2012. nov 04.

F1 A Red Bull értetlenül áll a Vettel kizárását eredményező probléma előtt - Horner szerint a Renault hibázott

írta: FormaNet
F1 A Red Bull értetlenül áll a Vettel kizárását eredményező probléma előtt - Horner szerint a Renault hibázott

Az idei világbajnokság még az utolsó futamokra is tartogat váratlan fordulatokat, meglepetéseket. Tegnap az Abu Dzabi Nagydíj időmérőjét követően, egy amatőrnek tűnő hiba miatt a versenyigazgatóság kizárta Sebastian Vettelt, így a megszerzett harmadik rajtkocka helyett, ma a boxutcából rajtolhat a ponttáblázat éllovasa. Ezzel, nagy eséllyel el is veszítheti jelenlegi 13 pontos előnyét, így az utolsó két futam a német, és legközelebbi riválisa Fernando Alonso között öldöklő küzdelemmé változhat. A Red Bull értetlenül áll a helyzet előtt.

Vettel Abu Dzabiban büntetést kapott.jpg

Tegnap az időmérőt követően Vettelt utasították, hogy azonnal állítsa le a motort, így az RB8-as nem tudott beállni a park fermébe. A stewardok vizsgálatot indítottak az ügy kapcsán, és megállapították, hogy az autóban nincs meg az előírt egy liternyi, mintavételhez szükséges üzemanyag, ezért törölték Vettel időmérőn elért eredményét, így regnáló bajnok a harmadik rajtkocka helyett, a boxutcából kénytelen indulni.

A hosszú órákig tartó tárgyaláson a stewardok elfogadták a Red Bull érvelését, hogy a leállítás oka egy váratlan technikai probléma volt ám, az alakulat hiába hangoztatta, hogy van elég üzemanyag a mintavételhez, a stewardok a szabály szövegét, mely egy litert ír elő, nem tudták figyelmen kívül hagyni, így a hiányzó másfél deciliter benzin miatt Vettel nehéz helyzetbe került. Hasonló eset történt idén Lewis Hamiltonnal, akit Barcelonában a pole pozíciójától fosztottak meg a kevesebb üzemanyag miatt.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szombat este elmondta, hogy egyelőre sem a csapat sem a Renault nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy mi történhetett, így az autót elvitték a park ferméből, hogy teljes vizsgálatnak vessék alá, hiszen másfél deciliter benzinen akár Vettel világbajnoki címe is múlhat.

„Ez frusztráló! Ez bosszantó” Ez egyike azoknak a dolgoknak, amire azt mondjuk vis major” – nyilatkozta Horner.

„A Renault utasítása egyértelmű volt. Azt akarták, hogy azonnal állítsuk le a motort a miatt, amit az üzemanyag tartályban láttak. Mi ezt megtettük.”

„Az FIA a Renault jelentés alapján elfogadta, hogy ez technikai kérdés volt, de sajnos a szabályok megszabják, hogy egy liter üzemanyagnak kell lenni, hogy mintát tudjanak venni, és csak 850 ml-t találtak. A szabályok előírják, hogy egy liter üzemanyagot kell tudni eltávolítani a mintavételhez anélkül, hogy a karosszériát el kellene távolítani, vagy bárhogy manipulálni kellene az autót."

„A Renault meg van arról győződve, hogy több üzemanyag maradt a tankban, és hisszük, hogy az üzemanyag mennyisége meg is volt a tartályban, csak nem lehet szétszedni a tartályt, hogy odaadjuk a mintát. Most elszállítottuk az autót a park ferméből, hogy további vizsgálatokat végezzünk. Ez egy nagyon bosszantó forgatókönyv, és bele kell látnunk az üzemanyag tankba, hogy megértsük, mi történt. Együtt dolgozunk a Renault-val, és ők határozzák meg, mennyi üzemanyag kerüljön az autóba.”

„Elégedettek voltak a különbözettel, és elégedettek voltak azzal az üzemanyag mennyiséggel, aminek az autóban kellett volna lennie, de valamilyen oknál fogva végül felmerült ez a kérdés, ami miatt le kellett állnunk a kör végén.”

000 facebook_banner.jpg

Azzal, hogy Vettel autóját elvitték a park ferméből, el is dőlt, hogy a német a mai versenyen a boxutcából rajtol. ez jelentős hátrányt jelent számára, akár a jelenlegi 13 pontos előnyét is teljesen elveszítheti. Horner azonban úgy véli, sikerülhet némiképp enyhíteni a károkat. Arra a kérdésre, hogy milyen hatással lehet ez a világbajnoki címért folytatott küzdelemre, a csapatfőnök így válaszolt: „Nehéz lenne ezt megmondani.”

„Hosszú verseny áll előttünk, lehetnek lehetőségek, úgy megyünk bele a versenybe, hogy támadni fogunk, és biztos vagyok benne, hogy Sebastian meg fogja mutatni mindenkinek, hogy miért is egy kiváló versenyző.”

„Ezelőtt is volt már, hogy hátulról indult, és remek versenyt futott, és nincs kétségem, hogy most is meg tudja majd csinálni. Semmi indok nincs arra, hogy miért ne tudna valamit megmenteni” – vélekedett a Red Bull csapatfőnöke.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 red bull formula1 sebastian vettel abu dzabi nagydíj Vettel büntetése