2012. nov 17.

F1 Vettel továbbra is oktat Austinban

írta: FormaNet
F1 Vettel továbbra is oktat Austinban

Sebastian Vettel az időmérő előtti egy órás szabadedzésen is feladta a leckét riválisainak, bár Lewis Hamilton már kicsit közelebb került a címvédőhöz. Hamilton két és fél tizedmásodperces lemaradásban zárt a német mögött, a negyedik leggyorsabb kört autózó Alonso azonban még mindig hét tizedes hátrányban volt. A spanyol elé a williamses Pastor Maldonado férkőzött be. 

sebastian vettel.jpg  

Helyi idő szerint délelőtt kilenckor, mindössze 12 fokos hőmérsékletben folytathatták a versenyzők, az új austini pályával való ismerkedést. A pénteki napon mindkét gyakorláson Sebastian Vettel Red Bullja volt a leggyorsabb a Herman Tilke által megálmodott, izgalmas vonalvezetésű aszfaltcsíkon. A pilóták nagyon elégedetten nyilatkozott a texasi létesítményről, és a többség látványos versenyt jósol. A viszonylag alacsony hőmérséklet azonban nem kedvez a Pirelli abroncsoknak, melyekből ráadásul a két legkeményebb vegyület áll a csapatok rendelkezésére. Több top pilóta (például Jenson Button) is küzdött a gumikezeléssel, illetve előreláthatóan a 19-es trükkös gyors kanyar is mumus lesz ezen a hétvégén.

Az első fél órában Nico Rosberg, Jenson Button és Kobajasi Kamui volt az, aki már 1:38-as köridőket autózott, majd elsőként a mclarenes közelítette meg vettel pénteki legjobbját, és ezzel az első 1:37-es időt jegyezte fel a tabellára. Ekkor azonban még a két Red Bull, valamint Fernando Alonso hiányzott a névsorból. Az edzés második felére ez utóbbi trió is csatlakozott a versenytársakhoz, és a két Red Bull néhány perc múlva már a harmadik-negyedik helyet foglalta el. Ekkor az élen a két McLaren állt, Hamilton, Button sorrendben. A kemény keveréken ez a sorrend maradt, és Hamilton 1:37.492-es köre volt a legjobb. Mögötte csapattársa csak öt századmásodperccel maradt el, míg a Red Bullok öt tizeddel. Az ötödik-hatodik helyen Schumacher és Rosberg állt, míg a Ferrarik hosszú etapot teljesítettek, így a középmezőnyben foglaltak helyet a hajrá előtt.

000 facebook_banner.jpg

 Az utolsó 10 percben az autók megkapták az opciós abroncsokat, így ezután még kicsit megbolydult a sorrend. A lágy Pirelliken Vettel egy másodpercet vert az addig élen álló Hamiltonra, és 1:36.490-nel állította fel az új etalont. A McLaren ifjabbik bajnoka szintén javított, de így is két és fél tizeddel elmaradt a Red Bulltól. A harmadik hely a williamses Pastor Maldonadóé lett, majd a venezuelait követte Alonso, Rosberg és Massa de már hét tizedes lemaradásban a bajnoki tabella éllovasától. Vettel ausztrál csapattársa csak a hetedik helyet kaparintotta meg, míg Hamilton kollégája csak 10. lett. Buton előtt még Hülkenberg és Pérez fért be az első 10-be.  Ez utóbbi pilóta pénteken már begyűjtött egy megrovást, de úgy tűnik ettől nem lett óvatosabb. A pálya hátsó szakaszán az egyik Marussiát akarta megelőzni, de kissé agresszív manőverének köszönhetően nekikoccant. Egyik autó sem sérült meg komolyan, de ha a mexikói újabb megrovást kap, akkor már három strigula lesz az idei listáján, azaz 10 rajthelyes büntetéssel kezdheti meg a vasárnapi futamot.  Ami az autót illeti, Jean-Eric Vergne nem volt olyan szerencsés mint Pérez és Pic. A francia kissé keményen hajtott rá az egyik kerékvetőre, amit Toro Rossójának felfüggesztése bánt. 

Harmadik szabadedzés eredménye: 

3. szabadedzés - austin.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 austin szabadedzés amerikai nagydíj Formula-1