2012. nov 25.

F1 Button futamgyőzelmet, Vettel a 3. vb címét ünnepelhette Interlagosban

írta: FormaNet
F1 Button futamgyőzelmet, Vettel a 3. vb címét ünnepelhette Interlagosban

Jenson Button pályafutásának 15 futamgyőzelmével ért véget a 2012-es szezon, Sebastian Vettel pedig hatalmas izgalmak között végül egy hatodik hellyel biztosította be zsinórban harmadik világbajnoki címét, amire a Formula-1 történelmében eddig csak Juan Manuel Fangio és Michael Schumacher volt képes. Az összetettben széria legfiatalabb háromszoros világbajnoka mögött a második helyen célba érő Fernando Alonso végül csak három ponttal maradt el. A dobogó legalsó fokára a hazai pályán remek versenyt futó Felipe Massa állhatott fel.

Button Brazilia.jpg

 

Interlagos méltó módon búcsúztatta az izgalmakkal és sokszor meglepő eredményekkel teli 2012-es szezont, melynek világbajnoka a hatodik helyen célba érő Sebastian Vettel lett.

A Brazil Nagydíj kezdete előtt szemerkélni kezdett az eső, ettől függetlenül mindenki slick abroncsokon vágott neki a 71 körös versenynek, melyen közvetlenül a rajt után drámai pillanatok következtek. A két McLaren megtartotta vezető helyét, hátrébb azonban a Ferrarik átrendezték a sorrendet. Felipe Massa és Fernando Alonso szenzációsan kapta el a rajtot, majd hamarosan remek csapatmunkával küzdöttek meg Mark Webberrel, és a spanyol már harmadik helyen száguldott tovább.

A rajtnál a középmezőnyben történt némi kavarodás, aminek többek között Sebastian Vettel is áldozata lett, és egy megpördülés után a mezőny végén folytathatta küzdelmét. Kimi Räikkönen kiszáguldott a bukótérbe, amikor visszatért a pályára, majdnem nekiment Vettelnek, aki kanyarodás közben Sennával ütközött, és emiatt pördült meg. A brazil versenyének vége lett, és csatlakozott hozzá a sauberes Sergio Pérez is.

Az ötödik körben egyre jobban megindult az eső, Alonso meg is csúszott, ezzel az időközben negyedik helyre felzárkózó Hülkenberg meg tudta előzni. Webber szintén kicsúszott a vizes aszfalton, miközben csapattársa már pontszerző helyre zárkózott fel, így ismét a világbajnoki címhez vezető útra lépett.

A 8. körben az élen is történt változás, a két McLaren helyet cserélt, és Button átvette a vezetést, a harmadik helyen pedig a force indiás Hülkenberg haladt.

Az eső hamarosan tovább kavarta az egyébként sem mindennapi sorrendet. A 9. körben elsőként Michael Schumacher váltott intermediate gumikra, majd folyamatosan jöttek a többiek, köztük Hamilton, Alonso és Vettel is. Egyedül Button és Hülkenberg vállalta be, hogy kint marad szárazpályás gumikon, ennek köszönhetően hatalmas előnyt szedtek össze az élen.

A jövőre már Sauber színekben versenyző német veszélyes távolságba került a mclarenhez, majd a 19. körben a célegyenes végén könnyedén meg is előzte. Közben az eső alábbhagyott, és a 19-20. körben mindenki visszatért a slick gumikhoz. A kerékcserék után Hülkenberg, Button, Hamilton, Alonso, Vettel, Kobajasi, Webber, Di Resta, Ricciardo, és Räikkönen volt a top10 sorrendje.

A pályán lévő törmelékek miatt Nico Rosberg a 21. körben defektet kapott, két körrel később pedig be is hajtott a biztonsági autó. Hülkenberg és Button egy perces előnye kapásból szertefoszlott.

A Safety Car a 29. körben elengedte el a mezőnyt, ami után az első négy helyen nem változott a sorrend, Kobajasi azonban megelőzte az óvatosság mellett döntő Vettelt, majd hamarosan Alonso ellen indított sikeres támadást. A spanyol azonban nem hagyhatta olyan könnyen magát, hiszen mindenképpen dobogóra kellett érnie. A ferraris a következő körben visszatámadott, miközben hazai pályán parádézó Massa egészen a 11. helyről tört egyre feljebb, és néhány kör után már Vettel nyomában loholt.

A 31. körben Hamilton visszaelőzte csapattársát, és Hülkenberg nyomába eredt, négy körrel később Vettel ismét vita nélkül még egy helyett vesztett Massával szemben.

A pálya továbbra is csúszós volt, az eső hol elcsendesedett, hol jobban eleredt, aminek köszönhetően  több pályaelhagyás is történt. Az egy pontot érő 10. helyen autózó Räikkönen is kilátogatott a bukótérbe, így átadta helyét az utolsó versenyét futó Schumachernek, majd a 41. körben egy látványos csatában szerezte vissza. Közben az élen Hülkenberg első futamgyőzelme felé száguldott, mögötte a két McLaren, és a két Ferrari haladt, utánuk következett Kobajasi illetve Vettel és Webber párosa.

A 49. körben Hülkenberg is vétett a vizes aszfalton, ami egy helyébe került, a pole-ból induló Hamilton pedig visszavette elsőségét. A csapatok folyamatosan kémlelték az eget, hiszen az eső nem adta fel. Most is a Mercedes váltott elsőként köztes gumikra, ezúttal Rosberg állt ki a 19. helyről. A Red Bull hibás döntést hozott, hiszen az egy körrel később érkező Vettel továbbra is slickeket kapott, de a sok csúszkálás már mutatta, hogy ez rossz választás. A németnek vissza kellett térnie a köztes abroncsokért, és ugyanezt tette a teljes mezőny.

Vettelnél  is drámaibb pillanatokat élt meg Lewis Hamilton, amikor az 55. körben a rutintalan Hülkenberg támadást indított ellene, de az egyik kanyar bejáratánál megcsúszott, és kiütötte a McLarent.  Button átvette a vezetést, Alonso pedig második helyre került, majd a kerékcsere után Massa mögött a harmadik helyen állt, de természetesen a helycserével számolni lehetett, és a 62. körben ez meg is történt. A force indiás áthajtásos büntetést kapott az incidens miatt, végül a szép eredmény helyett be kellett érnie egy ötödik hellyel.

A verseny hajrájában Alonso második-, míg riválisa a hetedik helyen haladt, majd a 65. körben az előtte haladó Schumacher szívélyesen átadta honfitársának a hatodik pozícióját. Ekkor már Alonsónak csak egy győzelem segített volna.

A dobogós helyen haladó trió mögött egyébként Webber, Hülkenberg, Vettel, Schumacher, Kobajasi, Vergne és Di Resta volt a pontszerzők sorrendje. Az utolsó két körben Schumacher és Kobajasi ütközésével, valamint Di Resta kicsúszásával valamelyest felborult ez a sorrend, de mindez Vettel mögött történt, így a bajnokságot már nem befolyásolta. Az összetört Force India miatt az utolsó körben újra bejött a Safety Car, de a befutóra elengedte a mezőnyt.

000 facebook_banner.jpg

Brazil Nagydíj végeredménye: 

1. Jenson Button

2. Fernando Alonso

3. Felipe Massa

4. Mark Webber

5. Nico Hülkenberg

6. Sebastian Vettel

7. Michael Schumacher

8. Jean-Eric Vergne

9. Kobajasi Kamui

10. Kimi Raikkönen

11. Vitalij Petrov

12. Charles Pic

13. Daniel Ricciardo

14. Heikki Kovalainen

15. Nico Rosberg

16. Timo Glock

17. Pedro de la Rosa

18. Narain Karthikeyan

Kiesők: Paul di Resta, Lewis Hamilton, Romain Grosjean, Pastor Maldonado, Bruno Senna, Sergio Pérez

Leggyorsabb kör: Lewis Hamilton - 1:18.069

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 brazil nagydíj interlagos formula-1 sebstian vettel