2012. nov 21.

F1 Räikkönen: Interlagos mindig jó volt hozzám

írta: FormaNet
F1 Räikkönen: Interlagos mindig jó volt hozzám

A Lotus F1 Team konstruktőri negyedik helyét már bebetonozta, ám finn versenyzője, Kimi Räikkönen még harcban van az összetettbeli harmadik helyért, a legutóbbi nagydíj győztesével, Lewis Hamiltonnal. Brazíliában tehát a csapat fő célja az lesz, hogy Kimi maradjon a 2012-es szezon „bronzérmese”, és a Jégembernek erre minden esélye megvan, hiszen saját bevallása szerint Interlagos eddig mindig kedves volt hozzá.

kimi raikkonen - austin.jpg  

A szezonzáró Brazil Nagydíj kedvező helyszín lehet Kimi Räikkönen számára, hiszen eddigi kilenc brazil F1-es futamán mindössze kétszer (2001-ben és 2002-ben) nem láthatta meg a kockás zászlót, és összesen öt alkalommal pezsgőzhetett a dobogón, 2007-ben pedig első interlagosi diadalával együtt világbajnoki győzelmet is ünnepelhetett. 

„Semmi kétség, karrierem legnagyobb napja Interlagosban jött el, amikor 2007-ben megnyertem a világbajnokságot, és ez azt jelenti, hogy nagyon kedves emlékeim vannak erről a helyről. Úgy általában is mindig jó volt hozzám. 2003 óta minden versenyemen célba értem ott, és öt alkalommal értem el dobogós eredményt. Igazából 2003-ban itt nekem adták a győztes kupát, de később kiderült, hogy csak második lettem. Ezen a pályán már átéltem néhány legszebb pillanatot az életem során, és ez olyan valami, amit senki nem vehet el tőlem. Ezért az egyik kedvenc helyszínem, ahová szívesen térek vissza.”

Bár az új létesítményekhez képest a brazil helyszín már igencsak fapadosnak számít, ennek ellenére fergeteges hangulata és történelme miatt szinte minden versenyző kedveli, köztük Räikkönen is.

„Kedvelem a régi típusú pályákat. Interlagos ugyan nem abba a csoportba tartozik, mint Spa vagy Szuzuka, de kihívást jelent, és az óramutató járásával ellentétes irányban futunk, ami eltér a normálistól. A légkör mindig nagyon jó, és sosem lehet tudni, hogy mi lesz a versenyen, mert az időjárás gyorsan és gyakran változik.”

„Sao Paulóban szükség van egy stabil, gond nélküli hétvégére. Nyilvánvaló, hogy elsősorban az időmérő a fontos, és egy minden téren jól működő csomag. A motor is fontos, de azt hiszem a legfontosabb tényező ismét a leszorítóerő, illetve, hogy fékezéskor stabil legyen a kocsi. Az utolsó kanyar nagyon fontos, hiszen a meredek célegyenesre vezet rá.”

A mezőnyből egyedül Kimi az, aki az eddigi 19 nagydíjon minden kört teljesített, és már csak egy verseny hiányzik ahhoz, hogy ebben a tekintetben 100 százalékos eredményt zárjon. A finn bajnok szerint mindez a megbízható autónak köszönhető, és célja, hogy Interlagosban egy olyan eredménnyel búcsúzzon ettől a szezontól, ami még nagyobb lendületet ad csapatának a téli felkészülésre, ezzel együtt a következő évre.

„Szeretem a versenyzést, ezért jó dolog mindent megtenni a pályán, hiszen senki nem szereti idő előtt befejezni a versenyt. Eredményeink azt mutatják, hogy a csapat egy megbízható autóra tud építkezni, én pedig tudom, hogyan kell azt vezetni. A szezon utolsó fordulója azt jelenti, hogy ez az utolsó esély arra, hogy még egy darabig élvezzük ezt az érzést. Ez az, amit egy pilóta szeret – felvenni a sisakot, és beülni az autóba. Minden alkalommal, amikor kocsiba ülök, a győzelemért akarok harcolni, ami azt jelenti, hogy Brazíliában szeretnék egy jó eredményt ünnepelni a csapattal. Ez lehetővé tenné, hogy a lehető legjobb érzéssel induljunk neki a télnek, és a következő szezonnak.”

A csapatfőnök, Eric Boullier is egyértelművé tette, hogy hétvégén legfontosabb cél, hogy Räikkönen megtartsa harmadik helyét az összetettben.

„Anélkül, hogy elvonnánk a figyelmet Fernando (Alonso) és Sebastian (Vettel) bajnoki csatájától, nyilvánvalóan szeretnénk mindent megtenni . Nagyon szép lenne, ha stabilan pontszerző helyeken lennénk, és ideális esetben a dobogóért harcolhatnánk. Bár a konstruktőrök bajnokságában már nincs küzdelem számunkra, de Kimi még mindig szoros csatát vív a harmadik helyért, így mindent erővel azon leszünk, hogy ezt megtartsa. Célunk az, hogy az élmezőnyben zárjuk a szezont, ami lendületet ad nekünk a téli szünetre.”

„Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor láthatjuk, hogy Interlagosban volt néhány fantasztikus verseny, és a szurkolók mindig nagyon lelkesek. Maga a pálya egyedülálló, és úgy tűnik, mindig szolgáltat valami különlegeset. Reméljük, képesek leszünk magas szinten lezárni a szezont” – nyilatkozta a csapat évadzáró futamelőzetesében Boullier.

000 facebook_banner.jpg

Räikkönen csapattársának, Romain Grosjeannak még nincs szerződése a következő évre, így minden bizonnyal neki legalább ennyire fontos, hogy kiváló eredménnyel zárja a 2012-es szezont. Grosjean bízik benne, hogy a pálya karakterisztikája, és az időjárási feltételek is a Lotus malmára hajtják a vizet.

„Ez egy fantasztikus pálya. Nagyon szép, és fekszik a vezetési stílusomnak, ezért nagyon várom. Az E20 is nagyon jó lehet, mert a feltételek megfelelnek nekünk, és a pálya karakterisztikája is. Legalábbis remélem!”

„Ha egy kedvenc részt kellene kiemelnek Interlagosból, akkor azt mondanám, hogy az első és az utolsó kanyar, melyek nagyon gyorsak, és mint pilóta, nagyon élvezem! Ez egy régi típusú pálya, ezért nagyon nehéz egyetlen elemet kiemelni rajta, szóval inkább azt mondanám, hogy az egész nagyon jó”- lelkendezett a francia pilóta.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen brazil nagydíj interlagos formula-1 romain grosjean