2012. okt 22.

F1 Schumacher megtanult nevetni a kritikákon

írta: FormaNet
F1 Schumacher megtanult nevetni a kritikákon

Michael Schumachert első F1-es „korszakában” a Benettonnál, majd a Ferrarinál elért óriási sikereknek köszönhetően mindig hatalmas sztárként kezelte a média, és természetesen a sportág rajongótábora. A német legenda karrierének második epizódjában azonban leginkább a másik oldalt tapasztalta meg, miután a Mercedesszel nem sikerült kiemelkedő eredményeket elérnie. Ráadásul az utóbbi időben egyre több olyan kritikát kell elviselnie, melyek megkérdőjelezik vezetői képességeit.

michael schumacher.PNG  

A hétszeres világbajnok rekordernek sokak szerint már nem kell bizonyítania, hiszen nála fentebb senki nem jutott az autósportok csúcsán. A régmúlt hatalmas sikerei azonban villámgyorsan feledésbe merülnek, főleg egy-egy vezetői baki után. Mindez Schumacherrel kapcsolatban hatványozottan igaz, hiszen 2010-es visszatérésekkor eleve nagyon magasak az elvárásokkal indult. A várva várt siker azonban elmaradt, és a német legenda utolsó három F1-es szezonjában kénytelen volt hozzászokni az elsősorban életkoráról, formavesztéséről szóló kemény kritikákhoz.

„Az elmúlt három év ebben a tekintetben rendkívüli volt. Az eredményeink miatt állandó kritikákat kaptunk. Vannak emberek, akik azon dolgoznak, hogy címlapra kerüljön a nevem. Miután ezt megértettem, annál inkább figyelmen kívül tudtam tartani” – nyilatkozta a Welt an Sonntag lapnak adott interjúban Schumacher.

A 43 esztendős bajnoknak így sikerült lazán fogadnia az éjszakai, szingapúri futam utáni kritikákat is, melyek azt fejtegették, hogy talán már a látásával is gondok vannak. (Scumacher akkor Jean-Eric Vergen Toro Rossójába szaladt bele az egyik féktávnál.) Sőt egy kissé ironikus mókázás is megfordult a fejében, amiből végül nem lett semmi.

„Amikor bejelentettem visszavonulásomat Szuzukában, akkor tényleg egy fehér bottal akartam megjelenni, hogy választ adjak az összes olyan kérdésre, hogy kell-e szemüveg, vagy hogy éjszakai vakságban szenvedek-e, és így tovább. De komolyan, már én is csak nevetni tudok ezeken.”

Ami az elmúlt három évet illeti, Schumacher elismerte, hogy 2009 végén, amikor a visszatérés mellett döntött, akkor könnyebb feladatnak képzelte el a Mercedesnél való munkát, hiszen úgy gondolta, a Brawn GP világbajnoki címe garancia lehet a sikerre.

„A csapat akkor nyerte meg a világbajnokságot, ehhez jött hozzá a Mercedes, velem együtt. Úgy gondoltuk, hogy ha együtt összerakjuk amink van, az végül előrevisz majd, de mint tudjuk, ez nem sikerült” – összegezte röviden a reményeket, és az eredményt a német.

000 facebook_banner.jpg

Schumacher anno 2006-ban a szezonzáró Brazil Nagydíjon búcsúzott először a szériától, és bár dobogóra nem állhatott fel, ennek ellenére felejthetetlen versenyt futott. Idén november 25-én ismét Interlagosban vehet búcsút - immár végleg - a száguldó cirkusztól, és nem tagadja, fantasztikus lenne, ha utolsó fellépésén ismét emlékezetes versenyt futhatna.

„Különleges lenne, ha elérnék valamit, hiszen mégiscsak az utolsó versenyem lesz” – mondta a német, mindemellett azt is jól tudja, hogy akkor egy győzelemre képes kocsi volt alatta.

„Idén nem ugyanaz a helyzet, ami kissé csökkenti az ilyen fajta reményeket.”

Schumacher 2006-os felejthetetlen búcsúfutama 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 michael schumacher formula-1