2012. okt 12.

F1 Az élmenők egyelőre bizonytalanok

írta: FormaNet
F1 Az élmenők egyelőre bizonytalanok

A Koreai Nagydíj első szabadedzésén Lewis Hamilton, míg a másodikon Sebastian Vettel végzett az élen, mellettük pedig mindkétszer Mark Webber és Fernando Alonso férkőzött be a top3-ba, így a pénteki nap eredményei izgalmas és szoros versenyt vetítenek előre vasárnapra. Így látja ezt a címvédő, Sebastian Vettel is, illetve egyelőre legnagyobb riválisai sem túl magabiztosak az erőviszonyok tekintetében.

korea - szabadedzés.PNG  

Lewis Hamilton az első szabadedzés vége felé három tizedmásodperces előnnyel utasította maga mögé a szinte mindvégig élen álló Fernando Alonsót, majd a délutáni gyakorláson csak a nyolcadik leggyorsabb kört tudta összerakni. A 2008-as bajnokot meglehetősen zavarba hozta az autó

„Az első edzés fantasztikus volt, így nem igazán tudom, hogy utána mi történt. Ezt most ki kell majd elemeznünk. A szélirány ugyan változott, de a többieket látszólag nem zavarta, szóval meg kell találnunk, mi volt a probléma. Van még időnk, úgyhogy nyugodtnak kell maradnunk, és ki kell találnunk, hogy merre menjünk tovább a beállításokkal. Jenson nem volt ennyire rossz helyzetben, így biztos, hogy előre tudunk lépni, csak meg kell találnunk az irányt.”

Sebastian Vettel a pénteki első gyakorláson, a keményebb gumikon az ötödik legjobb időt autózta, hét tizedes hátrányban az élen álló Hamiltonhoz képest, a második szabadedzésen már mind az elsődleges (lágy), mind pedig az opciós (szuperlágy) gumikon is a leggyorsabb kört jegyezte. Vettel egyértelműen a futamgyőzelem reményében érkezett Koreába, ám egyelőre úgy látja, hogy ehhez még elő kell húzni valamit a kalapból.

„Összességében elégedett vagyok, de azt hiszem, szoros lesz a hétvége. Nem voltam minden szakasszal elégedett, de a pálya is sokat változott. Délelőtt jobb volt, mint ahogy azt vártuk, majd délután az elején kicsit csúszott. Később már valamelyest javultak a feltételek, és összességében az autónk rendben van. Majd meglátjuk, mit tehetünk holnap. Azt hiszem, még javulnunk kell, hogy fel tudjuk venni a versenyt a többiekkel.”

Mark Webber egyelőre nem panaszkodik, hiszen egy harmadik és egy második legjobb időt ért el a pénteki edzéseken.

„Volt egy nagyon jó programunk, és azt hiszem mindketten a lehető legtöbbet hoztuk ki belőle. Este még meg kell néznünk, hogy különböző területeken hol tudunk javítani. Ez a pálya mindig kompromisszumokat kíván az első szektor végsebességével, illetve az utolsó szektor kanyargós részeivel kicsit olyan, mint Budapest, ezért szükség van leszorítóerőre. Eddig sikerült sok információt gyűjtenünk, így a srácok megkapják estére a munkát.”

000 facebook_banner.jpg

Fernando Alonso szintén mindkétszer bekerült a top3-ba, pillanatnyilag azonban még nem tudja megjósolni, hogy a hétvége további részére ez mit is jelent.

„Nehéz megmondani, hogy a többiekhez képest hogy állunk, mert ma elsősorban magunkra koncentráltunk. Délelőtt különböző konfigurációkat próbáltunk ki, délután pedig a gumikkal foglalkoztunk. Meg kell várni a holnapot, hogy pontosabb képet kapjunk a helyzetünkről. A pálya sokat javult az egyik edzésről a másikra, ami itt különösen hangsúlyos jelenség, hiszen alig használják, így délelőtt még nagyon poros volt. reméljük, hogy holnapra mindez tovább javul, mert sokkal szórakoztatóbb úgy vezetni, ha több a tapadás. A kör legnehezebb része nyilván a harmadik szektor, ami nagyon kanyargós. A beállítások szempontjából ez a harmadik szektor a legmeghatározóbb, míg a másik kettőt valamivel könnyebb kezelni.”

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés formula-1 koreai nagydíj