2012. nov 19.

F1 Vélemények Hamilton amerikai győzelméről

írta: FormaNet
F1 Vélemények Hamilton amerikai győzelméről

Lewis Hamiltonnak a szombati időmérőn ugyan nem sikerült a pole-t megszereznie, a második rajtkocka azonban így is remek eredmény volt, és nem mellesleg egyedül a brit tudta igazán megszorongatni austini hétvégén domináló Sebastian Vettel, és az időmérőn is jelezte a címvédőnek és csapatának, hogy ne dőljenek hátra, mert vele bizony számolni kell. Másnap a versenyen ez beigazolódott, és a 2008-as év bajnoka remek versenyzéssel futamgyőzelmet ünnepelhetett.  

hamilton - austin.PNG  

Vasárnap Lewis Hamilton a porosabb ívről óvatosan rajtolt, olyannyira, hogy egy pozíciót vesztett Mark Webberrel szemben.  Néhány kör után azonban visszavette az időmérőn megszerzett helyét, és üldözőbe vette az élen száguldó 1-es számú Red Bullt, és csakhamar utol is érte, előzésre ekkor azonban még nem nyílt lehetősége. A küzdelem a kerékcserét követően is folytatódott, a fordulat pedig a 41. körben következett be. A mclarenes a DRS segítségével maga mögé utasította az energiaitalosok sztárpilótáját, és győzelmével történelmet írt. Ő lett az első austini nagydíj győztese. Lewis idei ötödik, pályafutása 21. F1-es  futamgyőzelmét aratta Amerikában.

Hamilton és csapata a már megszokott módon, a McLaren garázsban, mégis kicsit másképp ünnepelte a hétvégi diadalt, hiszen a 2008-as világbajnok már csak egy futam erejéig ölti magára a wokingi ruhát, majd végleg búcsút vesz alakulatától.

Hétvégi remek szereplése, csapatával való kapcsolata, és persze átigazolása révén szólaltak fel egykori Formula- 1-es pilóták, akik jelenleg a pályán túl tevékenykednek.

„Lewis teljesítménye kiváló. Fenomenális győzelmet aratott. Érthető, hogy boldog és csapata is az. Ennek a jókedvnek viszont nemsokára vége szakad. Távozása nagy űrt kavar majd a McLaren köreiben. Hatalmas veszteség lesz számukra, hiszen ő volt a szenvedély és a vágy megtestesítője, és ő tett valamennyi csapattagot ilyenné” - kezdte meg az értékelést Johnny Herbert, egykori F1-es pilóta.

„Ma újabb bizonyosságot nyertünk arról, hogy Hamilton és a McLaren egy tökéletes párost alkotnak. Ebből adódóan úgy vélem, a Mercedes nem jó választás Lewisnak. Ő a jelenkor egyik legjobb pilótája, sikeres azonban csak egy gyors, élmezőnybeli autóban lehet” - mondta el álláspontját a Sky Sportnál tevékenykedő ex versenyző, Martin Brunddle.

Anthony Davidson a következőképp látta a futamot: „Lenyűgöző verseny volt, amire csak egy igazi klasszis képes, egy igazán versenyképes autóban. Lewis pályafutásának egyik legkiemelkedőbb diadalát élhette át.”

„Remek debütálás Amerika részéről. Hamilton szemszögéből is hasonlóakat tudok mondani. Világbajnokhoz méltó búcsú ez a győzelem. Egyben furcsa érzés is, hisz nem lehet könnyű elhagyni egy győztes csapatot, miközben azt sem tudod, mi vár rád a későbbiekben. Lewis eredményei és természetesen döntése előtt is fejet hajtok. Előbbiben nem lehet nagyon kifogást találni. Remekül indult F1-es pályafutása,  és még jobban folytatódott. Hamar megízlelhette a siker édes ízét. Az ember azonban nem lehet mindig a csúcson. Természetes az életében is megjelentek a kisebb-nagyobb akadályok. Lewis sokat változott az évek során, döntése is ennek bizonyítéka. Változást akart, melyet el kell fogadni. Hisz ő is mérlegelt és elfogadta, hogy akár éveket kell várni egy újabb győzelemre” - vélekedett az 1996-os F1-es szezon bajnoka, Damon Hill.

000 facebook_banner.jpg

Bár kívülről mindkét fél sziklaszilárdan ragaszkodik álláspontjához, valahol belül, szívük legmélyén talán mégis másképp éreznek. Hamilton nyugtatja, biztatja rajongóit - és egyben saját magát is -, hogy jó döntést hozott, aminek beigazolódása persze hosszú évekbe telhet. Eközben a wokingi gárda valamennyi vezetője úgy véli, tudják pótolni világbajnokukat, a mexikói Sergio Pérezzel.

Tény, hogy senki sem pótolhatatlan. Ennek a teljesen, vagy részben tökéletes kapcsolatnak most véget kell érnie. Talán örökre, talán csak rövid ideig. Ki tudja, kinek a döntése bizonyul jobb választásnak? Ez még a jövő zenéje, melyet a következő év márciusában kezdenek játszani.

FormaNet, Futó Dóra

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren lewis hamilton formula-1