2012. nov 20.

F1 Amerikai Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

írta: FormaNet
F1 Amerikai Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

Lewis Hamilton austini futamgyőzelmével, és Fernando Alonso dobogós eredményével bebiztosította, hogy a szezonzáró Brazil Nagydíjon dőljön el a 2012-es világbajnoki cím sorsa. A Formula-1 63 idénye alatt ez a 27. alkalom, hogy a bajnokság egészen az utolsó versenyig nyitott maradt.

amerikai nagydíj.jpg  

- Hétvégén a  2012-es szezon 20. állomásán, Brazíliában, az interlagosi Autodromo Jose Carlos Pace versenypályán Sebastian Vettel és Fernando Alonso bajnoki csatáját láthatja majd a nagyközönség.  A brazil pálya nem egy bajnokot avatott már, többek között az akkor még Renault-ban versenyző spanyol klasszis 2005-ben itt ünnepelhette első világbajnoki trófeáját, majd 2006-ban szintén itt dőlt el Michael Schumacher és Alonso között a végső győzelem, ez utóbbi pilóta javára. A következő három évben Kimi Räikkönen , Lewis Hamilton, és Jenson Button is Interlagosban ünnepelhette vb címét.

A legtöbben jelenleg Vettel végső győzelmére fogadnának, ám a történelem igazolja, hogy Fernando rajongói is bizakodhatnak. A korábbi 26 utolsó futamos „döntőkön” ugyanis 10-szer az a versenyző nyert, aki ponthátránnyal érkezett. Rögtön az F1 első évében, 1950-ben Giuseppe Farina, majd 1964-ben John Surtees, 1976-ban James Hunt, 1981-ben és ’83-ban Nelson Piquet, 1986-ban Alain Prost, 1997-ben Jacques Villeneuve, 1999-ben Mika Häkkinen, 2007-ben Kimi Räikkönen, utoljára pedig az a Sebastian Vettel, aki 2010-ben a szezonzáró Abu Dzabi Nagydíjra a listavezető Alonsóhoz képest 15 pontos hátránnyal érkezett meg.

- Lewis Hamilton a királykategória austini debütálásán F1-es pályafutásának 21. futamgyőzelmét ünnepelhette, ezzel az örökranglistán Mika Häkkinent (20) megelőzve a 13. helyre lépett előre. A brit versenyzőnek ez már a második amerikai sikere volt, hiszen első F1-es évében, 2007-ben Indianapolisban is elsőként intette le a kockás zászló, csapattársa, Fernando Alonso, és a ferraris Felipe Massa előtt.

- Hamilton a McLaren 181. diadalát szállította az elmúlt hétvégén. A wokingi gárdánál csak a Ferrari tudhat magáénak ennél több futamgyőzelmet (219), de ha a két istálló győzelmeit onnantól vetjük össze, hogy a McLaren megjelent a szériában (azaz 1966-tól), akkor ebben a statisztikában a brit alakulat 181-180 arányban átvette a vezetést. Ha a két legendás alakulathoz hozzávesszük még az elmúlt évek top csapatát, a Red Bullt, érdekes módon akkor is a McLaren vezeti a 2005 óta tartó (ebben az évben csatlakozott a szériához a Red Bull Racing) győzelmi statisztikát: McLaren: 43, Ferrari: 37, Red Bull Racing: 34. Ettől függetlenül az energiaitalos márka austinban sorozatban a harmadik konstruktőri trófeát hódította el, míg a jobb győzelmi statisztikákkal rendelkező két nagy csapatnak Interlagosra maradt az „ezüstéremért” zajló végső összecsapás.

vettel - austin.jpg- Sebastian Vettel jubilált Amerikában, hiszen a német tehetség  éppen a 100. F1-es nagydíján vett részt. Ehhez méltóan Vettel mindhárom szabadedzésen, majd a kvalifikáción is az élen végzett, a versenyen pedig a leggyorsabb kör is a neve mellé került, egyedül csak a győzelemről csúszott le egy pozícióval. Második helyével királykategóriás karrierének 46. dobogós eredményét érte el, amivel az összesített statisztikában jelenleg a 15. helyen áll. Ebben az évben ennél feljebb már nem léphet, hiszen a hozzá legközelebb álló Jenson Button és Gerhard Berger 48-48 dobogóval büszkélkedhet.

- Az Amerikai Nagydíj zsinórban a negyedik futam volt, ahol Alonso és Vettel is a pódiumon állhatott, és ha ez a sorozat Interlagosban folytatódik, úgy abban az esetben a német lesz az F1 legfiatalabb háromszoros világbajnoka.

- Az idei év bajnok aspiránsai mellé most először állt fel a dobogóra Lewis Hamilton, azaz Austinban történt meg első alkalommal, hogy ők hárman együtt locsolták a pezsgőt.

- A Circuit of the Americas lett a 70. helyszín, amely otthont adhatott a Formula-1-nek. Ami pedig Amerikát illeti, a texasi, Herman Tilke által megálmodott pálya a 10. létesítmény, és ez több, mint amennyit eddig bármely más ország adott a szériának. A következő a sorban Franciaország, ahol hét különböző helyszínen is rendeztek F1-es nagydíjat.

- A Ferrarinál idén először fordult elő, hogy valamelyik autó rajtbüntetéssel kezdje meg a versenyt, de mint ismert, ez a sebességváltó miatti szankció is mindössze a taktika része volt, és nem valós probléma. A mezőnyből egyébként már csak Fernando Alonso mondhatja el magáról, hogy 2012-ben semmiféle szankcióval nem sújtották.

- Kimi Räikkönen egyenletes teljesítményét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a finn sorozatban 16. alkalommal gyűjtött értékes pontokat csapatának, a Lotus F1 Teamnek. Nem mellesleg a finn - a mezőnyből egyedüliként - eddig mind a 19 nagydíjon célba ért, és mindössze egyetlen egyszer nem szerzett pontot (Kína: 14. hely). Räikkönen után Felipe Massa az, aki idén eddig a legtöbb kört teljesítette, őket követi Daniel Ricciardo, Sebastian vettel és Heikki Kovalainen a top5-ben. Räikkönen:1121 kör, Massa: 1107 kör, Ricciardo: 1005 kör, Vettel: 1091 kör, Kovalainen. 1083 kör. 

000 facebook_banner.jpg

- A Mercedes pilótái mindezt nem mondhatják el magukról, sőt Michael Schumacher és Nico Rosberg Austinban zsinórban ötödik alkalommal nullázott. A csapat F1-es történelme alatt (beleértve az ’50-es éveket is) ilyen rossz szériát még sosem fogott ki.

- Michael Schumacher egy újabb rekordot azonban felállított egy futammal visszavonulás előtt, mégpedig F1-es nagydíjain megtett kilométerek számát tekintve. A hétszeres világbajnok valahol az austini verseny második körében taszította le a trónról az eddigi rekordert, Rubens Barrichellót. Schumacher: 80.902 km, Barrichello: 80.607km. A jelenlegi mezőnyből Jenson Button áll legközelebb ehhez a rekordhoz, 59.171 kilométerével.  

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 austin amerikai nagydíj formula-1 f1-statisztika