2012. nov 27.

F1 Bernie Ecclestone napjai meg vannak számlálva?

írta: FormaNet
F1 Bernie Ecclestone napjai meg vannak számlálva?

A Brazil Nagydíj befutójával véget ért a 2012-es Formula-1-es szezon, ám a jelentések szerint a sport jelenlegi teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone körüli több hónapja húzódó botrány csak most érhet igazán a tetőpontjára. A német újság, a  Suddeutsche Zeitung, és a SID hírügynökség szerint Ecclestone napjai meg vannak számlálva, és rövidesen távozni kényszerül a száguldó cirkusz éléről.

Ecclestone 10 évet is kaphat.jpg

 

 

„Az F1-nek hamarosan új uralkodója lesz” – állt a SID hírügynökség jelentésében.

Ahogy arról a FormaNet Magazin folyamatosan beszámolt, az F1 teljhatalmú urának komoly vádakkal kell szembenéznie, amennyiben a német ügyészség elegendő bizonyítékot talál arra vonatkozóan, hogy a fehér lovag volt a 8 és fél évre elítélt egykori bankár, Gerhard Gribkowsky megvesztegetője. Erről részletesen itt olvashattok.

A Süddeutsche Zeitung tegnap arról számolt be, hogy már részleteket is kidolgoztak Ecclestone eltávolítására, és helyettesítésére, amennyiben a német ügyészek hivatalosan is meggyanúsítják vesztegetéssel a 82 éves brit üzletembert, kapcsolódva a nyáron ítélettel zárult Gribkowsky ügyhöz.

A jelentés szerint, az F1 - szavazati jogát tekintve - főrészvényes CVC, a Formula One Group tulajdonosaként, és az Ecclestone egykori családi vállalkozása, a kereskedelmi jogok birtokosa,a  Delta Topco is felkészült arra, hogy helyettesítse  a fehér lovagot, amennyibe beigazolódik az, amire sokan számítanak, mégpedig, hogy a német ügyészség az elkövetkező hetekben vesztegetéssel gyanúsítja meg az F1 vezért.  

A szezonzáró futam előtt maga Ecclesstone is utal egy olyan helyzetre, hogy mi lesz a sporttal, ha kiesik az irányítása alól, és akkor úgy vélte, hogy komoly káosz alakulhat ki. Ecclestone személyes kapcsolataira célzott, és arra, hogy a legtöbb rendező, és pálya az ő személyéhez köti a futamrendezést. Hogy ez burkolt fenyegetés volt-e a FOM vezér részéről, egyelőre nem tudni, ám minden bizonnyal komoly támogatókra lenne szüksége az F1-en belül, hiszen a meggyanúsítás kapcsán valószínűleg sokan fognak addigi támogatói, partnerei közül is ellene fordulni.

Nemrégiben a Mercedeshez közeli forrásra hivatkozva olyan hírek is kiszivárogtak, hogy a konszern a bűnügy kapcsán az F1 vezér leváltását szorgalmazza. Természetesen akkor a hírt hivatalosan nem erősítették meg, ám a Mercedesnél többször is hangsúlyozták az elmúlt évben, hogy a márkának nem tesz jót egy olyan sportban a részvétel, melyet egy a német ügyészség által vizsgálat alá vont személy vezet. Erről itt olvashattok.

000 facebook_banner.jpg

Jelenleg nincs hír arról, hogy a Brazil Nagydíjat követően Ecclestone visszautazott-e hazájába, Angliába, ám nem kizárt, hogy brazil feleségével még néhány hetet eltölt a dél-amerikai országban, amíg az ügy fejleményeiről nincs konkrét döntés az ügyészek részéről, mert a meggyanúsítással együtt igen jó esély van arra is, hogy nemzetközi elfogató parancsot adhatnak ki a brit milliárdos ellen, melynek érvényesítése Brazíliában sokkal körülményesebb, mint egy európai országban.

FormaNet, Varga Viktória 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 formula1 bernie ecclestone gribkowsky f1 megvesztegetési botrány