2012. okt 23.

F1 A McLaren új motorszállítót keres?

írta: FormaNet
F1 A McLaren új motorszállítót keres?

A 2014-es drasztikus szabályváltozások kapcsán egyre többször esik szó az új motorformuláról, annak bevezetéséről, vagy éppen elhalasztásáról, és új gyártók belépéséről, vagy éppen visszatéréséről a Formula-1-be. Egy évvel ezelőtt felmerült a Honda esetleges visszatérése, és csatlakozása a McLarenhez, amit akkor a wokingi istálló cáfolt, ám egyes jelentések szerint a legendás alakulat most új motorszállítót keres.

McLaren Honda.jpg

Az új, 1,6-os hathengeres turbómotorok bevezetése - elvileg egy éve már hivatalosan is - megtörténik 2014-ben, ám a háttérben egyelőre nem tudni, hogy áll a bevezetést támogatók és ellenzők „csatája”.

Az FIA eredeti szándéka az évek óta befagyasztott motorfejlesztések feloldása, és korszerű, gazdaságos,  környezetbarát motorok kifejlesztése volt. (Ezzel a nemzetközi közvélemény felé szeretnének jó benyomást kelteni, miután számtalan vád érte a sportot a pazarlás, és a légszennyezés miatt) Ezen kívül másodlagos célként új gyártók belépését, és a régi nagy gyártók egy részének visszatérést is szerették volna elérni. Jelenleg ebben a kérdésben tovább tart a bizonytalanság, egyrészről Bernie Ecclestone fenntartása miatt - mely szerint a hanghatás jelentős csökkenése miatt, elmaradhatnak a pályákra kilátogató nézők -, másrészt a csapatok egy részének azon aggodalma miatt, hogy az új motorok jelentősen megnövelik majd a költségeket.

A helyzet jelenleg úgy áll, hogy nem hogy több gyártó lenne, de a Cosworth-ról érkező hírek szerint eggyel kevesebb lehet a gyártó, miután a brit cég bejelentette eladási szándékát. Marad tehát a jelen helyzet szerint a Ferrari, a Mercedes és a Renault, akiknek a 12 csapatot kell kiszolgálniuk 2014-től erőforrásokkal. (Jelenleg egy gyártó három alakulatnak szállíthat, külön FIA engedély kell negyedik partnerhez)

McLaren Mercedes.jpg

A McLarennél jelentős változások történetek az elmúlt időszakban, mint strukturális, mind személyügyi területen. A wokingi alakulat egyik részvényese a Mercedes az előző évben eladta 30 százalékos részesedését, a 2010-ben elindított új projekt, a gyári csapat indításának következményeként, és a két cég közötti, jelenlegi motorszállítói szerződés is rövidesen lejár. Az 1995 óta tartó együttműködés, a most lejáró megállapodást követően már csupán egyszerű ügyfél-eladó viszonyként folytatódhatna tovább, hasonlóan a Mercedes-Force India kapcsolathoz. Talán nem teljesen lényegtelen az a tény sem, hogy a McLaren saját nevelésű pilótája, Lewis Hamilton jövőre éppen a Mercedesnél folytatja pályafutását, ami nem feltétlenül erősíti a jó kapcsolatot már rövidtávon sem.

A tényeket figyelembe véve nem nevezhető teljesen alaptalannak az az állítás, hogy a wokingiak új motorbeszállítóval képzelnék el a 2014-től kezdődő időszakot. Az új partnerség kapcsán mind a Honda, mind pedig a Porsche neve felmerült mint lehetséges partner annak ellenére, hogy mindkét céggel kapcsolatban egyelőre csak cáfolatok jelentek meg. Azt azonban régen tudjuk, hogy az F1-ben bármi igaz lehet, és bárminek az ellenkezője is.

A McLaren partnereként, az F1-ben való részvétel motorszállítóként, egyik gyártó számára sem lenne újdonság, hiszen a TAG Porsche és a Honda is számtalan világbajnoki címet jegyzett a wokingi alakulattal. Egy újabb együttműködésre azonban inkább a Hondával lehetne némi esély, mert bár a hírek ebben a tekintetben is meglehetősen ellentmondásosak, de úgy tűnik, Volkswagen (mely csoportnak a Porsche is tagja) egyelőre nem mutat különösebb aktivitást a száguldó cirkusz irányába.

A Porsche visszatérésével kapcsolatos spekulációkra leginkább az adott alapot, hogy a cég egyes jelentések szerint, olyan munkatársakat keres, akik rendelkeznek F1-es tapasztalatokkal. A TAG Porsche 1,5-ös turbómotorjai pedig 1984-86 között a legsikeresebb erőforrások voltak, nem mellesleg a McLaren autóit vitték sikerre.

000 facebook_banner.jpg   

A Hondától logikus lépés lehetne a visszatérés a 2008-as kivonulásukat követően, hiszen az új motorformula teljesen illeszkedik a japán cég közúti autók gyártásával kapcsolatban is megfogalmazott koncepciójával.

A hónap elején a Honda kutatási és fejlesztési vezetője,  Yoshiharu Yamamoto is megerősítette a cég azon szándékát, hogy keresik a lehetőséget a visszatérésre.

„Követem a szabályokat, és bizonyára, ha lehetőség kínálkozik, csodás lenne visszatérni” (az F1-be)

A Sun című brit lap így írt a McLaren elképzeléseiről: „Keresik a Mercedestől az elhatárolódást, és a Hondával való újraegyesülést.”

„Nem járható út, hogy a McLaren a Mercedes motorokat egyszerű vevőként szerezze be” – idézte a lap a forrást.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes honda mclaren forma1 lewis hamilton formula1 tag porsche