2012. nov 26.

F1 Remek csatával búcsúztak egymástól a mclarenes csapattársak

írta: FormaNet
F1 Remek csatával búcsúztak egymástól a mclarenes csapattársak

A McLaren Mercedesnek ugyan nem sikerült megszereznie a konstruktőri bajnokság második helyét, ennek ellenére a wokingiak is emlékezetes szezonzárón vannak túl, hiszen Jenson Buttonnak köszönhetően futamgyőzelemmel búcsúztatták az idei évet, és elköszöntek 2008-as világbajnokuktól, Lewis Hamiltontól.

hamilton - button - interlagos.jpg

Lewis Hamilton mclarenes búcsúja frusztrálóan sikerült, főleg annak tükrében, hogy 110. F1-es versenyét az első rajtkockából kezdhette meg, és szeretett volna futamgyőzelemmel elköszönni attól a csapattól, mellyel 15 évet dolgozott együtt. A brit bajnok soha nem nyert még Brazíliában, így többek között ezzel szeretett volna tisztelegni példaképe, Ayrton Senna emléke előtt. Mindezt végül az 55. körben a Nico Hülkenberggel történt incidens meghiúsította

 "A srác még csak oda sem jött hozzám bocsánatot kérni, pedig ez lett volna a legkevesebb. Ez történik, ha egy kevésbé tapasztalt pilótával versenyzel” – mondta közvetlenül az eset után Hamilton.

Később egyébként Nico Hülkenberg látogatást tett a McLaren motohome-jában, és elnézést kért a manőver miatt.

Hamilton a kaotikus, végül balszerencsés versenyét a 2007-es szezonzáróhoz hasonlította, amikor debütáló évében mindvégig harcban volt a világbajnoki címért, végül egy ponttal alulmaradt Kimi Räikkönennel szemben.

„Kicsit úgy érzem magam, mint 2007-ben, és kicsit fásultnak is érzem magam. Jelenleg vegyes érzelmekkel vagyok teli. Vezető pozícióban voltam, végül nem nyertem meg a versenyt. Ugyanakkor izgatottan tekintek a jövőbe, ami egy új kezdet lesz számomra. Remélhetőleg olykor majd a szerencse is mellém áll”- bizakodott a 27 esztendős pilóta, aki természetesen gratulált csapattársának a futamgyőzelemhez, és Sebastian Vettelnek az újabb trófeához.

„Hatalmas gratuláció Jensonnak és Sebastiannak is. Kár, hogy nem tudtuk megszerezni a konstruktőri bajnokság második helyét, pedig mindent megtettünk. Gratulálok Sebastiannak, akinek csapata mindvégig összetartott és a nagy nyomás ellenére is sikerült  jól teljesíteniük.”

Hamilton 190 ponttal végül a negyedik helyen zárta az egyéni bajnokságot, ettől függetlenül elégedetten kezdi meg a téli szünetet, mert úgy érzi, egész évben a maximumot nyújtotta.

„Hiányozni fognak a barátaim a Vodafone McLaren Mercedesnél, de optimistán várom a jövőt. Úgy érzem, nyugodtan megyek el a téli szünetre, mert hiszem, hogy idén jó munkát végeztem. Mindent beleadtam a 2012-es évben, és azt hiszem ennél többet nem tehettem volna.”

„Fantasztikus élmény volt, a Vodafone McLaren Mercedes csapatának tagja lenni az elmúlt hat évben.  Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, és őszintén a legjobbakat kívánom mindenkinek a jövőre nézve. Csodálatosak voltak, mindig támogattak, és hatalmas munkát végeztek. Szóval mindenki nagyon fog hiányozni” – búcsúzott csapatától Lewis.

Jenson Button nem először nyert már kaotikus körülmények között, ugyanakkor állítása szerint soha ilyen nehéz versenye nem volt még.

"Ez volt az egyik legkeményebb versenyen, amit valaha részt vettem. A feltételek nagyon trükkösek voltak, és nagy részben olyan gumikon voltam, amik nem működtek tökéletesen. Muszáj volt a határokat feszegetnünk, és folyamatosan tartani a kapcsolatot a csapattal, akik folyamatosan informáltak a helyzetről. Ez a verseny nem csak az autóról szólt, hanem szükség volt minden információra odakintről.”

„Az első biztonsági autó megnehezítette a dolgunkat, hiszen 40 másodperces előnyt vesztettem el, aztán igazán elkezdett esni, innentől az a volt a legfontosabb, hogy a legjobb időben váltsunk át a köztes gumikra. Ezt követően már csak az volt a kihívás, hogy behozzam az autót a célba. Sok helyen állt a víz a pályán, különösen ott, ahol Paul (di Resta) is balesetet szenvedett. Az előtte lévő körben én is megcsúsztam ott, ami elég ijesztő pillanat volt” – ecsetlte versenyét a futamgyőztes.

Button természetesen csapattársától is búcsúzott, és annak örül, hogy sok fantasztikus csatát vívhatott honfitársával, többek között most hétvégén Interlagosban is. Mindemellett gratulált Vettelnek a nagyszerű eredményhez.

„Sajnálatos, hogy Lewis nem élvezhette ki utolsó versenyét a csapattal, de ilyen a versenyzés, és ezek a dolgok olykor megtörténnek. Jó csatát vívtunk, különösen az első 10 körben. Remek és tiszta küzdelem volt. Őszintén szeretném elmondani neki, hogy nagyszerű volt vele dolgozni. Az elmúlt pár évben számos csodálatos versenyt futottunk együtt.”

000 facebook_banner.jpg

A szezon elején, közepén majd a végén a McLaren volt a mezőny leggyorsabb autója, és bár a legszebb egy kettős dobogós eredmény lett volna, de a csapatfőnök, Martin Whitmarsh úgy véli, Jenson győzelme nagy lökést ad a csapatnak a következő idényre.

„Fantasztikus lett volna az első két helyen befejezni a versenyt, hiszen az lehetővé tette volna számunkra, hogy a konstruktőri bajnokságban megelőzzük a Ferrarit.”

„Jenson a verseny minden egyes milliméterén tökéletesen versenyzett, és ragyogóan kezelte a változékony körülményeket, amelyekből mindig a lehető legtöbbet tudja kihozni.”

„Az szezon utolsó két nagydíján aratott győzelmeink megmutatták, az autónk tiszta sebességét, és ez lehetőséget ad nekünk arra, hogy egy rendkívül szilárd alapra építsük fel a 2013-as konstrukciót” – tekintett a jövőbe a csapatfőnök.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mclaren lewis hamilton brazil nagydíj interlagos jenson button formula-1