2012. nov 23.

F1 Vettel: Senki nem lett még igazán sikeres egy rossz autóban

írta: FormaNet
F1 Vettel: Senki nem lett még igazán sikeres egy rossz autóban

A 2012-es Formula-1-es világbajnokság éllovasa, Sebastian Vettel úgy véli, igazságtalanok azok a kritikák, melyek szerint hatalmas sikere a jó kocsinak köszönhető. A német pilóta hangsúlyozta, ő is végigjárta a sikerhez vezető utat, és például Michael Schumacherhez hasonlóan gyengébb autóban is bizonyította tehetségét.

sebastian vettel - interlagos.jpg  

Sebastian Vettel jó eséllyel pályázik arra, hogy hétvégén Brazíliában zsinórban harmadik világbajnoki címét ünnepelje. A Szingapúri Nagydíj óta négy futamot nyert, amivel az addig vezető Fernando Alonsót maga mögé utasította a bajnoki tabellán. Legtöbben azonban továbbra is a spanyol bajnokot méltatják (legutóbb éppen Jenson Button), mondván a Ferrari kevésbé versenyképes, mint a Red Bull. Vettel kritikusai elsősorban azzal érvelnek, hogy a fiatal tehetség egy gyengébb autóval valószínűleg rapszodikusabb teljesítményt nyújtana, a címvédő azonban most felhívta egy nagy igazságra a figyelmet, mégpedig arra, hogy gyenge kocsival még senki nem tudott valódi sikereket elérni. Mindemellett F1-es pályafutásának első éveire is emlékeztette a nagyérdeműt, és úgy véli, Michael Schumacherhez vagy éppen Fernando Alonsóhoz hasonló utat járt be ő is, hiszen egy gyengébb kocsiban is bizonyítani tudta kimagasló képességeit.

"Azt hiszem, ha visszatekintek a múltra, és nem tudom, mennyire messzire tudok visszatekinteni, de sosem volt olyan ember, aki valóban és igazán sikeres lett volna egy nagyon rossz autóban” – kezdte a Red Bull sztárpilótája.

"Ez egy természetes dolog: egy napon lesz egy erős versenyző, egy erős csapatban, ami egy olyan erős kombinációt alkot, hogy nehéz legyőzni. Az is természetes, hogy egy gyengébb autóval kezdesz. Mindannyian voltunk ebben a helyzetben. Michael (Schumacher) a Jordannél kezdte, ami nem volt versenyképes, de volt néhány kiugró eredménye. Fernando a Minardinál, és neki is voltak kiemelkedő eredményei. Én a BMW-nél kezdtem, Robert (Kubica) helyére ugrottam be egy versenyre, ami egy nagy esély volt számomra, majd és később a Toro Rossóhoz kerültem, ami abban az időben nem volt túl versenyképes, de jó munkát végeztünk, és nyertünk egy versenyt is. Volt egy nagyszerű szezonunk, aztán kerültem a Red Bull Racinghez, ami nagyszerű lehetőség volt, és egy fantasztikus szezon következett. Először volt olyan autóm, amivel dobogóért harcolhattam, és versenyeket nyerhettem. Egy meglehetősen szokványos utat jártam be” – emlékezett vissza a kezdetekre Vettel.

Vettel azt is hangsúlyozta, hogy a 2012-es világbajnokság nem kevesebb mint 20 nagydíjból állt, és ezalatt az idő alatt mindenki kapott hideget-meleget.

„Ez az év 20 versenyből állt, egy részük lehet, hogy szerencsésebb volt, míg egy részük olykor szerencsétlenül alakult, de ha az egész szezont nézzük, szerintem ugyanez volt a helyzet mindnyájunknál. Néha talán úgy tűnik, hogy valaki szerencsésebb, míg a másik kevésbé, de végül ezek a dolgok kiegyenlítődnek.”

Ami a bajnoki végső összecsapást illeti, Vettel 13 pontos előnnyel érkezett a szezonzáró versenyhétvégére, ráadásul az utóbbi hat versenyen négy futamgyőzelmet, valamint egy második és egy harmadik helyet szerzett. Ezekből az eredményekből bármelyik bőven elég lenne számára ahhoz, hogy megvédje bajnoki címét, hiszen ha az első négy hely valamelyikén ér célba, abban az esetben Alonso semmit nem tehet. Ennek ellenére Seb továbbra nagyon óvatos az esélylatolgatással kapcsolatban.

„Ebben a sportban bármi megtörténhet. Magunkra kell figyelnünk. A hétvége péntek reggel kezdődik, és nem vasárnap. Lépésről lépésre kell haladnunk, hogy meggyőződjünk róla, képesek vagyunk a lehető legjobb eredményt elérni. Hagyományosan mindig gyorsak voltunk itt, de tudjuk, hogy ez egy olyan hely, ahol bármi megtörténhet. Ezért mindenre fel kell készülnünk, hogy megfelelően tudjunk reagálni.”

000 facebook_banner.jpg

A német bajnok legnagyobb riválisának, Fernando Alonsónak múlt héten kicsivel könnyebb dolga volt, miután csapattársa, Felipe Massa segítségét kérte a csapat. A taktikai váltócsere után a spanyol kedvezőbb pozícióból várhatta a rajtot, végül felért a dobogóra. Természetesen az interlagosi sajtótájékoztatón Vettelnek feltették a kérdést, hogy ő is szeretne-e egy olyan csapattársat, mint Massa?

„Nos, amit ők tesznek, azt mi nem befolyásolhatjuk. Nem követtem nyomon, hogy valóban baj volt-e Felipe váltójával. Mint ahogy említettem, nem az a feladatunk, hogy ilyesmikre figyeljünk. Miután láttam Felipét vasárnap este Austinban, nem vagyok biztos benne, hogy ő lenne a megfelelő csapattárs! Nem, csak viccelek. Azt gondolom, hogy ez nyilván egy másfajta megközelítés, mint a mi csapatunknál, de ilyen az élet. Úgy vélem bizonyos helyzeteket mindenki más módon kezel.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 sebastian vettel formula-1