenbe keveredni. Erre összpontosítok, mindent meg fogok tenni, és tudom, hogy nem fog újra megtörténni.

Mi volt az oka annak, hogy verseny végén kiálltál?

RG: Az elmúlt időszakban a gumik a verseny végére már nem voltak életképesek, és így veszélyessé vált folytatni a futamot. Messze voltam a pontszerző helyektől, ezért az volt a logikus, hogy kiálltam. Nem volt egy jó nap, de most előre kell tekinteni, és Koreában minden jóvátenni.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 japán nagydíj szuzuka formula-1 romain grosjean