2012. nov 06.

F1 Abu Dzabi Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

írta: FormaNet
F1 Abu Dzabi Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

Kimi Räikkönen idén Abu Dzabiban zsinórban 15. alkalommal szerzett pontot, ráadásul ezt az alkalmat egy futamgyőzelemmel koronázta meg. A finn az elmúlt hétvégén F1-es pályafutásának 19. diadalát ünnepelte, és ezzel az örökranglistán már csak egy győzelem választja el minden idők legsikeresebb finn Formula-1-es versenyzőjétől, Mika Häkkinentől.

kimi - vettel - abu dzabi.jpg  

Räikkönen mostani győzelme előtt mindössze 23 futammal ezelőtt nyert utoljára ( 2009. Belga GP), időben azonban ez 3 év és 66 napot jelent, ami a széria történelmében a 13. leghosszabb időintervallum két futamgyőzelem között. A leghosszabb Riccardo Patrese nevéhez köthető, aki hat és fél évet várt egy újabb sikerre, miután 1983-ban megnyerte a Dél-Afrikai Nagydíjat. Ezt követően 1990-ben, San Marinóban sikerült újra a pódium legfelső fokára felállnia.

Räikkönen idén a hetedik különböző szezonban nyert futamot. A jelenlegi versenyzők közül ennél több évben csak Michael Schumacher (15) és Fernando Alonso (8) nyert nagydíjat.

A finn klasszis a hatodik olyan versenyző az F1 történelmében, aki  egy, vagy annál több szezon kihagyása után nagydíjat nyert. Előtte olyan nagy nevek tudták ezt megcsinálni, mint Juan Manuel Fangio, Niki Lauda, Alain Prost,  Mario Andretti és Nigel Mansell.

A Jégember már három különböző csapattal is nyerni tudott a királykategóriában (McLaren, a Ferrari, Lotus). A jelenlegi versenyzők közül csak Fernando Alonso (Renault, McLaren, Ferrari) és Jenson Button (Honda, Brawn, McLaren) mondhatja el ugyanezt magáról, bár ez utóbbinál a Honda és Brawn GP alapjában véve - mint jogutód - ugyanaz a csapat. Előttük az utolsó ilyen versenyző Gerhard Berger volt, aki utoljára 1997-ben versenyzett az F1-ben. Berger F1-es pályafutásának 10 futamgyőzelmét a Benettonnal, a Ferrarival és a McLarennel gyűjtötte be.

A statisztikákban az eredeti Lotus csapat „számlájához” íródott az abu dzabi győzelem. E szerint a Lotus 25 év után, összességében 80. futamgyőzelmének örülhetett. A 79. Ayrton Sennához és a Lotus-Honda 99T-hez fűződik (1987-Detroit). Az enstone-i bázisú Lotus F1 Team azonban a Toleman, később Benetton, majd Renault történelmet viszi tovább, és ennek tükrében az elmúlt hétvégét megelőzően, utoljára 2008-ban, a Japán Nagydíjon Fernando Alonso vezette győzelemre a Renault R28-at.

A Lotus győzelme egyben azt is jelenti, hogy 2012-ben eddig hat alakulat nyert futamot: McLaren, a Ferrari, a Mercedes, a Red Bull, a Williams és a Lotus. Legutóbb 1983-ban történt ilyen, amikor a Ferrari, a McLaren és a Williams mellett a Brabham, a Renault és a Tyrrell is diadalmaskodni tudott.

Sebastian Vettel hivatalosan a 24. helyről kezdte meg az Abu Dzabi Nagydíjat ( valójában a 23-ról, hiszen Pedro de la Rosa még a rajt előtt feladta versenyhétvégéjét), végül a dobogó legalsó fokán ünnepelhetett. Ha a hivatalos kiindulási pozíciót vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy Vettelen kívül a széria történelmében csupán egy versenyző van, aki ebből a pozícióból rajtolva végül harmadikként ért célba. Ő volt Emerson Fittipaldi, aki 1980-ban az Amerikai Nagydíjon (Long Beach) 24-ként startolt, végül harmadikként szelte át a célvonalat, bár hozzá kell tenni, hogy 14 pilóta kiesett előle, és mindössze tízen értek célba.

Ez a 21 helyes előrelépés az egyik legmagasabb szám a Formula-1 történelmében. A rekord az 1957-es  Indianapolis500-hoz kötődik, amikor Jim Rathmann a 32. helyről indulva végül második lett. Ha az Indy500-at nem vesszük figyelembe, akkor a következő legnagyobb menetelést 1954-ben a Brit Nagydíjon Roberto Mieres (Maserati) érte el, aki a 32. rajthelyről indulva, összesen 26 pozíciót javítva a hatodik helyen zárt.

A címvédő nem csak hibátlan vezetést mutatott be Abu Dzabiban, de a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, F1-es karriere alatt 14. alkalommal, ezzel az örökranglistán Felipe Massát és Mark Webbert érte utol. Mindemellett már az is biztos, hogy a nagydíjakon megfutott leggyorsabb körök „versenyét” idén a német klasszis nyeri.

Leggyorsabb körök 2012:

Sebastian Vettel: 5

Kimi Räikkönen: 2

Nico Rosberg:2

Jenson Button: 2

Kobajasi Kamui: 1

Romain Grosjean: 1

Sergio Pérez: 1

Michael Schumacher: 1

Bruno Senna: 1

Nico Hülkenberg: 1

Mark Webber: 1

Vettel a következő versenyhétvégén, Austinban  jubilál, hiszen az F1-ben 100. alkalommal sorakozhat fel a rajtrácsra. Mivel Abu Dzabiban értékes pontokat mentett, így ha tökéletesen alakul számára a texasi megmérettetés, akár jubileumi versenyhétvégéjén harmadik vb trófeáját is begyűjtheti. A Red Bull sztárpilótájának Formula-1-es debütálása is Amerikához kötődik – akkor Indianapolisban a BMW Saubernél futhatta első versenyét, ahol nyolcadik helyével rögtön pontszerző lett.

Lewis Hamilton F1-es pályafutásának 25. pole-ját szerezte meg az Emírségben. Ebben a statisztikában már csak nyolcan állnak előtte: Mika Häkkien-26; Juan Manuel Fangio-29; Nigel Mansell-32; Alain Prost-33; Jim Clark-33; Sebastian vettel-35; Ayrton Senna-65; Michael Schumacher-68.

000 facebook_banner.jpg

A McLaren Mercedesnek ez volt a 75. rajtelsősége, mindemellett a wokingiak sorozatban 56. alkalommal szereztek pontot a szezon 18. állomásán, amivel túlszárnyalták az addigi rekorder Ferrarit. A maranellóiak közel tíz évig tartották ezt a rekordot, miután az 1999-es Maláj Nagydíjtól egészen a 2003-as Maláj Nagydíjig zsinórban 55 alkalommal legalább az egyik autóval pontszerzők lettek. (Bár ebben az időben még az első hat, majd az első nyolc befutónak osztottak bajnoki pontokat) A McLaren Jenson Button 2010-es csatlakozása óta kezdte ezt a remek sorozatot, és azóta egyszer sem fordult elő, hogy mindkét autó nullázott volna.

Jenson Button az első három Abu Dzabi Nagydíjon mindannyiszor harmadikként ért célba, és vasárnap mindössze négy kör választotta el attól, hogy ezt a hagyományt folytassa. Végül ebben Vettel akadályozta meg a brit pilótát. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 abu dzabi formula-1 f1-statisztika