2012. okt 26.

F1 Vettel: Sok apró dolog kell a világbajnoki címhez

írta: FormaNet
F1 Vettel: Sok apró dolog kell a világbajnoki címhez

Sebastian Vettel a bajnokság éllovasaként magabiztosan várhatja a 2012-es szezon 17. nagydíját, hiszen tavaly az első Indiai Nagydíjon futamgyőzelmet aratott, de ami még fontosabb, a legutóbbi három versenyhétvégén nem talált legyőzőre. A címvédő és csapata ugyanakkor még egyáltalán nem gondolkodik harmadik világbajnoki trófeáján, annak ellenére sem, hogy a szezonhajrára a Red Bull autói tűnnek a legversenyképesebbnek.

sebastian vettel.PNG  

Visszatekintve az elmúlt versenyekre, most úgy tűnik, hogy a Red Bull Racing autója a legerősebb a rajtrácson. Mindezek tükrében mennyire nehéz az, hogy ne érezd magad túl nagy biztonságban a következő versenyekre? 

Sebastian Vettel: Az biztos, hogy az utóbbi versenyeken jól mentünk, de tudjuk nagyon jól, hogy ez még nem biztosíték arra, hogy ugyanígy lesz a soron következő futamokon is. Ennek elég egyszerű oka van, tudjuk, hogy mennyi munka áll ezen eredmények mögött, és nagy hiba lenne azt hinni, hogy ez önmagától is menni fog tovább. Természetesen nagyon elszántak vagyunk, hogy továbbra is megismételjük mindazt, amit a többi verseny előtt.

Elég nagyon az esélyeid arra, hogy megnyerd az idei bajnokságot. Nagyon meg kell erőltetned magad, hogy csak az egyes versenyekre gondolj, ne pedig erre a nagy dologra?

SV: Nem mondanám. A csapaton belül senki sem gondol ilyen messzire, mindenki tudja, hogy most egy verseny van, az indiai, ahol a riválisaink ellen versenyzünk. Mindenki erre fókuszál, és nem másra. Tudjuk hogyan kell gondolkodnunk, és lépésről lépésre cselekednünk. És ha így csináljuk, akkor biztos vagyok abban, hogy az eredmények is nagyon jók lesznek.

Második alkalommal vagyunk itt Indiában. Mondanál valamit erről azoknak az európaiaknak, akik esetleg készülnek ide utazni?

SV: Nem vagyok idegenvezető, de az indiai nép pozitív hozzáállása teljesen lenyűgöz, mert úgy tűnik, nagyon boldogok. Azt hiszem, ez az elvárásokkal van összefüggésben, hiszen általában mindig nagyok az elvárásaink ahhoz, hogy boldogok legyünk, és ha ez megvan, akkor még több kell. Az itteni emberek nagyon alázatosak, és teljesen elégedettek és mindazzal, ami egy normális élethez elegendő.

Mennyire nehéz egy versenyző számára azt fontolgatni, hogy a csapattárs segíthet a világbajnoki cím megszerzésében?

SV: Természetes, hogy inkább saját magad szeretnéd elérni ezt az eredményt. Az is természetes, hogy bizonyos távolságban már logikus, hogy mit kell tenni bizonyos helyzetekben, bár én nem vagyok nagy rajongója az ilyesmiknek. De ha visszatekintünk, azt is láthatjuk, hogy a Red Bull Racing hogyan vélekedik, és oldja meg ezeket a dolgokat, és tudom, hogy semmi sem változott. Mindketten igyekszünk minden versenyből a maximálisat kihozni, és mindketten a legjobb eredményt akarjuk, ami egyben azt is jelenti, hogy meg akarjuk verni a saját csapattársunkat.

A szezon során mindenki számára voltak már hullámhegyek és hullámvölgyek, és sok csapatnak változtatnia kellett a fejlesztési stratégián. Fennáll még a veszélye annak, hogy egy esetleges rossz döntés miatt el lehet veszíteni egy pillanatnyilag még erős autót?

SV: A szezon ezen szakaszában leginkább attól függ, hogy a többiek mit csinálnak. Ha ugyanazon a szinten maradunk, miközben a versenytársak javulnak, akkor visszaesünk. Ebben az idényben minden versenyen nagyon nehéz megjósolni, hogy ki a legfőbb vetélytárs. Persze a Ferrari rendkívül versenyképes idén, és a McLaren is. A McLaren Koreában valószínűleg nem azt az eredményt kapta, amit valójában megérdemelt volna. Ez a két csapat, akire figyelnünk kell, de nem szabad elfelejtkezni a Lotusról sem, illetve a Mercedes is szolgált már néhány meglepetéssel.

000 facebook_banner.jpg

Mi az a terület, ahol különösen javulni kell annak érdekében, hogy a Red Bull megnyerje az idei bajnokságot?

SV: Ez inkább kisebb dolgok kombinációja, és úgy vélem, nincs egyetlen egy terület, amit ki lehetne emelni. Ebben az évben kicsit nehéz volt általánosan véve nagy javulást elérni az autón. Igyekeztünk sok dolgot kipróbálni, és szerintem mások is ugyanezt tették. Aztán vissza kellett lépnünk, és megpróbáltuk újra és újra. Többek között ez az oka annak, amiért nehéz volt ez a szezon, és amiért sok különböző csapatot láthattunk a dobogón. Szóval számunkra az a legfontosabb, hogy magunkra összpontosítsunk, és kis dolgokban képesek legyünk javulást elérni. Remélem, hogy mindez lehetővé teszi, hogy a többiek előtt maradjunk. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull sebastian vettel formula-1 indiai nagydíj